Oglasi

Ruanda: Pastoru doživotni zatvor za genocid

Jean Uwikindi, koji je predvodio Pentakostnu crkvu Kayenzi u predgrađu Kigalija, osuđen je za zločine genocida i zločine protiv čovječnosti.
Snage većinskog naroda Hutua pobile su oko 800.000 Tutsija i umjerenih HutuaEPA

Ruandski pastor, optužen za napade na manjinske Tutsije tokom genocida 1994. godine, osuđen je na doživotni zatvor, saopćio je Visoki sud Ruande.

Tokom sukoba koji je trajao sto dana, snage većinskog naroda Hutua pobile su oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua, a Jean Uwikindi, koji je predvodio Pentakostnu crkvu Kayenzi u ruralnom predgrađu glavnog grada Kigalija, osuđen je za zločine genocida i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom tog pokolja.

"Sud je ustanovio da je napade i ubistva Tutsija u brdima Rwankeri i Kanzense predvodio Uwikindi", kazao je sudija Kanyegeri Timothee.

Najavljena žalba

Kako prenosi Reuters, 64-godišnji Uwinkindi je 2010. uhapšen u Ugandi, a potom je njegov slučaj proslijeđen s Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (ICTR) u Tanzaniji ruandskom pravosuđu.

Bio je to prvi takav slučaj nakon provedenih pravosudnih reformi u Ruandi, među kojima je jedna od mjera bilo i ukidanje smrtne kazne.

Bivši pastor je najavio žalbu na presudu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.