RSF: U prvoj polovini godine ubijeno 47 novinara

Novinari, Fotoreporteri
Glasnogovornik iranske vlade kaže da se slučaj ruske novinarke obrađuje po ubrzanoj proceduri (EPA)

U prvoj polovici ove godine u svijetu je ubijeno 47 novinara i medijskih radnika, naveli su u svom najnovijem izvješću Reporteri bez granica.

U priopćenju je navedeno kako je ubijeno 36 profesionalnih novinara, devet građana-reportera i dva medijska radnika.

Najviše novinara ubijeno je u Afganistanu – njih čak 11, u Siriji sedam, u Jemenu i Meksiku po pet pripadnika sedme sile.

RSF su, kako je navedeno u priopćenju, odgovorili na te alarmantne podatke povećanjem svoje pomoći novinarima u nevolji te gotovo 40 posto novca RSF-a ide za pomoć novinarima koji su u opasnosti, da bi se oni prebacili na sigurnije mjesto.

Situacija alarmantna i u Meksiku

Za četiri zemlje u kojima je stradalo najviše novinara izdvojena je trećina proračuna RSF-a, radi pomoći novinarima u nevolji.

U Afganistanu su posebno ugrožene žene novinari zbog, naglasili u RFS-u, fundamentalističke propagande koja se provodi u nekoliko regija.

Što se tiče Sirije i Jemena, novinari su prisiljeni ili prekinuti s radom ili pobjeći u inozemstvo kako bi izbjegli prijetnje kojima su izloženi, naveli su Reporteri bez granica.

U Meksiku je situacija, također, alarmantna, s pet brutalno ubijenih novinara od početka 2018. godine i njih 14 koji primaju prijetnje smrću, upozorili su RSF.

Izvor: Agencije