Roth: Gorak udarac za EU politiku prema Zapadnom Balkanu

Ne govori se više da li, već kada će biti otvoreni novi pregovori, kaže Michael Roth (EPA)

Njemački državni sekretar za Evropu Michael Roth izjavio je u utorak kako je “duboko razočaran” činjenicom da u Vijeću Evropske unije još nisu usvojeni zaključci o proširenju, niti dogovoreni pregovrački okviri za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“To je gorak udarac za našu politiku prema Zapadnom Balkanu, čiji je cilj razvoj stabilnosti i emokratije na Zapadnom Balkanu“, rekao je on, prenosi Tanjug.

Na kraju posljednjeg sastanka Vijeća EU-a, kojim je, u ime Njemačke, predsjedavao, Roth naglašava da EU mora biti posvećena procesu proširenja i da po tom pitanju “postoji široko jedinstvo” unutar zemlja članica.

Razočarenje i optimizam

Dodaje da se “neophodan proboj” na polju politike proširenja očekuje u narenih par dana ili tokom predstojećeg portugalskog predsjedvanja EU-om, u prvoj polovini 2021. godine.

“Ne govori se više da li, već kada će biti otvoreni novi pregovori”, kaže Roth.

Njemački državni sekretar dodaje da, pored “razočarenja što se nije postiglo očekivano”, ima i “optimizam”, zbog činjenice da je samo jedna zemlja (Bugarska) bila protiv pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju i da to ne treba obeshrabiriti vlasti u Skoplju.

Izvor: Agencije