Rama i Zaev: Odgađanje pregovora ojačava nacionalističke snage

Zoran Zaev, Edi Rama
Zaev kaže da ne trebaju 'novi radikalizam, nacionalizam i populizam', a Rama da je 'zapadni Balkan kao organ koji se vuče i krvari' (EPA)

Nacionalističke će snage ojačati na Balkanu ne dobiju li Albanija i Sjeverna Makedonija zeleno svjetlo za početak pregovora s Europskom unijom do jeseni, poručili su premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev za britanski Financial Times (FT).

Kako piše FT, premijeri dviju država upozorili su ministre vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na “moguće posljedice” nakon odgađanja odluke o početku pregovora s EU-om za jesen.

“Ne treba nam novi radikalizam, nacionalizam i populizam u našoj zemlji”, izjavio je premijer Sjeverne Makedonije Zaev, dodavši da nije važno “hoćemo li dobiti odluku Europskog vijeća o početku pregovora u lipnju ili listopadu”, ali, ističe, “ako je to listopad, neka bude konačno”, prenosi Tanjug.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi, ako regija Balkana nije u potpunosti integrirana, to moglo naštetiti EU-u.

Rama: Zaraza bi bila opasna za cijeli organizam

“Zapadni je Balkan kao organ koji se vuče i krvari. Nije se moguće držati ovako, može doći do zaraze, što bi bilo opasno za cijeli organizam”, rekao je Rama.

FT također navodi da je Sjeverna Makedonija prošle godine razriješila višedesetljetni spor s Grčkom o ustavnom imenu zemlje i da su pošlog lipnja, nakon što je sporazum potpisan, prije održavanja referenduma, ćelnici EU-a obećali da će “postaviti put prema otvaranju pregovora o [makedonskom] pristupanju u lipnju 2019.”

List navodi da Europska komisija (EK) već 15 godina daje pozitivne preporuke o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, dok se u slučaju Albanije preporuke Komisije o pregovorima ponavljaju od 2014.

Nizozemski je parlament prošlog tjedna izglasao razdvajanje procesa pridruživanja Sjeverne Makedonije i Albanije, a nizozemski zastupnici izglasali su rezoluciju kojom zahtijevaju ukidanje bezviznog režima za albanske građane za putovanja u EU.

Ministri zemalja članica Europske unije odgodili su za listopad odluku o određivanju datuma početka pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Odgoda odluke najkasnije do oktobra

“Europsko vijeće vratit će se na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019.”, naveli su šefovi diplomacije zemalja članica EU-a u zaključcima usvojenim na sastanku u Luxembourgu u utorak.

Članice Europske unije sukobile su se u ponedjeljak na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok je Cipar prijetio vetom na buduća proširenja ako EU oštrijim stavom ne zaustavi turska bušenja u vodama ciparskog isključivog gospodarskog pojasa.

Ministri iz 28 zemalja članica EU-a počeli su razgovarati o službenom otvaranju pregovora s dvjema balkanskim državama u utorak, godinu nakon što su Francuska i Nizozemska, strahujući od nezadovoljstva vlastitih birača, blokirale početak, zahtijevajući da aspirantice provedu više reformi.

Izvor: Agencije