Prva sjednica novog saziva Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH želi zajedničke regionalne projekte (Anadolija)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je u Sarajevu prvu sjednicu u novom sazivu nakon oktobarskih izbora.  

Članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, nisu razgovarali o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Kandidat za tu funkciju je Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije.

Šefovi države nadaju se da će mandatar biti imenovan u prvoj polovini januara, a potom bi se trebao znati i sastav ministarskog kabineta.

Idućeg mjeseca, poslije razgovara sa vodećim političkim predstavnicima, Predsjedništvo bi trebalo da usvoji deklaraciju o opredijeljenosti za reformski, time i evropski put zemlje. Za sada je utvrđena radna verzija dokumenta.  

“Mi smo se danas dogovorili, svako od nas, s kojim političkim liderima će razgovarati u funkciji konsultacija i pripreme završnog teksta. Mi ćemo to uraditi u desetak dana tako da bi onda išli sa završnom verzijom koja će biti usvojena na Predsjedništvu i koju će potpisati politički lideri sa kojima ćemo se konsultovati. Očekujem da bi dokument mogao biti na sjednici Predsjedništva između 10. pa do 13. januara”, kazao je Ivanić. Pojasnio je da je ranije dogovoreno šta bi trebao biti politički sadržaj dokumenta koji pokazuje opredijeljenost za reforme.

Regionalni projekti

Do tada u Predsjedništvu već od sutra, kada je predsjedavajući Mladen Ivanić u zvaničnoj posjeti Beogradu, žele da otvore priču o zajedničkim regionalnim projektima. 

“Danas smo mi donijeli odluku o tome, i upućena su pisma nakon posjete gospodina Čovića papi Franji, a jednako tako i predsjedniku Crne Gore. Biće upućen predsjedniku Srbije, Turske, ima veći broj predsjednika kojima će biti upućeni pozivi na bazi bilateranih relacija”, kazao je Ivanić.

Ivanić je kazao da je Predsjedništvo donijelo odluku o učešću 45 pripadnika Oružanih snaga BiH, pješadijske jedinice, u operaciji podrške miru u Afganistanu u periodu od 1. januara do 30. juna 2015. godine i očekuje se da ta jedinica do kraja godine ode na dužnost.

Predsjedništvo je razmatralo Izvještaj o učešću pripadnika OSBiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru, koji je usvojen.

“Predsjedništvo je prihvatilo i izvještaj ambasadora BiH u Libiji i donijelo procjenu da su se stekli uslovi da se ambasador vrati u Libiju i da se nastavi rad ambasade BiH u Tripoliju s tim da je ambasador ovlašten da u slučaju bezbjednostnih promjena u Tripoliju po vlastitoj procjeni može izmjestiti ambasadu na neko drugo područje”, pojasnio je Ivanić.

Izvor: Al Jazeera i agencije