Prolongirano isključenje plina Sarajevu

Odluka o isključenu plina je prolongirana do sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, 27. augusta (Al Jazeera)

Obustava isporuke plina Kantonu Sarajevo (KS), koja je, kako je ranije najavljeno, trebala nastupiti danas u podne, prolongirana je do sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, 27. augusta, na kojoj će biti data i konačna podrška za kreditno zaduženje te tako biti osigurana sredstva za BH-Gas, navode iz BH-Gasa.

Kako navode, BH-Gas je u utorak donio odluku da će 15. augusta obustaviti isporuku plina preduzeću Sarajevogas, koje im duguje blizu 24 miliona eura, prenosi Anadolija.

Odluka je donesena na zahtjev ministra prostornog uređenja Kantona Sarajevo, Zlatka Petrovića.

Kako navode, BH-Gas je i ovaj put uložio dodatne napore da osigura još malo vremena Vladi Kantona Sarajevo da riješi ovu situaciju.

“Iako se sve vrijeme odluka o isključenju dotoka gasa Sarajevogasu nameće kao nužna mjera kad se radi o zaštiti naših potraživanja, svjesni smo da ona ipak ima dalekosežne posljedice na funkcionalnost privrede i života u gradu. Samim tim predstavlja alarm na ozbiljnost situacije i trudimo se da je izbjegnemo do onog trenutka do kada je to moguće”, navode iz BH-Gasa.

Veliki dugovi

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je ranije u četvrtak informiralo građane KS-a da je obaviješteno iz BH-Gasa da će potrošači ostati bez prirodnog plina danas u 12 sati zbog neizmirenih obaveza koje su 12. augusta ove godine iznosile gotovo 24 miliona eura.

Kako su naveli, od BH-Gasa su zatražili da odustane ili prolongira odluku o obustavi gasa s obzirom na aktivnosti koje su poduzeli KS, Sarajevogas i Toplane za osiguranje dodatnih kreditnih sredstava u minimalnom iznosu od 3,5 miliona eura do kraja augusta ove godine.

Naglasili su i da će intenzivirati tekuće plaćanje, čime bi osigurali da dug prije početka grijne sezone ne prelazi 18 miliona eura, što je bio zahtjev BH Gasa.

U četvrtak je održan sastanak predstavnika KS-a, Sarajevogasa, Toplana i BH Gasa, koji je bio neuspješan.

Ministarstvo je navelo da je razlog propadanja sastanka imperativni zahtjev BH Gasa da se najkasnije do 18. augusta uplati 2,8 miliona eura za šta, kako kažu, ne postoje ni finansijske, ni pravne mogućnosti.

Izvor: Agencije