Pritisak Jehovinih svjedoka na izbjeglice

Sirijske izbjeglice koje se nalaze na sjeveru Grčke za Al Jazeeru su govorile o tome kako pojedine vjerske grupe vrše pritisak na njih da prijeđu na kršćanstvo. Opisuju kako im se obećava bolji tretman u Evropi ako postanu kršćani. S njima je razgovarala Hoda Abdel Hamid.

Dok je sjedio u svom šatoru, Raedu su stigli posjetioci. Kaže kako se nadao novim informacijama ili pomoći. Umjesto toga, dali su mu Bibliju na arapskom jeziku i još nekoliko vjerskih knjiga.

„Njihovo je pravo da dijele knjige, to je njihova lična sloboda. Na meni je da ih prihvatim ili ne. Niko se nije naljutio. Naprotiv, neke izbjeglice će vam reći da nam je to propusnica za Evropu. Da ćemo, ako postanemo kršćani, moći ostati u Evropi. Ja to ne želim. Radije bih se vratio kući”, kazao je Raed, izbjeglica iz Sirije.

Pokazalo se da su posjetioci članovi Jehovinih svjedoka, kršćanske organizacije koja slijedi vlastito tumačenje Biblije.

Rezan kaže da su se prvo pojavili u pograničnom području, gdje su se izbjeglice nalazile početkom godine. Pozvali su ga u kuću u obližnjem selu Idomeniju.

„Rekli su: ‘Pomoći ćemo ti da nastaviš školovanje, da kupiš predivnu kuću, dobit ćeš novčanu pomoć, sve.’ Dobro. Zatim sam ih pitao: ‘Ako vam se pridružim, hoćete li me odvesti u Njemačku?’ Rekli su da to ne mogu učiniti, ali da mi mogu pomoći da ovdje izgradim dobar život”, kazao je Rezan, izbjeglica iz Sirije.

Tada je, kaže, izgubio interesovanje.

„Grupa ne pokušava privući samo izbjeglice. Mogu se vidjeti na ulicama, uglavnom na prometnim mjestima kojima prolazi veliki broj ljudi, kao u centru Soluna“, javlja reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid.

Poznati su i po propovijedanju od vrata do vrata.

Jehovini svjedoci vjeruju da je propast svijeta neminovna i da je jedino rješenje osnivanje Božijeg kraljevstva.

Poricanje propagande

Ali iz organizacije poriču da su izbjeglicama obećavali bolji život.

„Ne od nas. Ima drugih grupa iz SAD-a koje su došle i obećale im takve stvari, čuo sam za to. Mi im govorimo o ljubavi i nadi, a to je ono što im sada treba. Svakoj izbjeglici potrebna je nada. Zato im pokušavamo pomoći u duhovnom smislu, ne samo tako što ćemo im dijeliti odjeću, recimo. To je naš način. Ako neko želi saznati više, možemo mu i u tome pomoći”, navodi Panos Pilos, član Jehovinih svjedoka.

Ali ekipa Al Jazeere u kampovima koje je posjetila nije vidjela pripadnike drugih grupa.

Nekoliko izbjeglica im je reklo da ih Jehovini svjedoci pokušavaju privući.

Među njima je Ismail, koji kaže da često dobija poruke na arapskom jeziku u kojem ga pozivaju na sedmične sastanke.

I druge izbjeglice kažu da osjećaju pritisak.

„To je uznemirujuće. I islam i kršćanstvo kažu da je bit religije dobrota. Ako želiš pomoći drugom čovjeku, ne traži od njega da se moli kao ti. Ljudi su iscrpljeni i ranjivi, pa misle da će, ako pređu na kršćanstvo, riješiti svoje probleme, ali istinski se ne mijenjaju”, kazao je sirijski izbjeglica.

Iz Jehovinih svjedoka kažu da im se do sada pridružilo 40 izbjeglica iz kampova u sjevernoj Grčkoj… Druge izbjeglice ovdje kažu kako sumnjaju da su tu odluku donijeli iz vjerskih razloga.

Izvor: Al Jazeera