Predsjednica EK-a upozorava na pogubnost dezinformacija o korona virusu

Von der Leyen: 'Demokratija ne može funkcionirati bez slobodnih i nezavisnih medija' (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je na pogubnost dezinformacija o korona virusu, koje su opasne po život.

 “Dezinformacije mogu koštati života”, kazala je u videoporuci, prenosi Hina.

Navodi da internetom i društvenim mrežama kruže dezinformacije, poput one da bijeli luk ili vitamin C pomažu u liječenju bolesti COVID-19 ili da korona virus napada samo starije ljude.

“Svi smo vidjeli takve lažne tvrdnje na internetu i društvenim mrežama. Sve je veći broj lažnih vijesti o epidemiji korona virusa, posebno na internetu”, upozorava predsjednica Komisije.

Dodaje da Komisija sarađuje s internetskim platformama i potiče ih da pojačaju borbu protiv dezinformacija.

Pobijanje glasina

Međutim, djelovanje tih platformi nije dovoljno i Komisija od njih očekuje da dopuste dijeljenje podataka s onima koji provjeravaju tačnost informacija kako bi mogli učinkovito pobijati glasine.

Von der Leyen je poručila građanima da vjeruju zdravstvenim vlastima, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i vjerodostojnim medijima, koji imaju ugled da istinito izvještavaju.

Od najveće je važnosti da vanredne mjere koje zemlje članice preduzimaju u borbi protiv pandemije korona virusa budu u skladu s osnovnim načelima i vrijednostima EU-a, izjavila je Von der Leyen.

“Živimo u vanrednim vremenima i vlade u načelu moraju imati potrebne alate za brzo i efikasno djelovanje kako bi zaštitile zdravlje naših građana”, navodi se u izjavi predsjednice Komisije, prenijela je Hina.

Von der Leyen dodaje da je pritom “od najveće važnosti da vanredne mjere nisu na štetu osnovnih načela i vrijednosti zapisanih u Ugovorima EU-a”.

Mađarskoj vladi ovlasti bez ograničenja

U toj izjavi predsjednica Komisije nije se referirala ni na jednu članicu ponaosob, ali ju je objavila nakon što je u ponedjeljak mađarski parlament izglasao zakon koji Vladi daje vanredne ovlasti bez ograničenja roka.

Taj zakon predviđa kaznu zatvora do pet godina za širenje “lažnih vijesti” o virusu ili mjerama Vlade, a za to se redovno optužuju nezavisni mediji.

Zakon omogućuje Vladi da zemljom upravlja uredbama, što opozicija napada i tvrdi da je riječ o suspenziji parlamenta. Uz to, ne predviđa rok dokad će vrijediti.

“Demokratija ne može funkcionirati bez slobodnih i nezavisnih medija. Poštivanje slobode izražavanja i pravna sigurnost bitni su u ovim nesigurnim vremenima. Sada je važnije nego ikad da novinari mogu obavljati svoj posao slobodno i precizno kako bi se se suprotstavili dezinformacijama i osigurali da naši građani imaju pristup ključnim informacijama”, kaže Von der Leyen.

‘Ostanimo ono što jesmo i za što se zauzimamo’

Prema njenim riječima, vanredne mjere moraju biti vremenski ograničene onoliko koliko je to potrebno i biti strogo proporcionalne. Također moraju biti predmet redovne provjere.

Von der Leyen najavljuje da će Komisija pažljivo pratiti primjenu vanrednih mjera u svim zemljama članicama, naravno, u saradnji s njima.

“Moramo raditi svi zajedno na rješavanju ove krize. Na tom putu poštivat ćemo naše evropske vrijednosti i ljudska prava. To je ono što mi jesmo i za što se zauzimamo”, rekla je predsjednica Komisije.

Izvor: Agencije