Plenković: Brkić demantira navode iz medija, sve treba rasvijetliti

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a izjavio je kako je razgovarao sa zamjenikom predsjednika te stranke Milijanom Brkićem i da je on demantirao sve navode koji su se pojavili u medijima, te da je stav HDZ-a kako sve treba rasvijetliti.

“Ono što mi se čini da on demantira sve navode koji su danas objavljeni u tisku, da su to teme koje su već ranije bile reciklirane. Stav HDZ-a je vrlo jasan, želimo da se rasvijetli prije svega afera SMS koja očito ima puno svojih slojeva, a što se tiče ovoga – trebamo vidjeti”, rekao je Plenković.

“Danas je bilo jedno priopćenje MUP-a, o tome bi se po mom mišljenju mogao, iz onoga što sam pročitao u priopćenju, očitovati i DORH (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske). To su teme iz nekoga ranijega vremena, 2011. godine i za mene su to bila potpuno nova saznanja”, dodao je.

Plekovićevi prioriteti

Premijer Hrvatske Plenković ranije je izjavio da je samo nakratko vidio optužbe da je Brkić svojevremeno odavao informacije o policijskim istragama.

“Samo sam nakratko vidio taj članak, nisam se stigao detaljno o tome informirati. Provjerit ću, naravno, i s njim kada dođemo u Zagreb. Mene je to prva vijest i teško mi je u ovom trenutku detaljnije komentirati”, izjavio je u Plenković u Ženevi, gdje je sudjelovao na sastanku u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma o strateškom dijalogu o zapadnom Balkanu.

Na upit koliko ove afere štete stranci, Plenković je rekao da je to u ovom trenutku “teško procijeniti”.

“Ono što je važno jest da se mi kao stranka i kao vlada bavimo najvažnim temama za Hrvatsku, a to su gospodarstvo, rješavanje naslijeđenih problema hrvatske ekonomske tranizcije. To je ono što je meni prioritet, održati stabilnost, jasno pozicionirati HDZ na desnom centru kao najodgovorniju stranku koja ima snagu rješavati probleme”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina. 

“Međutim, isto tako moramo voditi računa o tome da su sve moguće afere, bilo što se što se odnosi na stvari koje treba rasvijetliti, moraju rasvijeltiti do kraja”, rekao je.

Plenković: Curenje informacija nedopustivo

Plenković je dodao da mediji rade svoj posao, objavljuju određene informacije te sve što čuje prvo provjeri, analizira i onda donosi sud. 

Curenje informacija smatra nedopustivim.  

“U svakom slučaju, nije nikako dobro da cure informacije iz sigurnosnog sustava. Mislim da čelnici tih institucija, ministar Božinović, moraju napraviti sve da se to otkrije. Nedopustivo da se na taj način kompromitira rad državnih institucija koje imaju zadaću raditi po zakonu, samostalno, neovisno i bez bilo kakvih upliva na njihov rad, a kamoli da se zlorabe informacije koje mogu dovesti do do neispunjenja cilja pojedinih istraga”, rekao je.

Hrvatski tjednik Nacional objavio je članak s navodnim poverljivim dokumentima u kojima se navodi da je potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić 2011. dojavljivao informacije osumnjičenima u policijskoj istrazi u vezi s elitnom prostitucijom. 

Milijan Brkić tada je bio zamjenik ravnatelja policije, a ministar unutarnjih poslova bio je Tomislav Karamarko, koji će kasnije postati predsjednik HDZ-a.

Nacional je objavio dijelove policijskog izvješća po kojem je Brkić osobno odao tajnu istrage toga slučaja.

U tjedniku se implicira da je u tome pomogao ili Vitomir Bijelić, tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije, ili Tomislav Karamarko, koji je tada bio na funkciji ministra unutrašnjih poslova te se postavlja pitanje zašto je ta istraga ‘zataškana’. 

Nagađa se da je i prošlog tjedna upravo Brkić u “slučaju SMS” dojavio svom kumu Blažu Curiću da se sprema istraga i uhićenje Franje Varge.

Sumnja u lažiranje SMS-ova

Uhićenom vozaču potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Blažu Curiću, sudac istrage osječkog Županijskog suda prošlog je četvrtka, nakon uhićenja, na prijedlog hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Varga je, pak, osumnjičen da je lažirao poruke na mobilnom telefonu o komunikaciji bivšeg državnog tužitelja Dinka Cvitana i suca u procesu protiv Zdravka Mamića.

Osumnjičenog Vargu, kojemu je također određen istražni zatvor od mjesec dana, tereti se da je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.

Tako ga se sumnjiči da je da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan, prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza, osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Tereti ga se da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine.

Mamićev branitelj tražio je da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu nepravomoćno proglašeni krivima.

Plenković: Nema unutarstranačkog obračuna

Zdravko Mamić je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora, u procesu u kojem je njega, njegovog brata Zorana i još dvojicu USKOK teretio za izvlačenje blizu 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura) iz zagrebačkog Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna (1,62 milijuna eura) neobračunatog poreza i prireza.

Nakon otkrivanja ove afere hrvatski mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju, a Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.

Plenković je u četvrtak negirao da se u SMS aferi radi o unutarstranačkom obračunu istaknuvši kako nema niti riječi o tome da vlada ili on osobno koristi državne institucije za bilo kakve obračune.

Izvor: Al Jazeera i agencije