Pet naftnih kompanija istraživat će Jadran

Odlukom Vlade Republike Hrvatske dodijeljeno je deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Kompanije čije su ponude prihvaćene u narednih pet godina imaju pravo istraživanja podmorja na dodijeljenim istražnim prostorima, prenosi Anadolija.

Pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prvom javnom nadmetanju za istraživanje Jadrana dobili su Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina.

Samo je konzorcij Marathon Oil i OMV dobio dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora.

Hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak je izjavio kako će Hrvatska ovime postati važan energetski faktor ovog dijela Evrope.

Ponude su pristigle od ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora.

Stručna komisija je pozitivno ocijenila ponude za deset istražnih prostora te je dodijeljeno deset dozvola.

Ugovori će biti potpisani do 2. aprila 2015, a nacrti ugovora su danas zvanično prihvaćeni. Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje u narednih pet godina je blizu 520 miliona eura, što je novac koji će završiti u hrvatskoj ekonomiji, kazao je Vrdoljak.

Uplata za budžet

Trinaest miliona eura bit će uplaćeno direktno u državni budžet po potpisivanju ugovora.

“Izuzetno smo zadovoljni obavljenim poslom. Riječ je o ozbiljnim kompanijama s velikim iskustvom koje koriste najsuvremeniju tehnologiju i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima”, izjavio je Vrdoljak.

Dodao je kako će Hrvatska pozicionirati kao vrlo važan geopolitički faktor u ovom dijelu svijeta i energetski lider jugoistočne Evrope, te naglasio kako nije riječ samo o hrvatskom projektu.

Vrdoljak je naglasio kako je stalno na nivou ministarstava u konsultaciji sa crnogorskim kolegama sa kojima zajedno radi na ovom projektu, te da nema nikakvih spornih pitanja vezanih za granično pitanje.

Također je najavio uskoro potpisivanje zajedničkog memoranduma sa Crnom Gorom kojim će se potvrditi dobrosusjedski odnosi dvije zemlje u eksploataciji nafte.

Vrdoljak je izrazio nadu kako će do same faze eksploatacije ugljikovodika, tj. za najviše pet godina, biti finalno riješena i granična pitanja između dviju zemalja.

Izvor: Agencije