Pahor: EU treba ispuniti obećanje Skoplju

Borut Pahor
Pahor kaže da je S. Makedonija poduzela teške korake kako bi ispunila visoka očekivanja na putu prema euroatlantskim integracijama (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor očekuje da će Europska unija u listopadu ispuniti svoje obećanje i dati zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji za početak pregovora o pristupanju, prenosi agencija STA.

Pahor je u ponedjeljak su susretu s makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim ponovio podršku Slovenije Sjevernoj Makedoniji na putu u EU.

Dvojica predsjednika su razgovarala o naporima za pridruživanje Sjeverne Makedonije, a Pahor je primijetio kako nije u redu da EU ne ispoštuje svoje obećanje Sjevernoj Makedoniji dano u lipnju.

Pahor: EU treba ispraviti grešku

“Zemlja je poduzela teške korake kako bi ispunila visoka očekivanja Grčke i međunarodne zajednice na putu prema euroatlantskim integracijama”, naglasio je Pahor, kako prenosi Tanjug.

On je također rekao da bi EU na idućem summitu trebala “ispraviti grešku” i ispuniti prošlogodišnje obećanje o datumu za početak pregovora jer je to, kako je naveo, strateško pitanje koje bi imalo utjecaj na cijelu regiju.

Prema njegovim riječima, proces pristupanja Sjeverne Makedonije u NATO ide dobro jer je 21 od 29 država članica NATO-a već ratificirala protokol o pridruživanju Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je rekao kako je Sjeverna Makedonije bila razočarana u lipnju, ali je dodao kako mu je obećano da je odgađanje tehničke prirode te je, kaže, optimist u pogledu dobivanja zelenog svjetla u listopadu.

Odgođena odluka o datumu pregovora 

On je dodao kako očekuje da će ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO biti završena ove godine kako bi njegova zemlja mogla postati 30. članica Saveza do kraja 2019. godine.

Ministri zemalja članica Europske unije odgodili su u lipnju za listopad odluku o određivanju datuma početka pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“Europsko vijeće vratit će se na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019.”, naveli su tada šefovi diplomacije zemalja članica EU-a u zaključcima usvojenim na sastanku u Luxembourgu.

Izvor: Agencije