Oglasi

Pahor: EU treba ispuniti obećanje Skoplju

Slovenski predsjednik kaže da bi EU na idućem samitu trebala 'ispraviti grešku' i ispuniti obećanje o datumu za početak pregovora.
Borut PahorPahor kaže da je S. Makedonija poduzela teške korake kako bi ispunila visoka očekivanja na putu prema euroatlantskim integracijamaEPA - Arhiva

Slovenski predsjednik Borut Pahor očekuje da će Europska unija u listopadu ispuniti svoje obećanje i dati zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji za početak pregovora o pristupanju, prenosi agencija STA.

Pahor je u ponedjeljak su susretu s makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim ponovio podršku Slovenije Sjevernoj Makedoniji na putu u EU.

Dvojica predsjednika su razgovarala o naporima za pridruživanje Sjeverne Makedonije, a Pahor je primijetio kako nije u redu da EU ne ispoštuje svoje obećanje Sjevernoj Makedoniji dano u lipnju.

Pahor: EU treba ispraviti grešku

"Zemlja je poduzela teške korake kako bi ispunila visoka očekivanja Grčke i međunarodne zajednice na putu prema euroatlantskim integracijama", naglasio je Pahor, kako prenosi Tanjug.

On je također rekao da bi EU na idućem summitu trebala "ispraviti grešku" i ispuniti prošlogodišnje obećanje o datumu za početak pregovora jer je to, kako je naveo, strateško pitanje koje bi imalo utjecaj na cijelu regiju.

Prema njegovim riječima, proces pristupanja Sjeverne Makedonije u NATO ide dobro jer je 21 od 29 država članica NATO-a već ratificirala protokol o pridruživanju Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je rekao kako je Sjeverna Makedonije bila razočarana u lipnju, ali je dodao kako mu je obećano da je odgađanje tehničke prirode te je, kaže, optimist u pogledu dobivanja zelenog svjetla u listopadu.

Odgođena odluka o datumu pregovora 

On je dodao kako očekuje da će ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO biti završena ove godine kako bi njegova zemlja mogla postati 30. članica Saveza do kraja 2019. godine.

Ministri zemalja članica Europske unije odgodili su u lipnju za listopad odluku o određivanju datuma početka pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Europsko vijeće vratit će se na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do listopada 2019.", naveli su tada šefovi diplomacije zemalja članica EU-a u zaključcima usvojenim na sastanku u Luxembourgu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.