Općini Zenica vraćena odmarališta u Dućama

Ko sve u Hrvatskoj raspolaže imovinom Bosne i Hercegovine ne zna se, kao ni to koliko je tačno takve imovine u Hrvatskoj. Poznato je samo da je riječ o velikom broju odmarališta, poslovnih prostora i lječilišta.

No, kako je izvijestio reporetr Al Jazeere Sanel Kajan, ovih dana jedan dugogodišnji sudski proces dobio je epilog. U mjestu Duće, kod Omiša, u općini Dugi Rat u Hrvatskoj, do prije dvadesetak godina funkcioniralo je nekoliko odmarališta koja su bila vlasništvo općina iz Bosne i Hercegovine.

Tadašnja Skupština općine Zenica je 1962. godine od domicilnih stanovnika kupila tu lokaciju i koristila je do početka 90-ih godina prošlog stoljeća. Raspadom Jugoslavije, ta odmarališta, čiji su vlasnici bili u drugim republikama, ostala su bez upravitelja.

Pomicanje s mrtve tačke

Za zemljište površine blizu 11.000 metara kvadratnih, na atraktivnoj lokaciji, uz more i Jadransku magistralu, općina Zenica pravno se sporila godinama. Ovih dana donesena je pravomoćna sudska presuda koja Zenicu proglašava jedinim vlasnikom odmarališta u Dućama. Odmaralište je devastirano, a odgovora na pitanje šta će biti sa parcelom još nema, kaže Kajan.

Mještani Duća zadovoljni su odlukom, te očekuju da se na kvalitetan način iskoristi. Oni koji se bave turizmom nadaju se da će tu biti adekvatni sadržaji, koji će pridonijeti razvoju tog kraja te da je bolje da se tu napravi bilo šta, nego ništa.

I u općini Dugi Rat ističu zadovoljstvo, jer su se stvari pomakle sa mrtve tačke. Nova ulaganja značila bi i priliv novca u općinsku blagajnu.

“Mi, kao općina, i dalje želimo da tu ostanu turističke destinacije. Tu postoje tri-četiri lokacije, kao što je zenička, i vlasnici, koji za sada ništa ne poduzimaju. Nama je želja, a to smo i u prostornim planu predvidjeli, da sva ta područja koja su nekad bila odmarališta ostanu turističke zone”, kaže Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat.

Odluka na čekanju

Općinske vlasti Zenice tek će odlučivati šta s imovinom. Ističu da su s Općinom Dugi Rat imali izuzetno korektne odnose. Bilo je, tvrde, određenih ponuda. Od 150.000 do tri miliona eura. No, vrijednost je znatno veća, kažu iz Uprave za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Zenica.

“Pominje se mogućnost da Općina Zenica, s nekim od jačih gradova pobratima, kao što je Gelsenkirchen u Njemačkoj, Lulea u Švedsko ili neki od gradova pobratima u Turskoj, zajednički nađemo neki aranžman i izgradimo kapacitete koje podrazumijeva regulacioni plan općine Dugi Rat. Prodaja je u ovom trenutku nešto što mi zadnje pada na pamet. Vrlo često pomislim na to šta bi Rusi sada dali da nisu prodali Aljasku za nekih sedam miliona zlatnika. Šta bi dali?!”, kaže Hazbo Ličina, direktor Uprave za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Zenica.

Duž cijele jadranske obale bh. gradovi i preduzeća posjedovali su brojne nekretnine, koje danas uglavnom zjape prazne. Nakon što Hrvatska uđe u Evropsku uniju (EU) 1. jula ove godine, ionako komplicirane procedure vraćanja prijeratne imovine vlasnicima koji nisu iz Hrvatske postat će još teže.

Izvor: Al Jazeera