Od danas jeftiniji roaming u Evropskoj uniji

Od 15. juna 2017. godine naknade za roaming potpuno se ukidaju u Evropskoj uniji (Arhiva)

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfanje na mobilnim uređajima od subote je znatno jeftinije u cijeloj Evropskoj uniji, što je posljednje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roaming u junu sljedeće godine.

Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od 30. aprila dodavat će se, za korištenje mobitela u evropskom inozemstvu, 0,05 eura po minuti za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez poreza na dodanu vrijednost za jedan MB internetskog saobraćaja.

To znači kako će cijene roaminga za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za korištenje interneta na jednu trećinu sadašnje cijene.

Jedinstveno digitalno tržište

“Sada smo nadomak ukidanja troškova roaminga 2017. godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri neće moći više usporavati ili blokirati neke sadržaje na internetu, osim u iznimnim slučajevima, naprimjer za sprečavanje kibernetskih napada.

“Ta pravila štite pravo svakom Evropljaninu na pristup internetskim sadržajima bez upletanja ili diskriminacije”, izjavio je evropski komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Guenther Oettinger.

Prema dogovoru između evropskih institucija, postignutom u ljeto prošle godine, od 15. juna 2017. godine naknade za roaming potpuno se ukidaju u cijeloj EU, što znači da će građani moći koristiti svoje mobilne uređaje po istoj cijeni koju plaćaju kući bilo gdje u EU.

To ne znači kako će se moći stalno koristiti strani broj da bi se smanjili troškovi.

Naprimjer, smatrat će se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a gdje su cijene manje nego u njegovoj državi i stalno je koristi, ili ako stalno boravi u inozemstvu sa SIM karticom iz svoje države.

Stoga je EK dobila mandat da definira limite korištenja mobilnih uređaja u evropskom inozemstvu, a nakon što se ti limiti potroše, naplaćivao bi se roaming, iako znatno manje nego danas.

Uštede na odmoru

Ti limiti trebali bi biti dovoljni za, naprimjer, godišnji odmor u nekoj drugoj državi, tako da građani po povratku sa takvog odmora nemaju dodatnih troškova za upotrebu mobilnih uređaja.

Nakon što pozivi telekomunikacijskim operaterima da smanje neopravdano visoke naknade za korištenje mobitela u inozemstvu nisu urodili plodom, EK se 2007. godine odlučila za postepeno zakonsko ograničavanje.

Tako je od 2007. godine do danas roaming u EU za pozive i SMS poruke pojeftinio više od 80 posto, a za internetski saobraćaj 91 posto.

Izvor: Agencije