Obama: Trump nije dorastao funkciji predsjednika

Obama je pozivao glasače da se opredjele za njegovog stranačkog kolegu Joea Bidena (EPA)

Bivši američki predsjednik Barack Obama oštro je kritikovao svog nasljednika, republikanca Donalda Trumpa kao neprikladnog za funkciju šefa države te je pozivao glasače da se opredjele za njegovog stranačkog kolegu Joea Bidena, kako bi se, kaže, osigurao opstanak američke demokratije.

Obama je treće večeri Nacionalne konvencije demokrata rekao da Tramp nije pokazao interesovanje da se prema funkciji predsjednika odnosi kao bilo čemu osim kao prema još jednom “reality showu koji može da upotrijebi da privuče pažnju za kojom žudi”.

On je rekao i da Trump nije pokazao zainteresovanost za angažovanje na poslu, za postizanje dogovora, kao ni za korištenje ovlaštenja da pomogne bilo kome osim sebi i svojim prijateljima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obama zaključuje da Trump nije dorastao tom poslu.

“Posljedice tog neuspjeha su ozbiljne”, ocijenio je Obama i okrivio Trumpa za to što je 170.000 Amerikanaca preminulo od posljedica korona virusa, kao i za gubitak više miliona radnih mjesta zbog recesije koja je uslijedila.

Podrška Bidenu

Bivši američki predsjednik, koji je i dalje jako popularan među demokratskim glasačima, iskoristio je priliku da podrži Bidena, koji je obavljao funkciju njegovog potpredsjednika u dva mandata.

“Osam godina je Joe bio posljednji u sobi kad god sam se suočavao sa velikom odlukom. On me je učinio boljim predsjednikom i on ima karakter i iskustvo da nas učini boljom zemljom”, rekao je Obama u govoru koji je prenošen iz Muzeja američke revolucije u Filadelfiji.

Bivši potpredsjednik SAD-a, 77-godišnji Joe Biden, zvanično je nominovan za predsjedničkog kandidata drugog dana Nacionalne konvencije Demokratske stranke.

Biden će se na predsjedničkim izborima 3. novembra suprotstaviti aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Izvor: Agencije