Nove tablice u Hrvatskoj sa oznakom EU-a

Na drugu godišnjicu članstva u Evropskoj uniji i na dan aplikacije za šengenski režim, Hrvatska će prvog jula početi izdavati nove registarske tablice.

Najveće novine su oznaka Evropske unije i uklanjanje državnog grba, kao i oznake gradova o kojima će odlučivati građani.

Predložena su tri dizajnerska rješenja, a nakon više od godinu dana javnih rasprava i konkursa, građani mogu vidjeti rezultat.

„Ima tu kao ono, crven-bijeli-plavi i to, ali možda nema našeg nekog identiteta na tome“, mišljenja je jedna stanovnica Zagreba.

Njen sugrađanin dodaje: „Hrvatske su prepoznatljive oznake kockica, a mislim da ljudi ne znaju za grb, barem Europljani i ostali, a kockice znaju sigurno, pa valjda su kockice dosta.”

Crveno-bijelim poljima okrenula se većina od 59 idejnih rješenja, koliko ih je stiglo na konkurs.

Oznaka i za manje gradove

„Kockica, to jest kvadrat, dva kvadrata, tri kvadrata i tako dalje. Tako da možemo reći da je na neki način plebiscitarno tu već ovaj neki tip vizualnog identiteta države manje-više prihvaćen“, kaže Dejan Kršić iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

Tri najbolja rješenja izabrali su predstavnici Ministarstva, proizvođača i dizajnera, a konačnu odluku donijet će ministar unutrašnjih poslova, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Ono što je sigurno – na novim registracijama više neće biti hrvatski grb. Osim crveno-bijelih kvadrata, novost je i oznaka Evropske unije.

Uvodi se i barkod koji će policiji pojednostaviti kontrole. Svoju će oznaku moći imati i manji gradovi, a hoće li je uopće biti – svaki vlasnik vozila odlučit će za sebe.

„Vi nužno ne morate staviti u ova prva dva slova uopće oznaku grada, nego imate pravo izabrati – uz nadoplatu – svoja slova i biti neoznačeni što se grada tiče“, objašnjava Ranko Ostojić, hrvatski ministar unutrašnjih poslova.

Cijene novih tablica

Nadoplata za slova, naprimjer inicijale, sada se plaća pedesetak eura, a cijela individualizirana tablica, poput punog imena, gotovo 880 eura.

No, cijena nove standardne tablice ne bi trebala biti znatno viša od sadašnjih 10 eura.

„Bez obzira što uvodimo nove elemente, tipa barkoda koji iziskuju i dodatne troškove u samoj proizvodnji, cilj je, ako i bude povećanja cijene, da to bude neznatno povećanje cijene. Kad kažem neznatno, onda mislim u rasponu pet do deset posto, svakako ne više“, ističe Marija Budimir, članica Uprave Hrvatskog novčarskog zavoda.

Ipak, novi izgled registarske tablice ne znači i novu obavezu za vozače. Automatski će je dobivati svi novi korisnici nakon prvog jula.

No, postojeće tablice ne moraju se mijenjati. Hrvatskim će cestama tako voziti šarenilo oznaka, fontova i oblika registarskih tablica.

Izvor: Al Jazeera