Nova ubistva u kineskoj pokrajini Xinjiang

Incident ističe haotičnu prirodu nasilja u Xinjiangu, kao i probleme pri odgovoru vlasti (EPA)

U sukobima u Xinjiangu, etnički podijeljenoj zapadnoj regiji Kine, poginula je 21 osoba, među kojima se nalazi nekoliko policajaca i socijalnih radnika.  

Novinarka Al Jazeere Marta Ortigas je u srijedu kazala kako je policija istraživala paljevinu u regiji kada se desio napad.

„Regija je dugo vremena žarište etničkih i rasnih tenzija“, dodala je.

Lokalni zvaničnik je za novinsku agenciju AFP u srijedu potvrdio da su se desili sukobi.

„Smrtno je stradala 21 osoba, uključujući socijalne radnike i policajce“, istakao je.

On je naveo da je nasilje počelo u utorak, kada su tri lokalna zvaničnika javila da se grupa sumnjivih osoba, naoružanih noževima, krije u jednoj kući u naselju Selibuya, nedaleko od grada Kashgar.

“Nasilni teroristički čin”

Internetska stranica u vlasništvu Vlade Tianshan Net opisala je sukobe kao „nasilni teroristički čin“. 

Navodi se kako je među poginulima 15 osoba koje su ili policajci ili socijalni radnici, dok 11 osoba pripada Ujgurima, etničkoj manjini koja živi uglavnom u pokrajini Xinjiang.

Izvor agencije AFP, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je sadržaj izvještaja, ali i dodao kako nije siguran u broj poginulih policajaca.

Incident ističe haotičnu prirodu nasilja u Xinjiangu, kao i probleme pri odgovoru vlasti. Oružane jedinice su često stacionirane u većim gradovima i moraju dobiti poseban poziv od svojih komandanata kako bi odgovorili na probleme.

Izvor: Al Jazeera i agencije