Nova sudska blokada Trumpove uredbe o migrantima

Uredba, koju je u novembru potpisao Trump, dio je niza mjera kojim njegova administracija pokušava spriječiti stotine hiljada migranata koji iz Centralne Amerike pokušavaju ući u SAD (EPA)

Američki savezni sudija blokirao je izvršnu uredbu predsjednika Donalda Trumpa presudivši kako Vlada migrantima koji su u Sjedinjene Američke Države ušli mimo legalnih graničnih prijelaza ne smije zabraniti pravo da podnesu zahtjev za azil, prenose agencije.

Ta uredba, koju je u novembru potpisao predsjednik SAD-a, dio je niza mjera kojim njegova administracija pokušava spriječiti stotine hiljada migranata koji iz Centralne Amerike pokušavaju ući u Sjedinjene Američke Države. 

Trumpovu uredbu prethodno je već blokirao jedan sudac u Kaliforniji, na što se Vlada žalila.

Savezni sudija u Washingtonu Randolph Moss u petak je otišao korak dalje ocijenivši kako ta mjera krši američki imigracijski zakon.

Postojeći američki zakoni o imigraciji dopuštaju imigrantima fizički prisutnima na području SAD da podnesu zahtjev za azil čak i onda ako u državu nisu ušli preko legalnog graničnog prijelaza.

Trumpova uredba lani je izazvala niz protesta, uključujući iz Visoke komisije UN-a za izbjeglice koja je iznijela i niz zamjerki na ograničene centre za prihvat azilanata na granici s Meksikom.

Dogovor sa Gvatemalom

Prošle sedmice je sudija u Kaliforniji blokirao novi propis Trumpove administracije kojim bi se automatski odbacilo pravo svim potencijalnim imigrantima da podnesu zahtjev za azil ako nisu zatražili status izbjeglice u Meksiku ili drugim državama koje su prošli na putu za SAD.

Većinom iz siromašnih i nasiljem pogođenih zemalja Centralne Amerike – najviše iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa, ti migranti podnose zahtjev za azil koji im omogućava da ostanu na američkoj teritoriji dok se razmatra njihov zahtjev. No, Trump želi da ti potencijalni migranti obradu svog zahtjeva čekaju u Meksiku.

Prošle sedmice je Trump zaključio sporazum o migraciji s Gvatemalom, što je dio njegovih pritisaka na susjedne južne države da zaustave priljev migranata koji žele ući u SAD.

Migrantski val s juga raste i u junu su policijske službe na granici između Meksika i SAD uhapsile 104.000 osoba koje su pokušavale ilegano ući na američku teritoriju. U julu ih je bilo 144.000, što je 142 posto više u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme.

Izvor: Agencije