Nestali Prijedorčani u grobnici kod Tomašice

Novootkrivena masovna grobnica kod Prijedora ponovno podsjeća na to da se blizu tisuću građana toga grada vode kao nestali, no preživjeli članovi obitelji ubijenih Bošnjaka i Hrvata nadaju se kako će konačno naći svoje najmilije.

Za masovnu grobnicu u Tomašici, nedaleko Prijedora, procjenjuje se kako je najveća u Bosanskoj Krajini otkrivena u posljednjih 10 godina, a skrivala je posmrtne ostatke prijedorskih žrtava iz ljeta 1992. godine.

Nakon više od 20 godina od gubitka najmilijih, Mirsad Duratović se nada kako će na mjestu otkrivene masovne grobnice naći brojne članove svoje obitelji, jer teror srpske vojske s početka rata gotovo nitko od njegovih nije preživio. I sâm Mirsad živ je pukom srećom.

„Na spisku nestalih su još uvijek svi članovi moje porodice. Brat koji je imao 15 godina kada je ubijen, otac, dedo i nane, tri strica, jedna strina i dva stričevića. Svaka grobnica koja je dosad otvorena budila je u čovjeku nadu. I naravno da se nadam, pogotovo što određene informacije ukazuju na to da bi se ovdje mogla nalaziti tijela svih ubijenih u akciji 20. jula 1992. godine“, kaže Mirsad Duratović iz Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

Ostaci tijela danas se ne vide, no zna se da su tu, jer se neugodan miris ljudskih ostataka širi svuda unaokolo.

Dio žrtava u sekundarnim grobnicama

Na lokaciju kod Tomašice vojnici bosanskih Srba u više su navrata dovozili tijela ubijenih, no pretpostavlja se kako je dio žrtava premještan u sekundarne grobnice.

„Pretpostavljamo na bazi ranije otkrivenih grobnica da su u pitanju civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, eventualno romsko sa ovih područja“, kaže Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH.

Iz lokalnih udruženja žrtava kažu kako je ova ogromna grobnica mogla biti ekshumirana dosta ranije, jer su još 2004. godine na istoj lokaciji pronađena 24 tijela.

„Jednostavno, taj teren nije pretražen dovoljno. Neko je nestručan procijenio da tu više nema tijela da bi se sada pokazalo, nakon devet godina, da ponovo tu ima tijela i da je njih veliki broj. Znači, porodice su trebale čekati devet godina“, navodi Edin Ramulić iz Udruženja Prijedorčanki „Izvor“.

Brojni Prijedorčani, koji ne ne znaju sudbinu članova svojih obitelji, nadaju se da odgovor leži samo 20 minuta vožnje od središta grada.

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović javlja kako je sada u prvom planu ekshumacija u Tomašici, jer bi mjesto masovne grobnice moglo dati odgovor na pitanje gdje su bar neki od tisuću nestalih Prijedorčana nakon čega će sasvim sigurno biti postavljeno i pitanje kako su ubijeni ti ljudi.

Izvor: Al Jazeera