Mostarske ulice i dalje će nositi imena ministara NDH

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine većinom je glasova podržao Inicijativu SDP-a BiH da se u Mostaru promijene nazivi ulica koje su nazvane po dužnosnicima iz vremena tzv. Nezavisne države Hrvatske.

Međutim, teško se to može dogoditi bez izbora gradskog vijeća, kojeg Mostar nema zbog osporenih izbornih pravila. Uz to, iz gradske uprave kažu da dio odgovornosti što ti nazivi još postoje snosi upravo SDP.

Ante Vokić i Mladen Lorković bili su dva ministra u vladi NDH koje je Ante Pavelić zbog planiranog puča zatvorio i koji su u Lepoglavi, na koncu, i ubijeni. Mostarci malo znaju o tome da je i o ulici koja nosi njihova imena raspravljao državni parlament, kao što malo znaju i o osobama po kojima je nazvana.

Na pitanje znaju li tko su oni, kao i o tome znaju li što je sporno u imenu ulice nazvane po njima odgovaraju negativno.

Političke prepirke

U mostarskom SDP-u podsjećaju kako postoje i ulice Mile Budaka te ustaškog zapovjednika Jure Francetića. Drago im je zbog, u Parlamentu BiH, usvojene SDP-ove inicijative da se nazivi tih ulica promijene.

“Sramotno je da Mostar ima ulice koje nose imena fašista, odnosno oficira Pavelićeve vojske. Inicijativa ide u tom smjeru. Ona nije usmjerena protiv hrvatskog naroda ili bilo kojeg drugog u BiH”, ukazuje Edin Zagorčić iz mostarskog SDP-a.

Iz gradske uprave odgovaraju kako promjenu može izglasati samo Gradsko vijeće, kojeg nema, jer isti državni parlament još nije izmijenio izborni zakon za Mostar.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić nije bio dostupan za izjavu, a iz njegova ureda su uzvratili priopćenjem, optužujući upravo SDP da je ranije spriječio izmjene naziva ulica tražeći da se u paketu izmijene imena svih ulica u gradu.

“Gradonačelnik Ljubo Bešlić je dva puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena tri spomenute ulice, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene. Licemjerno je danas spočitavati to pitanje gradskim vlastima u Mostaru, gradonačelniku, SDS-u ili pak HDZ-u BiH, čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara taj prijedlog podržali, jer promjenu nisu htjeli upravo oni koji su sada naknadno došli pameti”, poručeno je iz mostarske gradske uprave.

Pitanje za cijelu regiju

Pitanje naziva ulica u Mostaru česta je tema. Za neke se koriste dvojni nazivi. Jedna od ulica je, primjerice, s jedne strane Ulica hrvatskih branitelja, a s druge Bulevar narodne revolucije. U njoj živi politolog Husein Oručević.

“Ulice ne smiju biti politički inat u Gradu Mostaru, a čini mi se da se to zapravo realiziralo. Jedan oblik inata, provjere toga ko je ustvari pobijedio, kad je riječ o Mostaru”, smatra Oručević.

Nazivi ulica često su, dodaje, sukobi ideologija i po njima se mogu pratiti i povijesne promjene.

“Jedna od ulica se izvorno, u Austrougarskoj, zvala Štefanijina aleja, u drugoj polovici devedesetih bila je poznata kao Lenjinovo šetalište, a danas Nikole Šubića Zrinskog. Nazivi ulica su nestalni i prate kretanja politike”, javio je Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

To pitanje nije samo mostarsko, već cijele regije, upozorava analitičar Milan Sitarski. Rješenje vidi isključivo kao sveobuhvatno.

“Valjalo bi dosljedno, a nikako parcijalno riješiti, jer se onda uvijek pitamo zašto jedne mijenjamo, a druge ne. Mnogi režimi, nažalost, na našim prostorima imaju krvav trag i trebalo bi, iz pijeteta prema žrtvama, njihovo konotiranje u pozitivnom smislu”, ukazuje Sitarski.

Za izmjenu naziva tri sporne ulice zalažu se, čini se, svi. No, oni su i dalje tu uz žestoke ideološke rasprave o tome tko je za to uistinu odgovoran.

Izvor: Al Jazeera