Moneyval skinuo BiH s liste problematičnih

Prije dva mjeseca BiH je stavljena među 11 država čije 'jurisdikcije imaju strateške nedostatke' (Ilustracija)

Bosna i Hercegovina skinuta je s popisa država koje imaju nedostatke u pravnom okviru u vezi s financiranjem terorizma, odlučeno je na sjednici Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) koja se održava u Strasbourgu.

Razmatran je napredak država pod jurisdikcijom Moneyvala, a koje su identificirane da imaju nedostatke u pravnom okviru vezanom za FATF preporuke koje se odnose na financiranje terorizma i ciljanih mjera u vezi s njim.

Moneyval je upoznat sa činjenicom da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda te da je takva odluka objavljena i već u primjeni.

Tom odlukom definiran je postupak za primjenu financijskih restriktivnih mjera iz UN-ove rezolucije, a na prijedlog nacionalnih nadležnih tijela ili zahtjeva druge države.

Borba duga šest godina

“Uzimajući u obzir postignuti napredak, Moneyval je usvojio zaključak kojim se Bosna i Hercegovinu skida s popisa država s nedostacima u pravnom okviru”, navedeno je u odluci te rečeno kako će napredak Bosne i Hercegovine i dalje biti praćen.

Moneyval od kraja 2010. godine izražava zabrinutost nedostacima koje ima BiH u vezi sa sprečavanjem pranja novca i financiranjem borbe protiv terorizma.

Godinu kasnije Vijeće Ministara BiH usvojilo je Akcijski plan za otklanjanje utvrđenih nedostataka, a koji se odnose prije svega na harmonizaciju kaznenih zakona u vezi s financiranjem terorizma.

Prije dva mjeseca BiH je stavljena u skupinu država, njih ukupno 11, čije “jurisdikcije imaju strateške nedostatke”. BiH je na tom popisu bila jedina europska država.

Izvor: Agencije