Ministarstvo RS-a poništilo diplomu šefa OSA-e BiH

Osman Mehmedagić
Mehmedagiću u novembru istječe mandat na čelu OSA-e (NAP)

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska ponovno su donijele odluku o poništenju fakultetske diplome šefu bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, priopćivši da je stečena nezakonito, prenosi Hina.

Iz Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS-a potvrdili su u petak kako je resorni ministar Srđan Rajčević odbio žalbu Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci, na kojemu je Mehmedagić stekao diplomu, koju je u prvome stupnju poništila posebna obrazovna inspekcija.

“Svi razlozi koje je prvostepeno tijelo navelo u obrazloženju potkrepljuju utvrđene povrede nastale pogrešnom primjenom materijalnih propisa uz postojanje umišljaja učesnika propusta i potvrđuju da je Mehmedagić diplomu stekao na nezakonit način”, izjavila je pomoćnica ministra za visoko obrazovanje RS-a Radmila Pejić.

Može se pokrenuti upravni spor

Prema njezinim riječima, Ministarstvo je naložilo poništenje diplome koja je 21. rujna 2007. izdana Mehmedagiću.

Pejić je objasnila kako su prigodom upisa na fakultet i polaganja ispita počinjene brojne povrede i nepravilnosti protivne Zakonu o univerzitetu, Statutu i Pravilniku o ispitima na Fakultetu za poslovne studije, zbog čega je naloženo poništenje diplome.

Iako na rješenje Ministarstva nije dopuštena žalba, može se pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom sudu u roku 30 dana od dostave ovog rješenja, dodala je ona.

Afera s fakultetskom diplomom isplivala je nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine početkom godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama i zatražilo od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome svojih radnika.

OSA je od 25. srpnja 2017. bez parlamentarnog nadzora.

Mehmedagić pred istekom mandata

Mehmedagiću će u studenom ove godine isteći mandat na čelu OSA-e, a Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika najavio je kako mu neće odobriti novi mandat.

Nedavno je Dodik rekao kako je OSA 10. travnja donijela odluku o “obradi” 10 medijskih kuća.

Sumnja se da je OSA nekoliko puta stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u Bosni i Hercegovini, ali i da je umiješana u fabriciranja afere s navodnim vrbovanjem selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije