Milan Bandić pušten iz pritvora

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napustio je u četvrtak poslije podne zatvor u Remetincu, javlja iz Zagreba Ana Mlinarić, novinarka Al Jazeere.

Ustavni sud Hrvatske ranije je ukinuo istražni zatvor Milanu Bandiću, koji je u zatvor Remetinec vraćen 10. marta, nakon proširenja istrage u slučaju Agram.

Usvajajući Bandićevu ustavnu tužbu, Ustavni sud ukinuo je tri rješenja zagrebačkog Županijskog suda donesena u martu ove godine.

“Slijedom toga, podnositelj se ima odmah pustiti na slobodu, a jamčevina uplaćena u državni proračun ima se vratiti na depozitni račun Županijskog suda u Zagrebu”, javio je Ivan Čorkalo, novinar Al Jazeere, odnosno da se na račun Suda iz državnog budžeta vrate dva miliona eura uplaćene kaucije. 

“Prema svemu što se može iščitati iz odluke Ustavnog suda, Bandić bi od izlaska iz suda ponovno trebao obnašati funkciju gradonačelnika Zagreba. Ali, u tom slučaju bi bio gradonačelnik koji je i dalje pod istragom”, javlja novinar Al Jazeere.

Čorkalo napominje da je slučaj Bandić prepun pravnih zavrzlama od trenutka kada je uhapšen, krajem prošle godine.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u srijedu je zatražio da Bandić i dalje ostane “iza rešetaka”, a sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je odgodio ročište na kojem je trebao odlučivati o tom prijedlogu, upravo nakon informacije da je Ustavni sud odlučio o Bandićevoj ustavnoj tužbi.

‘Šteta’ 2,6 miliona dolara

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. godine, zakinuo državni budžet.

Ukupnu “štetu” tužiteljstvo procjenjuje na blizu 20 miliona kuna (2,6 miliona eura).

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga USKOK tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi “U ime obitelji”, prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna (više od 40.000 eura).

No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije