Mediji: Njemački brodovi neće vraćati izbjeglice u Tursku

Nalog je poslan brodovima 'Uckermark' i 'Boerde' koji su u martu raspoređeni u okolini otoka Samos (EPA)

Njemački brodovi, koji patroliraju po Egejskom moru, dobili su instrukcije da izbjeglice, čije čamce presretnu na pučini, ne vraćaju u Tursku, piše Spiegel.

Dva njemačka patrolna broda u sastavu Agencije za kontrolu vanjskih granica Evropske unije (Frontex), dobila su naređenje da, umjesto toga, sve izbjeglice koje presretnu na Egejskom moru predaju grčkim vlastima, i to ne na otocima, nego na kopnu.  

Nalog, u koji je Spiegel imao uvid, poslan je brodovima “Uckermark” i “Boerde” koji su u martu raspoređeni u okolini otoka Samos, da bi pomogli grčkoj obalnoj straži da izađe na kraj sa velikim brojem izbjeglica i migranata koji stižu iz Turske.

Vraćanje izbjeglica nezakonito

Prema pisanju tog magazina, takav nalog izdat je zato što su neki članovi njemačke Vlade izrazili zabrinutost u pogledu pravne situacije.

Njemačkoj vladi nedavno je podnijet izvještaj sa zaključkom da je povratak izbjeglica u Tursku pravno izvodljiv. Neki stručnjaci su, međutim, izrazili protivljenje, ocijenjujući da bi vraćanje u Tursku izbjeglica iz Grčke ili, čak, iz grčkih voda, moglo biti smatrano nezakonitim, jer izbjeglicama uskraćuje odgovarajuću proceduru za azil.

Turski premijer Ahmet Davutoglu iznenadio je nedavno lidere Evropske unije na samitu u Briselu ponudivši da Ankara primi nazad sve migrante i izbjeglice koji uđu u Evropu iz Turske, ali u zamjenu za još novca, bezvizni režim za Turke i ubrzane pregovore o članstvu u bloku.

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz izjavio je da je Turska tražila dodatnih tri milijarde eura od Evropske unije za zbrinjavanje izbjeglica na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodjelu tih sredstava.

Izvor: Agencije