Mađarski premijer: Prodali smo se Turskoj

Turska je zahtijevala dodatnih tri milijardi eura do 2018. godine za prijem izbjeglica i migranata na svoju teritoriju (EPA)

Evropska unija se prodala Turskoj radi rješavanja izbjegličke krize i posljedice je “nemoguće predvidjeti”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

“Sporazumom, koji je EU postigla sa Turskom, prodali smo se Turskoj. Takve stvari nikada nisu dobre. Sigurnost EU-a ne može biti u rukama nekog izvan evropskog bloka”, istakao je Orban za njemački dnevnik Wirtschaftswoche.

Prema Sporazumu između Brisela i Ankare postignutom prije mjesec dana, migrant i izbjeglice koji stignu na otoke u Grčkoj i u slučaju odbijanja zahtjeva za azil, bit će vraćeni u Tursku. Ankara zauzvrat dobija više milijardi pomoći od Unije.

‘Greška Brisela’

EU je obećao da će kampove naseliti izbjeglicama iz Sirije za svakog migranta vraćenog iz Grčke u Tursku, da će odobriti bezvizni režim Turcima unutar Šengenske zone i da će ponovo razmotriti kandidaturu Ankare za članstvo u evropskom bloku.

Turska je zahtijevala dodatnih tri milijardi eura do 2018. godine za prijem izbjeglica i migranata na svoju teritoriju i upozorila na mogućnost neuspjeha dogovora ukoliko EU ne omogući bezvizni režim Turcima do juna.

“Članice EU-a već su platile tri milijarde eura Turskoj, uskoro moramo platiti još toliko. Nemoguće je predvidjeti gdje je tome kraj. Podržavam strategiju Turske samo pod uslovom da postoji i sistem zaštite naših sopstvenih granica u Uniji”, naglasio je Orban.

Mađarski premijer smatra da je Brisel pogriješio jer je pažnju usmjerio na preraspodjelu izbjeglica, a ne na zaštitu granica.

Izvor: Agencije