Oglasi

Mađarska gradi novu ogradu duž granice sa Srbijom

Duž 175 kilometara mađarsko-srbijanske granice bit će izgrađena nova zaštitna ograda, iza već postojeće.
Za gradnju nove ograde na granici sa Srbijom izdvojeno je 123,5 miliona euraEPA

Duž 175 kilometara mađarsko-srbijanske granice bit će izgrađena nova zaštitna ograda, iza već postojeće, najavio je na konferenciji za novinare u Budimpešti ministar u mađarskoj vladi Lazar Janos.

Također je naveo da je za tu svrhu izdvojeno 38 milijardi forinti (123,5 miliona eura), javlja RTS.

Time se pojačava zaštita granice zato što je to neophodno zbog sigurnost građana, rekao je Janos.

Pripremljeni punktovi

On je naveo da će u skladu s novim izmjenama zakona tražiocima azila biti pripremljeni punktovi na granici, gdje će čekati na odgovor dok im se ne završi azilantska procedura.

Na mađarsko-srbijanskoj granici krajem prošle godine izgrađeno je desetak kilometara nove probne ograde, iza postojeće, prenosi Tanjug.

Ta ograda opremljena je rasvjetom, termovizijskim kamerama i senzorima za kretanje, a ispred nje su iskopani kanali. Očekuje se da će takva ojačana i viša ograda sada biti izgrađena iza postojeće prepreke.

Asfaltirane su sve saobraćajnice duž zaštitne ograde, a kod Kelebije je početkom ove godine izgrađena prva od četiri baze mađarske vojske, radi brže intervencije vojnih patrola u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.