Oglasi

Lobisti protiv novih ograničenja za oružje

Iz NRA smatraju da planirani zakon kojim bi bila zabranjena proizvodnja poluautomatskog oružja neće funkcionirati.
Potpredsjednik NRA Wayne LaPierre je ponovio prijedlog NRA da se naoružani policajci rasporede u svakoj školi u SADReuters

Američka Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA) čvrsto se u ponedjeljak usprotivila bilo kakvim dodatnim ograničenjima na prodaju vatrenog oružja i municije, nakon takvih zahtjeva poslije masakra u osnovnoj školi Sandy Hook, prenosi Tanjug.

Potpredsjednik NRA, najjačeg lobija za oružje u Sjedinjenim Američkim Državama, Wayne LaPierre izjavio je da planirani zakon kojim bi bila zabranjena proizvodnja poluautomatskog oružja predstavlja "foliranje" i da tako nešto neće funkcionirati, prenijela je agencija AFP.

Epidemija ubistava

LaPierre je ponovio prijedlog NRA da se naoružani policajci rasporede u svakoj školi u SAD, ističući da procesuiranje kriminalaca i učvršćivanje sistema mentalnog zdravlja, radije nego kontrola oružja, predstavlja rješenje za američku epidemiji masovnih ubistava.

Adam Lanza (20) je 14. decembra najprije ubio svoju majku u njihovoj kući u Newtownu, u saveznoj državi Connecticut, a potom je ubio dvadesetoro djece od šest i sedam godina i šestoro odraslih poluautomatskom puškom u osnovnoj školi i na kraju je sebi oduzeo život.

Taj stravičan zločin, posljednji u nizu masovnih ubistava u SAD-u, ponovo je otvorio nacionalnu debatu o zakonima o oružju, koji su mnogo labaviji nego u većini drugih razvijenih zemalja.

Predsjednik Barack Obama rekao je da će podržati novi zakon o zabrani poluautomatskog oružja i zadužio je potpredsjednika Joea Bidena da se pozabavi svim drugim mjerama, od školske sigurnosti do mentalnog zdravlja.

Izvor: Agencije