Lobisti protiv novih ograničenja za oružje

Potpredsjednik NRA Wayne LaPierre je ponovio prijedlog NRA da se naoružani policajci rasporede u svakoj školi u SAD (Reuters)

Američka Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA) čvrsto se u ponedjeljak usprotivila bilo kakvim dodatnim ograničenjima na prodaju vatrenog oružja i municije, nakon takvih zahtjeva poslije masakra u osnovnoj školi Sandy Hook, prenosi Tanjug.

Potpredsjednik NRA, najjačeg lobija za oružje u Sjedinjenim Američkim Državama, Wayne LaPierre izjavio je da planirani zakon kojim bi bila zabranjena proizvodnja poluautomatskog oružja predstavlja “foliranje” i da tako nešto neće funkcionirati, prenijela je agencija AFP.

Epidemija ubistava

LaPierre je ponovio prijedlog NRA da se naoružani policajci rasporede u svakoj školi u SAD, ističući da procesuiranje kriminalaca i učvršćivanje sistema mentalnog zdravlja, radije nego kontrola oružja, predstavlja rješenje za američku epidemiji masovnih ubistava.

Adam Lanza (20) je 14. decembra najprije ubio svoju majku u njihovoj kući u Newtownu, u saveznoj državi Connecticut, a potom je ubio dvadesetoro djece od šest i sedam godina i šestoro odraslih poluautomatskom puškom u osnovnoj školi i na kraju je sebi oduzeo život.

Taj stravičan zločin, posljednji u nizu masovnih ubistava u SAD-u, ponovo je otvorio nacionalnu debatu o zakonima o oružju, koji su mnogo labaviji nego u većini drugih razvijenih zemalja.

Predsjednik Barack Obama rekao je da će podržati novi zakon o zabrani poluautomatskog oružja i zadužio je potpredsjednika Joea Bidena da se pozabavi svim drugim mjerama, od školske sigurnosti do mentalnog zdravlja.

Izvor: Agencije