Kriza u Agrokoru: Mercator preuzima Konzum i Velpro u BiH

Ante Ramljak: Konzum BiH stabilno posluje i uredno podmiruje sve svoje obaveze (Anadolija)

Planirano je da Mercator preuzme Konzum i Velpro u Bosni i Hercegovini, saopćeno je nakon sastanka u u četvrtak u Sarajevu o stanju u koncernu Agrokor.

Sastanku su prisustvovali vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

“Danas smo predstavili pred Vijećem ministara Bosne i Hercegovine novi koncept Agrokorove maloprodaje u Bosni i Hercegovini, koji predviđa ponovo uvođenje brenda Mercator na tržište Bosne i Hercegovine. Radi se o prijedlogu, s obzirom na to da odluka o njegovoj realizaciji još nije donesena”, rekao je Ramljak.

Prema njegovim riječima, Konzum BiH stabilno posluje i uredno podmiruje sve svoje obaveze, ali odlučeno je da se razmotri novi koncept poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine, s ciljem što boljeg dugoročnog pozicioniranja Agrokorove maloprodaje i daljnjeg razvoja na regionalnom tržištu.

“Prilikom pripreme različitih scenarija i temeljem brojnih analiza u fokusu nam je bilo nekoliko ključnih ciljeva, a to su prvenstveno očuvanje radnih mjesta, nastavak urednog plaćanja obveza prema dobavljačima i državi te jačanje naše maloprodajne mreže.”

U BiH više od 5.000 radnika

Ovaj sastanak najavljen je tokom Ramljakovog boravka u Bosni i Hercegovini 27. aprila, kada je i dogovoreno da on ponovo dođe u Sarajevo kad bude spreman plan za konsolidiranje stanja u Agrokoru i predstavi ga bosanskohercegovačkim dužnosnicima i privrednicima, prenosi Hina.

Ramljak je tada stanje u Agrokoru opisao kao “alarmantno”, najavivši kako će poduzeti sve mjere da se poslovanje stabilizira, a kriza ne prelije na druge zemlje regije.

Agrokorove kompanije-kćeri u Bosni i Hercegovini zapošljavaju više od 5.000 radnika, a najviše ih je u podružnici Konzuma, koja je u toj zemlji registrirana kao samostalni pravni subjekt.

Kompanije iz Bosne i Hercegovine koje su Konzumovi dobavljači iskazale su interes za nastavak saradnje, no žele garancije za redovite isplate dospjelih obveza, kao i za izmirenje dosadašnjih dugova.

Procjene su kako Konzum dobavljačima iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine duguje blizu 66,5 miliona eura, a onima iz entiteta Republika Srpska približno 2,8 miliona eura.

Izvor: Agencije