Krajnja desnica formira anti-EU grupu

Marine Le Pen i Geert Wilders (AP)

Francuska krajnje desna Nacionalna fronta objavila je u utorak da ima potporu među zastupnicima Europskog parlamenta iz sedam zemalja članica, što je preduvjet za formiranje zastupničkog kluba.

Za formiranje zastupničkog kluba u Europskom parlamentu potrebno je imati najmanje 25 zastupnika iz najmanje sedam zemalja članica.

Skupina krajnje desnih stranaka koje predvodi Nacionalna fronta i dosad je imala dovoljan broj zastupnika, njih 37, ali oni su dolazili iz pet zemalja članica, zbog čega nije mogla ranije formirati klub, prenosi Hina.

‘Europa nacija i sloboda’

Sada su se toj skupini pridružila dva zastupnika iz poljske eurofobne stranke, Kongres nove desnice (KNP) Michal Marusik i Stanislqw Zoltek, koji su prekinuli suradnju s bivšim predsjednikom KNP-a Januszom Korwin-Mikkeom te Britanka Janice Atkinson, koja je izbačena iz Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP) Nigela Faragea.

U novom klubu nazvanom “Europa nacija i sloboda”, sjede članovi nizozemske Slobodarske stranke (PVV), austrijska Slobodarske stranke (FPOe) talijanska Sjeverna liga i belgijske stranke Vlams Belang (Flamanski interes).

Zastupnici, koji djeluju izvan kluba, imaju manji utjecaj i puno teže mogu progurati svoje ideje i manje novca. Zastupnički klubovi u petogodišnjem mandatu mogu računati na dodatne subvencije između 20 i 30 milijuna eura.

Zabrinutost Europske mreže protiv rasizma

Nevladina organizacija Europska mreža protiv rasizma (ENAR), izrazila je zabrinutost zbog stvaranja novog krajnje desnog zastupničkog kluba u Europskom parlamentu.

“Uspostavom kluba dobit će pravo na značajna sredstva europskih poreznih obveznika i imat će veći politički utjecaj, uključujući i mogućnost predsjedavanja parlamentarnim odborima”, kaže se u priopćenju ENAR-a.

Pobjede nacionalista, euroskeptičnih partija prije godinu dana na izborima u Europskom parlamentu, zaprepastile su političare centra u EU-u i dovele do pomjeranja snaga nakon čega se teže usvajaju zakoni, navodi AFP.

Izvor: Agencije