Katar gradi 2.000 kuća za izbjeglice u Siriji

Više tisuća sirijskih izbjeglica boravi u šatorima koje su podignule humanitarne organizacije na sjeveru Sirije. Sada bi neki od njih šatore s nedovoljnim uvjetima za normalan život trebali zamijeniti pravim stambenim objektima. Katarski Crveni polumjesec financira izgradnju domova za 2.000 interno raseljenih sirijskih obitelji.

Sjeverno od Idliba užurbano se privodi kraju projekt izgradnje stambenog naselja. Namijenjeno je za smještaj interno raseljenih osoba unutar Sirije. U izgradnji se koriste prirodni, tradicionalni materijali, a cijeli projekt se provodi uz financijsku podršku katarskog Crvenog polumjeseca.

Ti objekti će zamijeniti šatorska naselja u kojima trenutno boravi veliki broj izbjeglica. Novogradnja na tradicionalan način omogućava brzu i povoljnu izgradnju.

“Stalno povećanje broja izbjeglih nagnalo nas je odustanemo od podizanja šatorskih naselja te ih zamijenimo stambenim objektima koji ljudima pružaju minimum ljudskog dostojanstva. Ujedno će obiteljima omogućiti privatnost. Nakon analize, odlučili smo se za izgradnju objekata korištenjem tradicionalnih materijala”, objašnjava Ali iz katarskog Crvenog polumjeseca.

Radovi se izvode neprekidno. Radnici se bore s vremenom kako bi objekti bili završeni prije nego nastupi oštar zimski period. Prednost ovakvog načina gradnje je da se sav neophodni građevinski materijal proizvodi u blizini gradilišta.

Kao velika košnica

Unutrašnjost soba pomalo podsjeća na veliku košnicu. Ipak, obavlja se konstantni nadzor, kako brzina ne bi utjecala na kvalitetu izgradnje. Iako je praktična upotreba na prvom mjestu, cilj je da novi objekti u konačnici i lijepo izgledaju.

“Izvršili smo testiranje više vrsta zemlje od koje se pravi cigla. Na kraju smo se odlučili da zidovi budu građeni od zemljane cigle, a unutarnji stropovi od drveta. Dakle, koristimo kombinaciju zemlje i drveta”, kaže Waeel, nadzornik gradilišta.

Gradnja ovog naselja je samo prvi korak. U idućem razdoblju će biti izgrađeno više ovakvih naselja s ciljem pomoći raseljenim osobama. Na ovaj način će se djelomično olakšati izbjeglička kriza unutar Sirije. Upravo je nedostatak krova nad glavom natjerao mnoge izbjegličke obitelji da krenu prema Europi.

“Ovi objekti će postati utočište za neke sirijske obitelji koje su izgubile svoje domove. Šatorska naselja bez svih uvjeta potrebnih za normalan život će zamijeniti ovi objekti. Iako će ovdje svoj novi dom naći samo manji broj Sirijaca, odgovorni kažu da se radi tek o prvoj fazi projekta izgradnje”, izvještava reporter Al Jazeere Suheib Khalef.

Izvor: Al Jazeera