Karamarko bez glasova HDSSB-a

Dan nakon što je predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko u jeku krize vlasti u Hrvatskoj najavio preslagivanje parlamentarne većine, kako bi vladao bez sadašnjeg partnera Mosta nezavisnih lista, manja parlamentarna stranka HDSSB izjasnila se u nedjelju da neće sudjelovati u, kako kažu, “Karamarkovom preslagivanju”, kako je najavio predsjednik stranke Dragan Vulin. 

Odlučili su i da njihova dva zastupnika u Saboru, od kojih je jedan Branimir Glavaš, imaju obavezujuću smjernicu da glasuju za nepovjerenje Karamarku kao prvom potpredsjedniku Vlade. Kao jedini izlaz iz političke krize vide nove izbore.

Vulin je kazao kako HDSSB smatra da su za Hrvatsku najbolje i najpoštenije rješenje novi izbori, koliko god bili skupi i isprpljujući, jer ne vidi ni jednu kombinaciju koja bi bez izbora omogućila da Vlada i parlmentarna većina budu stabilnije nego sada.

Drži kako bi preslagivanje na određeni način bilo i izigravanje biračkog tijela.

Kazao je kako će HDSSB glasovati za iskazivanje nepovjerenja Karamarku, jer su sigurni “da se preko afere INA-MOL ne smije prijeći, bez obzira što će reći Povjerensvo za sukob interesa”, jer je, kako drži, u pitanju politička odgovornost.

Na novinarski upit hoće li podržati opoziv premijera Tihomira Oreškovića, glasnogovornik stranke Karlo Šatvar kazao je kako će stranačka tiijela o tome odlučiti ako stvarno bude pokrenut postupak opoziva.

Karamarko: Predispozicije za novo preslagivanje

U subotu se više stranaka, poput HNS-a i Hrvatskih laburista-Stranke rada, također izjasnilo za raspisivanje izbora, što je zatražila i nevladina organizacija GONG.

Glavni odbor Hrvatske seljačke stranke (HSS), pak, jednoglasno je odlučio sve postojeće političke sporazume, uključujući onaj s Domoljubnom koalicijom, zbog nepoštivanja dogovorenih programskih sadržaja, staviti izvan snage.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je u subotu nakon sjednice Središnjeg odbora stranke da se HDZ odlučio za sastavljanje nove većine, a cilj je da ona bude kvalitetna te je otklonio mogućnost dalje suradnje s Mostom.

“Imamo predispozicije da uđemo u novo preslagivanje”, rekao je. Mogućnost daljnje suradnje s Mostom nezavisnih lista je otklonio jer bi, kako je dodao, tog “ringišpila bilo previše”.

U HDZ-u ostaju pri stavu da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a. Karamarko nije precizirao na koji način namjeravaju maknuti Oreškovića s premijerske pozicije, hoće li to biti opozivom u Saboru ili izlaskom HDZ-ovih ministara iz Vlade.

Orešković je ranije pozvao Karamarka i drugog potpredsjednika Vlade, čelnika Mosta Božu Petrova da se povuku “u nacionalnom interesu kako bi ova Vlada mogla nastaviti sa započetim reformama, čije rezultate već vidimo”, što je Karamarko odbio, dok je Petrov rekao da je spreman podnijeti ostavku ako će to pridonijeti stabilnosti Hrvatske, ali i dalje inzistira na ostavci Tomislava Karamarka.

Stranački kuloari govore kako je na Predsjedništvu HDZ-a u subotu bilo i povišenih tonova, kako su neki članovi Predsjedništva tražili Karamarkovu odgovornost za situaciju u kojoj se našla stranka, no čini se kako je veći dio Predsjedništva ipak stao uz predsjednika HDZ-a. 

Neslužbene informacije da je njegov zamjenik Milijan Brkić na sjednici Predsjedništva stranke zatražio da se povuče iz Vlade Karamarko negira.

Petrov: Karamarko predstavlja teret

“Nije se pitalo za moju odgovornost, nego je bilo razgovora o tome da li da se povučem iz Vlade, da dam ostavku. Naravno, to nije bilo na glasovanju zaključak je bio ‘ne’, iz jednostavnog razloga što je HDZ već učinio previše ustupaka ii više to ne možemo raditi. Što bismo na taj način osigurali? Da gospodin Orešković vodi i dalje vladu HDZ-a i Mosta, mislim da je to nesuvislo, jer bez nas nema uporište u parlamentu. Doista jedna inverzna i malo neobična situacija”, kazao je.

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u subotu da je Hrvatska u podređenoj poziciji samo prvog Tomislava Karamarka, koji, kazao je, predstavlja teret i snosi političku odgovornost, te je pozvao HDZ da pokaže je li demokratska stranka.

Vezano uz mogućnost preslagivanja u Hrvatskom saboru o kojoj govori Karamarko, Petrov je rekao da kada bi to Karamarko i htio napraviti s Mostom, Most na to nikada ne bi pristao. “Za nas je uvijek vrijedilo ‘Hrvatska u srcu, a ne Hrvatska u džepu'”, rekao je.

Poručio je kako je “na savjest svakome tko Karamarka pokuša na taj način spasiti u Saboru”. 

Vlada je nedavno na telefonskoj sjednici odbila prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Karamarku. Šest ministara iz redova Mosta i Petrov glasali su za Karamarkov opoziv, ali je većina iz redova HDZ-ove Domoljubne koalicije bila protiv.

Most traži ostavku Karamarka zbog navoda o poslovnom odnosu njegove supruge Ane Karamarko i konzultanta MOL-a, mađarske kompanije s kojom Hrvatska vodi arbitražne sporove o INA-i.

Državna komisija istražuje Karamarka zbog navoda o sukobu interesa.

Ukoliko apsolutna većina saborskih zastupnika, njih 76, odluči uskratiti povjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, on će, po slovu zakona, biti prisiljen napustiti poziciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije