Oglasi

Juratović: Slavljenje zločinaca je otrov za mir na Balkanu

Njemački zastupnik hrvatskog porijekla kritikuje slavljenje Slobodana Praljka u Hrvatskoj, njene čelnike te nacionalističko nametanje kolektivne krivice.
Slobodan PraljakJuratović kaže da je Praljak samoubojstvom oduzeo prostor žrtvama zločina za koje je osuđenEPA

Zastupnik njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) hrvatskog podrijetla u Bundestagu Josip Juratović kritizirao je to što se u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak slavi kao heroj i kaže da je to "otrov za mirovne procese na zapadnom Balkanu".

Juratović u autorskom tekstu, objavljenom na portalu IPG (Međunarodna politika i društvo), čiji je izdavač njemačka Zaklada "Friedrich Ebert", podsjeća da su u središtu Zagreba bile zapaljene svijeće "ne zato što je praznik nego u znak sjećanja na osuđenog ratnog zločinca" i ističe da je Praljak svojim samoubojstvom dobio svjetsku pažnju, čime je praktički oduzeo prostor žrtvama zločina za koje je osuđen.

Smatra da se o presudi Praljku u Hrvatskoj "raspravlja s visokim emocijama i kontroverzno", a kao negativan primjer navodi reakciju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Juratović (59), koji je rođen u Koprivnici, a od 1974. živi u Njemačkoj, ističe da je "posebno perfidno i nespojivo s jednom demokratskom i pravnom državom to što su konzervativci pokrenuli manipulativnu debatu kako je hrvatski narod kolektivno kriv za politiku Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini".

Juratovioć: 'Nacionalisti guraju ideju kolektivne krivnje'

U tom kontekstu Juratović kritizira i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je naglašavala da haškom presudom nije osuđen cijeli hrvatski narod iako toga u samoj presudi nema.

Nacionalisti su, pak, presudu iskoristili da guranjem ideje kolektivne krivnje u prvi plan hrvatski narod predstave kao mučenike, s ciljem da u narodu stvore negativno raspoloženje prema međunarodnim institucijama, piše Juratović, prenosi Tanjug.

S druge strane, Juratović ističe da je pozitivan aspekt haške presude hercegovačkoj šestorci to što se u javnosti počelo govoriti o zločinima koje su u ratu u Bosni i Hercegovini počinili Hrvati i Bošnjaci, s obzirom na to da se dosad najviše pisalo o zločinima koje su počinili Srbi, koji, kako tvrdi, i jesu počinili najviše zločina.

Zabrinjavajućim smatra to što dio hrvatske javnosti, kao i neki crkveni predstavnici sve one koji se ne slažu s njima prozivaju kao izdajnike, dok zločince slave kao heroje, a žrtve vlastitog naroda koriste u marketinške svrhe.

U Hrvatskoj se događa "opravdavanje, umanjivanje i marginalizacija počinjenih zločina" te se nekritički slavi "obrambeni rat, koji se naziva Domovinski", naveo je.

Prevladava, prema njegovom mišljenju, perspektiva pozicije žrtve i forsira se narativ po kojem je Hrvatska u Bosni i Hercegovini samo branila Hrvate.

Napominje da se ratni zločinci slave i u Republici Srpkoj.

'Zapadni Balkan zona eksperimentiranja'

"Svi zločini onih koji su bili uključeni u ratove moraju biti osuđeni", naglašava ovaj njemački političar hrvatskog podrijetla i poziva da se "priznaju i zločini koje su počinili pripadnici vlastitog naroda".

Dosadašnje poricanje krivnje ostavlja negativne posljedice na cijelu regiju, konstatira Juratović i dodaje da je "nacionalistički smjer iz kojeg proizlazi i loša gospodarska situacija razlog zašto mnogi ljudi odlaze živjeti u inozemstvu. Građane kojima je politika oduzela pravo na mišljenje sve je teže oduševiti napuhanim nacionalističkim parolama."

Negativno se ocjenjuje i nacionalistička politika po kojoj bi u Bosni i Hercegovini trebalo uspostaviti treći entitet, što bi dovelo do novih nemira u ionako nestabilnoj državi.

Juratović upozorava da se EU nedovoljno angažira u Bosni i Hercegovini te time otvara sve veći prostor utjecaju SAD-a, Rusije i Turske na Balkanu.

"Zapadni Balkan postao je zona međunarodnog eksperimentiranja. Odnos prema regiji je lakmus-test za EU. Vrijeme je da se Europa kao mirovni projekt iskaže ozbiljno i na Balkanu", zaključio je Juratović.

Izvori: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.