Jednomjesečni pritvor uhapšenim u akciji ‘Rez’

Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela povezana s terorizmom (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas jednomjesečni pritvor za osam uhapšenih u akciji Federalne uprave policije “Rez” koji se sumnjiče za terorizam, javili su bh. mediji.

Time je Sud BiH uvažio prijedlog Tužilaštva BiH.

Pritvor je određen za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana.

Oni su uhapšeni prije nekoliko dana, pod sumnjom da su počinili krivično djelo terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te djela u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Navodni plan napada

Obrazlažući zahtjev za pritvor, tužilac Dubravko Čampara kazao je na ročištu u petak da su uhapšeni planirali smrtonosni napad u Sarajevu 31. decembra s ciljem ubistva što većeg broj ljudi.

Postoje dokazi da su osumnjičeni planirali teroristički napad u kojem bi poginulo više od stotinu osoba, kazao je tužilac, a prenosi Hina.

Uhapšeni su navodno planirali postaviti ekplozivnu napravu pod policijski automobil na nekoj od lokacija na kojoj se okuplja veliki broj ljudi.

Eksploziv koji im je za to potreban istražitelji još nisu pronašli.

Prijedlog za pritvor upućen je, između ostalog, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Ozbiljnost krivičnog djela

Pritvor je predložen i zbog ozbiljnosti krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju više od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje bezbjednosti i javnog reda i mira, te ugrožavanje sigurnosti građana i imovine.

Advokati uhapšenih tvrdnje tužilaca okvalifikovali su su kao apsurdne, protiveći se određivanju pritvora uz argumentaciju kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili počinjenje krivičnog djela.

U akciji “Rez”, koja je 22. decembra realizovana prema nalogu Tužilaštva BiH na području sarajevskog naselja Rajlovac, bilo je uhapšeno 11 osoba. Tri osobe su puštene na slobodu.

Tokom akcije, koju su realizovali pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-sigurnosne agencije, pretreseno je 13 lokacija na području Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH je nakon akcije potvrdilo kako su akcije preduzeli zbog postojanja saznanja i dokaza da su uhapšeni bliski radikalnim strujama i strukturama grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), kao i strukturama povezanim s osobama na ratištima u Siriji i Iraku te održavaju kontakte s njima.

Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

Izvor: Agencije