Ivanoviću pritvor produžen još dva mjeseca

Predviđena kazna za djelo koje se Oliveru Ivanoviću stavlja na teret je od pet godina do doživotnog zatvora (Tanjug)

EULEX je donio odluku o produljenju pritvora za još dva mjeseca Oliveru Ivanoviću, predsjedniku Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, priopćeno je iz ove inicijative.

“Odlukom Euleksovog sudije o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću za još dva meseca nismo iznenađeni, ali smo duboko razočarani”, navodi SDP.

U SDP-u tvrde da se uvažavaju i ispunjavaju samo zahtjevi i želje tužitelja, a ne garancije koje je Vlada Srbije dala za Ivanovića i ostale optužene Srbe i dokaze u vidu iskaza brojnih svjedoka optužbe, koji “nisu ništa ni vidjeli ni čuli od onoga što tužitelj stavlja na teret Ivanoviću”.

‘Sudski postupak se oteže’

“Razočarani smo što se sudski postupak oteže u nedogled, što sudsko veće istrajava u saslušanju svedoka koji nemaju šta da kažu i što će prihvatiti zahtev tužioca da se broj takvih ‘svedoka’ poveća”, navode iz SDP-a.

Iz SDP-a konstatiraju da je očigledno da odugovlačenjem postupka tužitelj pokušava obeshrabriti optužene, a ustrajavanjem na produljenju pritvora pokazuje koliko je iluzorno vjerovati u poštivanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na odbranu sa slobode, prenosi Srna.

SDP izražava sumnju u kredibilitet zaštićenih svjedoka i poziva predstavnike EULEX-a da “stave tačku” na farsu od montiranog i politički motiviranog sudskog postupka protiv Ivanovića i još četverice Srba.

Garancije Vlade Srbije

Ova stranka poziva EULEX da konačno pokaže kako je cilj njihove misije vladavina prava koja podrazumijeva i poštivanje osnovnih ljudskih prava – prava na obranu sa slobode.

SDP zaključuje da je “svima jasno”, pa i tužitelju, da je Ivanović nevin.

“Za njega je garantovala i Vlada Srbije, desetine hiljada građana svojim potpisima, brojne ugledne ličnosti iz međunarodne zajednice”, navode iz SDP-a i traže da se Ivanoviću odmah omogući obrana sa slobode, a odluka o produljenju pritvora obrazloži pravnim činjenicama.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a predviđena kazna za to djelo je od pet godina do doživotnog zatvora.

Izvor: Agencije