Istraga zbog 40 slučajeva moguće eutanazije

Više se neće tretirati kao korupcija ako pacijenti ljekare nagrade poklonima u pomenutim vrijednostima, ali nikako u novcu (Arhiva)

Stručna interna kontrola u najuglednijoj slovenskoj medicinskoj ustanovi ukazala je na najmanje dva slučaja sumnjive smrti pacijenata za koje je bio zadužen liječnik otpušten zbog sumnji da je izveo eutanaziju, a policija istražuje još 40-ak slučajeva umrlih čije je smrtovnice osumnjičeni potpisao.

Naveo je to u izvještaju Parlamentarnog odbora za zdravstvo Jože Balažic koji je vodio komisiju zaduženu za interni nadzor tog slučaja u ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC).

Nakon sumnji da je jednom svom neizlječivo bolesnom 83-godišnjem pacijentu krajem prošle godine skratio život infuzijom kalija i morfija, osumnjičeni doktor Ivan Radan odmah je otpušten.

Liječnik negirao optužbe

Liječnička komora izrekla mu je javnu opomenu, ali mu za sada nije oduzeta licenca za rad.

Liječnik je optužbe da je izveo eutanaziju negirao, rekavši da je samo “inscenirao” provokaciju sa smrtonosnom infuzijom, kako bi upozorio na velike probleme na svom odjelu.

Interna kontrola na njegovom odjelu pokazala je, međutim, da je u slučaju 83-godišnjaka vjerovatno izvedena eutanazija mješavinom kalija i morfija, ali materijalnih dokaza za to nema, jer nije obavljena obdukcija tijela koje je kremirano, potvrdili su u UKC-u.

Direktor te ustanove Sergej Hojker izjavio je da su kontrolom došli do još jednog slučaja “sumnjive smrti” Radanovog pacijenta sredinom prošle godine te da nastavljaju istragu.

Izvor: Agencije