Incident u Saboru: Pernara izbacili, njegov kolega stražaru prijetio smrću

Branimir Bunjac, Ivan Pernar
Branimir Bunjac (lijevo) prijetio je pripadnicima straže koji su izbacivali Pernara da 'neće izaći živi' (Patrik Macek / PIXSELL)

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac je u četvrtak navečer, tijekom maratonske sjednice Hrvatskog sabora, dok je saborska straža iznosila njegovog stranačkog kolegu Ivana Pernara iz sabornice, prijetio pripadnicima službenicima straže koji su to radili da “neće izaći živi”, pokazale su snimke kamere Hrvatske radiotelevizije – HRT.

“Još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se, nećeš odavde živ izaći! Nemate pravo na to, dobit ćete batine! Tebe ću razbiti, majmune, mrš!”, vikao je saborski zastupnik Bunjac stražarima, pokazuje situacija koja se nije vidjela za internog saborskog prijenosa, prenosi Hina.

Taj se prijenos uobičajeno prekida kada se odredi stanka, što je bio slučaj i u četvrtak navečer, kad je Pernar dobio opomenu uz udaljenje iz sabornice.

Tu mu je kaznu izrekao predsjedavajući, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ), nakon što je Pernar za saborske rasprave o interpelaciji Socijaldemokratske partije – SDP o radu Vlade i provođenju strukturnih reformi “skrenuo” u druge teme.

Pernar je čitao Biblijske psalme, pozivao bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji je u četvrtak završio u zatvoru, da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, da “kaže istinu i bude pokajnik”.

Brkić: DORH i MUP dužni istražiti

Potpredsjednik Brkić u dva ga je navrata opomenu da se drži teme, no Pernar se oglušio, pa je na koncu opomenut i izrečena mu je kazna udaljenja sa sjednice.

Opomenu i zabranu govora do kraja rasprave o interpelaciji dobio je i njegov stranački kolega Bunjac, koji je predsjedavajućeg Brkića prozvao za povredu Poslovnika, jer je, izjavio je Bunjac, “kukavički” poslao stražu da izbaci Pernara.

“Kad to drugi put poželite, gospodine bajkeru, učinite to sami”, rekao je zastupnik Bunjac potpredsjedniku Sabora, očito “ciljajući” na Brkićevu kupovinu motora.

Na Brkićevu konstataciju kako ima repliku, Bunjac mu je uzvratio: “Kome ću govoriti, svetom Petru, je li, pametnjakoviću?”, zbog čega je zaradio opomenu.

Brkić je u petak poručio kako su Državno odvjetništvo Republike Hrvatske – DORH i Ministarstvo unutarnjih poslova – MUP dužni pokrenuti postupke te istražiti ima li elemenata prekršaja ili kaznenog djela u prijetnjama smrću koje je Bunjac izrekao pripadnicima saborske straže.

Istaknuo je kako je od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže, koji su radili u skladu sa svojim ovlastima.

Brkić, koji je predsjedavao sjednicom kada se dogodio incident, u izjavi novinarima kazao je da je cijela javnost vidjela eklaktantan primjer kršenja Poslovnika unatoč zamolbama i upozorenjima.

Sabor: Straža nije prekršila ovlasti 

“Pernar se ponašao kako se ponašao, evidentno je kršio Poslovnik, kojeg je donio Hrvatski sabor i koji ima snagu zakona. U svakom uređenom sustavu i uređenoj državi postoje pravila i regula koja određuju određeni način ponašanja, pa tako i Poslovnik Hrvatskog sabora. Žalosno je da ono što smo donijeli od doma, a to je kućni odgoj, elementarna pristojnost, odnos prema ljudima, prema svom poslu, prema ljudima koji su nas izabrali. Nažalost, sinoć smo se vidjeli kako su se neki ponašali… ali to je njihov izbor”, poručio je Brkić.

“Ja sam od nadležnih saborskih službi tražio da se zaštite djelatnici saborske straže, koji su radili u skladu sa svojim ovlastima, u skladu s Poslovnikom, u skladu s mojim zahtjevom, kao predsjedavajućim, ja sam im naložio da udalje kolegu Pernara iz sabornice, jer htio nije dragovoljno izaći nakon nekoliko opomena”, pojašnjavao je.

No, dodao je, “bez obzira na to, nadležna državna tijela, i DORH i MUP, na osnovu neposrednog zapažanja, na osnovu snimki koje je vidjela cijela hrvatska javnost, mogu pokrenuti postupke i istrage imali li elemenata prekršaja ili kaznenog djela od strane pojedinih saborskih zastupnika”.

Na pitanje hoće li se skidati imunitet Bunjcu, Brkić je kazao da to treba pustiti nadležnim službama, u ovom slučaju, DORH-u.

“Ako dođe takav zahtjev, onda će mu se u proceduri skidati imunitet”, napomenuo je.

“Ne treba nitko u ovom slučaju pokrenuti nekakav postupak, nego nadležna državna tijela, DORH i MUP, u skladu sa svojim ovlastima, dužni su postupiti kao kod svakog drugog građanina, tako i s nama zastupnicima. Dužni su prema svakom građaninu postupati na isti način, pa tako i prema nama, bez obzira što imamo određeni imunitet”, istaknuo je Brkić, dodavši da je Sabor dužan zaštititi svoje službenike i da u Saboru na tome trebaju inzistirati.

Saborska služba za medije poručila je u petak kako saborska straža, odnosno njezini službenici, nije prekršila svoje ovlasti te da je postupila sukladno Poslovniku.

Reiner: Oduzimati zastupnička prava i pola plaće

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner najavio je u petak kako će predložiti izmjene Poslovnika kojima bi izgredi u sabornici, poput sinoćnjeg kada je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prijetio smrću saborskoj straži, bili kažnjeni s 30-dnevnim oduzimanjem zastupničkih prava i uskratom pola mjesečne plaće te je poručio kako je to bio vrhunac sramote čime se srozava ugled i Sabora i zastupnika.

Reiner je, u stanci za slobodan govor, rekao kako vjeruje da će ga u toj inicijativi podržati zastupnici bez obzira na političku opciju, a kako bi se sankcionirale verbalne prijetnje i fizički nasrtaji.

Iako različito tumače motive za sinoćnju prijetnju smrću saborskim stražarima Branimira Bunjca, oporbeni zastupnici u petak su u izjavama novinarima bili suglasni u ocjeni da takvu reakciju treba sankcionirati.

Maratonsku raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade Hrvatski sabor završio je u petak, 1:00 sat poslije ponoći.

I oporba, i HDZ ostali su na početnim stavovima – dok je oporba tvrdila da je Vlada neuspješna u provođenju reformi i da nema ekonomke politike, iz HDZ-a su isticali da je Vlada u svome radu i tim reformama itekako uspješna.

Izvor: Agencije