HRW: Srbijanska policija zlostavlja migrante

Srbijanska policija zlostavlja i maltretira tražioce azila i migranate u Srbiji, saopćila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici te organizacije, sa sjedištem u New Yorku, navodi se da je putem intervjua s migrantima i tražiocima azila HRW došao do informacija o nasilnim napadima, prijetnjama, uvredama, ucjenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za djecu bez pratnje odraslih, kao i grupna slanja migranata natrag u Makedoniju.

Negiranje MUP-a Srbije

Srbijanska policija negirala je navode iz izvještaja HRW-a.
U saopćenju dostavljenom agenciji AP se navodi da se migranti do sada nisu žalili vlastima Srbije zbog navodnog maltretiranja, objavila je američka agencija.
“Tvrdnje koje su migranti i tražioci azila izneli organizaciji HRW nisu podržane činjenicama i dokazima koji bi doprineli utvrđivanju konkretne odgovornosti zaposlenih u policiji i graničnoj policiji”, piše u saopćenju koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dostavilo AP-u, prenosi Tanjug.

Pored toga, neke porodice i djeca bez pratnje odraslih su izjavili da su odbijeni kad su se željeli registrirati kao tražioci azila, te da spavaju napolju na velikoj hladnoći, prenosi Tanjug.

“Srbijanske vlasti bi trebale štititi tražioce azila i migrante, uključujući djecu, koja bježe od rata i progona, a ne da dopuštaju policiji da ih zlostavlja. Vlasti trebaju hitno spriječiti policiju da primjenjuje zastrašivanje i zlostavljanje, te odgovorne za to pozvati na odgovornost”, izjavila je istražiteljica HRW-a Emina Ćerimović.

HRW je od novembra prošle do januara ove godine ispitao 81 tražioca azila i migrante, među kojima 18 djece, na više lokacija u Srbiji i Makedoniji.

MUP Srbije se ne izjašnjava

Ta organizacija je došla do informacija da migrante i tražioce azila zlostavlja srbijanska policija, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Predstavnici HRW-a su se vezano za ovo pitanje sastali sa zvaničnicima srbijanskog državnog Komesarijata za izbjeglice i migracije, s ombudsmanom, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija, Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i delegacije Evropske unije u Srbiji.

Zvaničnici srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pristali na sastanak s predstavnicima HRW-a, uprkos više puta ponovljenim zahtjevima, navodi se na stranici te organizacije.

Srbijanske vlasti bi trebale hitno istražiti slučajeve policijskog zlostavljanja nad tražiocima azila i migrantima i pozvati na odgovornost one za koje se zaključi da su počinili ta djela, a Vlada bi trebala objaviti jasna uputstva policajcima kako da se odnose prema tražiocima azila i migrantima tako da se poštuju njihova ljudska prava, saopćio je HRW.

“Ukoliko Srbija zaista teži tome da postane članica EU, trebala bi stati ukraj policijskom zlostavljanju i hitno istražiti navode o lošem postupanju policije”, istakla je Ćerimović.

Izvor: Agencije