Murganić: Folklor je kreirao Strmota, posustao je pod teretom funkcije

Murganić je rekla da nije znala da će Strmota podnijeti ostavku i ocijenila to kao nestrpljenje mladog čovjeka (Al Jazeera)

Hrvatska ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, nakon što je u utorak popodne državni tajnik u njezinu ministarstvu Marin Strmota za predstavljene mjere demografske revitalizacije rekao da su “veliki folklor” te u njezinu prisustvu podnio ostavku, poručila je da je folklor uglavnom kreirao on.

Ministrica Murganić rekla je za HTV kako ju je Strmotin postupak iznenadio jer je za njegovu ostavku prvi put čula upravo tada, tijekom izjava za medije nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju u Banskim dvorima, na kojoj se, kaže, upravo razgovaralo o demografskim mjerama koje je donijela Vlada, onima koje su definirane te su objavljene, kao i o onima koje će se definirati u budućnosti.

“Tako da je malo taj folklor uglavnom kreirao on i žao mi je da je jedan mladi znanstvenik, koji je imao zaista priliku sve ono što zna i provesti kroz Ministarstvo i kroz međuresornu suradnju, posustao pod teretom koji nose te funkcije. Znanstvenici zaista imaju puno znanja, međutim, poneki put je život jedno, a politika je umijeće mogućeg. To je nešto što smo mislili nas dvoje da ćemo zajedno sprovesti”, kazala je.

Upitana na kakve je “određene pritiske” mislila kad je nakon te konferencije komentirala Strmotinu ostavku, odgovorila je kako je mislila na pritiske koji su neprestano prisutni u javnosti u vezi s time da su demografske mjere nedostatne, demografske kretanja negativna.

Murganić: “U poruci je rekao ‘Oprostite mi'”

Mislila je, dodaje, i na pritiske struke, “demografa koji su stalno bili negativno raspoloženi prema onom što Vlada radi, a to kritiziranje je vrlo često bilo samo kritiziranje, a da nismo nikada čuli što bi to konkretno mi trebali učiniti”.

Murganić je istaknula kako negativna kretanja nisu nastala kao trend za vrijeme ove Vlade, već su dugoročno naslijeđe, a Vlada je demografsku revitalizaciju prepoznala kao jedan od osnovnih problema, odnosno zadaća za njegovo rješavanje.

Upitana je li sa Strmotom razgovarala nakon što je pred kamerama podnio ostavku, odgovorila je kako se nisu čuli jer je “Marin odlučio da se jedno vrijeme ne čujemo”, ali su razmijenili poruke.

“Njegova poruka je bila ‘Oprostite mi’ i na tome smo se, nažalost, za sada u komunikacijskom smislu zadržali”, rekla je ministrica.

Ne vjeruje kako je nakon ovakva njegova “nastupa i raspleta” moguća daljnja suradnja, “u kojoj zaista trebamo imati i povjerenja jedni u druge, a i zajedno nositi sve one teškoće”.

“Demografija je zaista složen proces i demografskom revitalizacijom i teškoćama bave se i zemlje kao što je, recimo, jedna Njemačka. Nisu ovi negativni trendovi prisutni samo kod nas, ali mi o njima hrabro pričamo, no volimo da se o tome na nekakvom konstruktivnom i pozitivnom tonu i razgovara”, naglasila je.

Upitana očekuje li da će se, nakon nekih njenih istupa koji su izazvali negativne reakcije u javnosti, poput prijedloga Obiteljskog zakona ili komentara na povlačenje iskaza o obiteljskom nasilju supruge požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića te nagađanja u medijima kako bi uskoro trebalo doći do manje rekonstrukcije Vlade, i njezino ime naći među onima koji će napustiti Vladu, odgovorila je kako o tome odlučuju oni koji su je i izabrali za ministricu.

“Savjesno, odgovorno i profesionalno radim svoj posao i, kao što ste vidjeli, imam dosta posla i problema. Naše ministarstvo je vrlo složeno i vrlo zahtjevno. Građani su na sve što se događa u našem ministarstvu, pa tako i na nas dužnosnike, zaista vrlo osjetljivi jer su to teme koje se tiču direktno svakoga od nas. Da li ću biti smijenjena, odnosno da li će doći do rekonstrukcije Vlade odlučit će oni koji su me i izabrali i dali mi povjerenje i ja time nisam opterećena. Jer, ponavljam, stalno se nešto događa, imamo puno problema i posla”, rekla je ministrica Murganić.

Ranije u utorak ona je izjavila da odgovorno radi svoj posao, a pitanje njezina ostanka u Vladi stvar je prosudbe onih koji su je izabrali na to mjesto, te je ostavku svog državnog tajnika za demografiju Marina Strmote pred novinarima u njezinu prisustvu ocijenila kao posljedicu temperamenta, mladosti i “možda određenih pritisaka”.

Strmota: ‘Ovo je veliki folklor’

Novinari su je pitali koliko ju je iznenadila ostavka državnog tajnika, jer ne pamte da se takvo što dogodilo na takav način, a Murganić je rekla kako ni ona ne pamti takvo što, ali i da ostavka možda nije konačna.

“Ni ja ne pamtim, ali to ne znači da je konačno. Ja mislim da je našem demografu, doktoru Marinu Strmoti, zaista stalo do napretka države, kao i svima nama. Ali mladost i temperament i možda određeni pritisci doveli su do ove reakcije. To sve skupa još uvijek može dobro završiti jer je njemu itekako važno ovo područje. To je njegova profesija, on je to specijalizirao, doktorirao i to je sigurno poriv koji će biti ipak u službi onoga zbog čega smo se mi, koji smo preuzeli ovu odgovornost, opredijelili”, ocijenila je ministrica.

Državni tajnik za demografiju u hrvatskom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota u utorak je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske podnio ostavku nazvavši Vladine mjere demografske politike “folklorom i neozbiljnima”. 

To se zbilo pred iznenađenom ministricom Nadom Murganić, koja je podnošenje ostavke prokomentirala kao “nestrpljenje mladog čovjeka”.

Nakon što je ministrica Murganić predstavila zaključke sa 4. sjednice Vijeća, pred novinare je stao Strmota, koji se složio s ocjenom novinara da su isti zaključci predstavljeni i prije tri mejseca, nakon 3. sjednice Vijeća.

“Točno. Slažem se s vama i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno. I današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge i roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa”, rekao je u dahu Strmota te izašao iz prostorije, prenosi Hina.

Murganić: ‘Nestrpljenje mladog čovjeka’

Ministrica Murganić na pitanje novinara odgovorila je kako nije znala da će Strmota podnijeti ostavku i ocijenila to kao “nestrpljenje mladog čovjeka”.

Istaknula je da negativni pokazatelji nisu nastali u vrijeme sadašnje Vlade.

“Međutim, zaista je pritisak u javnosti, želja je da se učini više, pred svima nama”, rekla je.

“Svi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti uporan i dosljedan”, kazala je Murganić, dodavši da se rad na demografskoj revitalizaciji Hrvatske nastavlja.

Murganić vjeruje da mjere demografske politike koje Vlada priprema i provodi mogu pridonijeti promjeni negativnih trendova te u tom kontekstu ističe i važnost gospodarskog rasta i otvaranja novih i bolje plaćenih radnih mjesta.

Ministrica je najavila je da bi se izmjene i dopune Zakona o dječjem doplatku trebale naći na sjednici Vlade u svibnju te bi zakon stupio na snagu 1. srpnja. 

Inače, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u utorak nije htjela komentirati pitanje uživa li povjerenje premijera Andreja Plenkovića, poručivši da je koncentrirana na rad Vijeća za demografsku revitalizaciju, koje u Banskim dvorima održava sjednicu.

“Ne mogu komentirati medijske napise niti ovakva pitanja”, rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora koji su je pitali uživa li i dalje povjerenje premijera s obzirom na medijska nagađanja da bi moglo doći do manje rekonstrukcije Vlade, u kojoj bi i ona bila jedan od smijenjenih ministara.

“Dolazim na sjednicu Demografskog vijeća, koncentrirani smo na vrlo važne zadaće koje stoje pred svima nama i to je moja trenutna preokupacija”, dodala je Murganić pri dolasku na 4. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.

Tjednik Nacional piše da Plenković razmišlja o manjoj rekonstrukciji Vlade te u tom kontekstu spominje mogućnost smjene potpredsjednice i ministrice gospodarstva Martine Dalić, ministrice Murganić i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Više puta u fokusu javnosti

Vijeće za demografsku revitalizaciju u u Banskim dvorima pod predsjedanjem premijera Plenkovića raspravlja o tijeku pripreme i provedbe mjera demografske revitalizacije, prije svega o proširenju doplatka za djecu te povećanju dostupnosti dječjih vrtića diljem Hrvatske.

Nada Murganić i njezino ministarstvo u više su navrata privukli pažnju i našli se u fokusu javnosti.

Nakon što je Mara Tomašević, supruga župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića, u siječnju odlučila povući optužbe protiv njega zbog obiteljskog nasilja, a zbog čega je on isključen iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Nada Murganić, upitana za komentar, kazala je da nije na njoj da procjenjuje je li to čudno, ali da su “trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa”.

“To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima. To je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila… Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa”, kazala je tada, među ostalim, Murganić novinarima nakon sjednice Vlade, a dio medija nazvao je te njezine izjave skandaloznim.

Prošle je godine Ministarstvo povuklo Nacrt Obiteljskog zakona iz javnog savjetovanja na doradu, do čega je došlo nakon što se odmah po objavi nacrta Obiteljskog zakona protiv njega izjasnilo nekoliko političkih stranaka i udruga, ponajviše zbog sporne definicije obitelji, po kojoj žena i muškarac koji nemaju djece nisu obitelj.

Izvor: Al Jazeera i agencije