Home pretvara mobitele u Facebook uređaje

Veća kontrola nad vlastitim prisustvom u pametnim telefonima Facebooku je potrebna iz više razloga (Reuters)

Piše: Robert Gabelić

Prošlo je više od godinu dana od kad su se pojavile prve najave Facebookovog pametnog telefona. Unatoč negiranjima takvog projekta i od samog Marka Zuckerberga pokazalo se kako Facebook telefon nije samo medijsko nagađanje.

Prvi čovjek Facebooka ipak nije pregazio ranije izjave. Facebook ne želi proizvoditi pametne telefone. Umjesto hardvera predstavljen je softver, naziva Home, koji sve Android telefone pretvara u Facebook uređaje.

“Želja nam je transformirati Android telefone u uređaje za korištenje naše društvene mreže”, rekao je Mark Zuckerberg.

Poslovna platforma budućnosti

Potencijal pametnih telefona kao nove poslovne platforme je velik.

Uz mogućnosti lociranja korisnika, plasiranja personaliziranih oglasa, online servisa, takvi uređaji odnedavno se sve aktivnije promoviraju i kao sredstvo plaćanja, digitalni novčanici.

Iz tog razloga ne čudi što velike internetske kompanije poput Facebooka žele imati veći utjecaj na funkcionalnost uređaja koji polako mijenjaju navike korisnika.

 

Takva mogućnost realizirana je iskorištavanjem otvorenosti Googleovog Androida, koji omogućuje veliku razinu integracije aplikacija s operacijskim sustavom.

Facebook Home preuzima ekran Android telefona, dovodeći u središte ljude, ne aplikacije. Novu organizaciju korisničkog sučelja pametnih telefona, koji u prvi plan donosi aktivnosti s najpopularnije društvene mreže, Zuckerberg smatra velikim pomakom koji će promijeniti naš odnos s tehnologijom.

Spekulacije o Facebook telefonu koji će proizvesti HTC pokazale su se također djelomično točne. Na konferenciji je predstavljen HTC First, prvi pametni telefon s predinstaliranim Facebook Home softverom.

“Željeli smo ostati dosljedni u našoj viziji inovativnosti i ponuditi najbolje Facebook iskustvo na mobilnim telefonima”,  rekao je Peter Chou, direktor HTC-a.

Isti softver od 12. travnja korisnici će moći instalirati i samostalno, ali samo na određene uređaje. U pravilu riječ je o snažnijim modelima Android baziranih mobitela poput Samsung Galaxy S 3, HTC One X i sličnima. Baza podržanih modela trenutno je vrlo skromna, no s vremenom će se proširivati.

Ralph  de la Vega, direktor AT&T-a najavio je u Sjedinjenim Državama dostupnost HTC First modela već od sljedećeg tjedna. Europski partneri u distribuciji “Facebook” telefona uključit će se za dva mjeseca.

Izazov mobilnog tržišta

Veća kontrola nad vlastitim prisustvom u pametnim telefonima Facebooku je potrebna iz više razloga, a najvažniji je hodanje u korak s tehnološkom revolucijom.

Facebook kroz društvenu mrežu gradi platformu, a kako bi osigurao potpuno kontrolu nad njezinim razvojem u mobilnom segmentu, potrebno mu je puno više od klasične mobilne aplikacije.

Uostalom, Facebooku danas više od 60 posto korisnika pristupa putem mobilnih telefona. S obzirom na popularnost najpopularnije društvene mreže, to je brojka od preko 600 milijuna ljudi.

Mobilne platforme osvajaju male korisnike, utječu na poslovanje i gotovo je sigurno kako će u mnogome određivati naše životne navike. Autori mobilnih aplikacija trude se već godinama olakšati korisnicima komuniciranje, traženje željenih proizvoda, lokacija, događaja… olakšati im kupovinu, plaćanje.

U tome su sve uspješniji, a mobilni telefon danas je postao puno više od sredstva za govornu komunikaciju.

Facebook prati nove mobilne trendove, a one uspješnije asimilira u svoju društvenu mrežu, vlastitim razvojem ili akvizicijama. Prošle godine realizirana je kupovina Gowalle, najvećeg konkurenta popularnog lokacijskog servisa  Foursquarea i, nešto kasnije, Instagrama.

Neposredno prije izlaska na burzu, Facebook je odlučio izdvojiti milijardu dolara za Instagram, mobilni servis za objavljivanje i dijeljenje fotografija.

Novi ekonomski modeli

Teško je povjerovati kako je Facebook nepromišljeno kupio Instagram. Plaćajući milijardu dolara za kompaniju koja olakšava objavljivanje digitalnih fotografija snimljenih pametnim telefonima, kupljena je i cijela društvena mreža stvorena oko popularne mobilne aplikacije.

U trenutku preuzimanja, Instagram je brojio 30 milijuna članova, samo deset dana kasnije bilo ih je 40 milijuna. Danas Instagram ima preko 100 milijuna korisnika.

Društvene mreže mijenjaju ekonomske modele, a s razvojem mobilnog interneta, pametnih telefona, tableta i pripadajućih aplikacija, te promjene postat će i puno veće.

Ekosustavi u informacijskoj industriji oduvijek su se bazirali oko pojedinih tehnologija, primjerice operacijskih sustava. I danas je aktualna slična situacija. Još uvijek postoje Windows, Mac, Linux tabori, njihove “cloud” i mobilne varijacije, no oni gube nekadašnju poziciju.

Korisnici aplikacijama sve češće pristupaju putem web preglednika, OS iz korisničke perspektive postaje sve manje bitan. Novi prostor koji kompanije iz Silicijske doline žele osvojiti su društvene mreže koji postaju nove platforme za distribuciju podataka.

Facebook je tu izgradio snažnu poziciju, no, za razliku od najvećeg konkurenta Googlea, softverski zaostaje. To je posebno izraženo u mobilnom segmentu, gdje nije posjedovao veći utjecaj na izgradnju korisničkog iskustva. Snažnijom integracijom Homea, vlastitog softvera s Android operacijskim sustavom, takva situacija se mijenja.

Dionica Facebooka, koja na američkom tržištu NASDAQ kotira pod oznakom FB, dioničarima koji su sudjelovali u inicijalnoj javnoj ponudi, umjesto očekivane dobiti, donijela je gubitke.

S početnih 38, FB dionica pala je na razinu od 20-ak dolara.  Cijena dionice danas je ipak na znatno višim razinama, a na vijest o Facebook Homeu tržište je reagiralo pozitivnim skokom cijene od 3,5 posto.

Izvor: Al Jazeera