Hassan Rouhani u prvoj zvaničnoj posjeti Iraku

Hassan Rouhani
Uoči posjete Hassan Rouhani je rekao da šiitski Iran želi ojačati bratske odnose sa susjedom, kritiziravši ponovo SAD (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani, koji je u ponedjeljak započeo prvi službeni posjet Iraku, oštro je kritizirao američku intervenciju na Bliskom istoku.

Trodnevni posjet iranskog predsjednika Iraku šalje, prema ocjeni agencije Reuters, poruku SAD-u i njegovim saveznicima da Iran i dalje ima dominantnu ulogu u iračkoj politici, prenosi Tanjug.

Uoči posjeta Rouhani je rekao da šiitski Iran želi ojačati bratske odnose sa svojim susjedom, prenijela je državna iranska televizija.

Ti odnosi “ne mogu se usporediti s iračkim vezama s okupatorom kao što je Amerika, koja je omrznuta u regiji”, kazao je Rouhani.

Jačanje trgovinskih veza s Teheranom

Nitko, istaknuo je, ne može zaboraviti bombe koje su Amerikanci bacili na Irak, Siriju i druge zemlje regije.

Tijekom njegovog posjeta Iraku bit će potpisan niz sporazuma u područjima energetike, prometa, poljoprivrede, industrije i zdravstva, navela je iranska agencija IRNA.

Otkako je američki predsjednik Donald Trump u svibnju prošle godine odlučio da povuči SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i vratiti Iranu sankcije, Teheran je prinuđen jačati trgovinske odnose sa susjedima.

Iako druge zemlje potpisnice tog sporazuma nisu slijedile primjer SAD-a i nastoje očuvati sporazum, mnoge europske kompanije su, ipak, smanjile opseg poslovanja s Iranom.

Izvor: Agencije