Hague: Samo jedinstvena BiH ući će u EU

"Oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri", poručio je Hague (Anadolija)

Bosna i Hercegovina može ući u Evropsku uniju i NATO samo kao jedinstvena država, ali njeni političari moraju brzo reagirati da država izađe iz političke krize kako ne bi zaostala za susjedima, izjavio je u Sarajevu britanski šef diplomatije William Hague.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva snažno vjeruje da budućnost BiH leži u članstvu u NATO-u i EU-u. Učinit ćemo sve što možemo da podržimo BiH na putu ka ispunjenju ovih ciljeva. Ali, da budem jasan, BiH može biti članica EU-a samo kao jedinstvena i suverena država. Oni koji misle da postoji drugi način, griješe i oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri”, naglasio je Hague.

Hague je pozdravio napore predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande u ovom smislu, te istakao da BiH ima jednak potencijal kao i susjedne zemlje.

Odluka na političarima

Ako BiH zaostane iza susjeda, Hague tvrdi da će najviše posljedica osjetiti njeni građani, prenosi agencija Anadolija.

“Ja sam ovdje da podstaknem sve političare da zajedno rade na budućnosti BiH u NATO-u i EU-u, gdje svi građani žive sigurno i prosperitetno. Nadam se da će politički lideri uložiti dodatne napore u ispunjenju svojih obaveza da građanima pruže bolju budućnost. Poseban poticaj dajemo vođama da riješe pitanje i otključaju zastoj u slučaju Sejdić-Finci, pitanje koordinacijskog mehanizma BiH sa EU-om i pitanje vojne imovine”, rekao je Hague.

Hague je kazao da su vrata EU-a i NATO-a otvorena za BiH, ali i da je na liderima te zemlje da odluče koliko brzo žele proći kroz njih.

“Nažalost, postoji prava opasnost da će BiH zaostati za svojim susjedima u ispunjenju uslova za euroatlantske integracije”, istakao je Hague, podsjetivši da je dobar progres napravljen ove godine, posebno u junu po pitanju Mape puta, ali da nakon toga nije bilo skoro nikakvog napretka.

Bevanda je kazao  da je na sastanku sa britanskim šefom diplomatije morao odgovarati na puno neugodnih pitanja, te izrazio nadu da je pružio validne odgovore.

“Dobili smo upozorenje da se uozbiljimo, te da svijet polako gubi strpljenje čekajući da mi u BiH uradimo nešto za dobrobit naše zemlje. Upozoreni smo da uradimo nešto za dobrobit naše zemlje i da se posvetimo onome za šta smo plaćeni iz državnog proračuna. U najkraćem vremenu od nas se očekuje deblokada svih problema”, rekao je Bevanda.

Vizna liberalizacija

Hague se sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom zbog pregovora o uvođenju ekonomskih odnosa BiH i Velike Britanije u drugu fazu, te o viznoj liberalizaciji, prenosi Anadolija.

“Siguran sam da ćemo ostvariti odgovarajuću saradnju u kratkom vremenskom periodu, kako bismo već u drugom ili trećem mjesecu naredne godine organizovali poslovni forum u Londonu”, rekao je Lagumdžija.

“Razgovarali smo i o liberalizaciji viznog režima sa Velikom Britanijom i iskazali smo potpunu spremnost da napravimo sve što je do nas, jer bi to puno značilo kako za poslovnu i akademsku zajednicu tako i za studente i obične ljude u BiH.“

Lagumdžija je dodao da, nakon „ispita koji smo položili sa šengenskim projektom“ te liberalizacije viznog režima sa Sjedinjenim Američkim Državama, BiH sigurno može očekivati i liberalizaciju sa Velikom Britanijom”.

Izvor: Agencije