Gubitak Srbije 100 miliona eura za 100 dana taksi

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić podsjeća na 25 brojeva telefona i e-mail adresa na kojima građani mogu prijaviti nepravilnosti (EPA)

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić kazao je u ponedjeljak kako je u 100 dana otkad je Vlada Kosova uvela pristojbe na uvoz proizvoda iz Srbije plasirano za 100.630.000 eura manje robe na Kosovo nego u istom razdoblju prošle godine.

“To praktično znači da se gubi milion evra dnevno zbog diskriminatorskih taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, a realan gubitak je i veći jer je pre uvođenja ovih barijera postojao trend porasta plasmana robe iz Srbije na Kosovo. O dugoročnim gubicima da i ne govorimo, a oni su neminovni zbog gubitka tržišta”, precizirao je Ljajić za Tanjug.

Naglasio je kako je u situaciji kad je plasman robe iz Srbije na Kosovo praktički onemogućen povećan izvoz drugih zemalja na tržište Kosova, pa su tako Grčka i Mađarska u siječnju ove godine izvezle gotovo dvostruko više robe na Kosovo nego u istom razdoblju prošle godine.

U opasnosti sporazum CEFTA

Slovenija je, dodaje, povećala izvoz na to tržište dva i po puta, a Sjeverna Makedonija i Hrvatska za trećinu.

“Ukoliko se takse ne ukinu, ne samo da će CEFTA sporazum biti deplasiran već će i ostale regionalne inicijative biti pod velikim znakom pitanja. Iluzorno je o bilo čemu drugom razgovarati ako se na ovakav način sprečava slobodan protok roba na zapadnom Balkanu”, kaže Ljajić.

U međuvremenu je novoimenovani pomoćnik državnog tajnika SAD-a za europska i euroazijska pitanja Philip Reeker u ponedjeljak pozvao Kosovo da ukine pristojbe na uvoz proizvoda iz Srbije, navodeći da je to pitanje narušilo odnose između SAD-a i Kosova.

“Obje zemlje riskiraju da potroše najbolju šansu jednog naraštaja i razriješe to pitanje jer će pregovori stati. Pozivamo Srbiju i Kosovo da uklone zapreke u pregovaračkom procesu i omoguće da se dijalog nastavi. U tom je smjeru i odluka Kosova da ukine pristojbe za uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Reeker tijekom posjeta Sjevernoj Makedoniji.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci optužio je premijera Ramusha Haradinaja da je odgovoran za narušavanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da su tomu najviše pridonijele 100-postotne pristojbe na uvoz robe proizvedene u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Cijeli je sukob rezultat nametanja poreza na robu iz Srbije, koji je odredila Haradinajeva vlada”, kazao je on i dodao da bi sva odgovornost za to trebala pasti na one koji su probleme napravili.

Haradinaj ustrajava na taksama

Prema njegovu mišljenju, Haradinajeva je vlada trebala pratiti kontinuitet odnosa sa SAD-om i nije trebala izlaziti iz tih okvira.

Thaci je nedavno tražio da Vlada Kosova ukine pristojbe nametnute Srbiji jer to traži i SAD, ali je Haradinaj ustrajan u svom stavu da one trebaju ostati dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

SAD je više puta tražio ukidanje pristojbi kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga sa Srbijom.

Premijer Kosova pozvao je u ponedjeljak na nastavak dijaloga Srbije i Kosova, ali bez uplitanja 100-postotnih pristojbi na uvoz robe iz Srbije u to pitanje.

Ponovio je stav da ta mjera ostaje unatoč, kako je rekao, stalnim pritiscima.

Vlada Kosova odluku o taksama donijela je 21. studenog prošle godine nakon što je Kosovu na Općoj skupštini Interpola odbijen zahtjev za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Izvor: Agencije