Grčka policija suzavcem na migrante, turskih graničara nema

Grčka, Turska, Mapa
Grčka je zatvorila prijelaz Kastanies na granici s Turskom nakon što je velik broj migranata pokušao ući u tu zemlju (Al Jazeera)

Tek nekoliko sati nakon što je Turska zaprijetila da će pustiti novi val migranata prema Europi, grčki graničari spriječili su stotine migranata u pokušaju prelaska graničnog prijelaza Kastanies na sjeveroistoku zemlje, doznaje se iz policijskih izvora, kako prenosi agencija Hina.

Grčka granična policija uporabila je suzavac na granici s Turskom kako bi odvratila približno 500 izbjeglica i migranata koji pokušavaju ući u Grčku i EU nakon što je Ankara oslabila kontrolu toka migranata, prenosi agencija Tanjug.

Turski su granični policajci “nestali od jutros”, kaže gradonačelnik pograničnog grada Orestiada Vassilis Mavridis te dodaje da je skupina migranata pokušala prijeći granicu preko Kastaniesa, prenosi Tanjug od Kathimerinija.

To je prvi put da je jedna tako velika skupina migranata i izbjeglica pokušala masovno prijeći rijeku Maricu, što Grci smatraju izravnom posljedicom najave turske vlade da više neće sprječavati migrante koji žele doći do Europske unije.

Stotine su migranata blokirane na ničijoj zemlji, u zoni između Grčke i Turske, a ranije je grčka vlada dala naputak o “strožoj” kontroli granica.

Prema izvoru u grčkoj vojsci, u petak ujutro približno 300 migranata uočeno je na turskoj strani granice, u okrugu Evros.

Zatvaranje prijelaza i raspoređivanje pojačanja

Visoki grčki dužnosnik rekao je da Turska, nakon pogibije 33 svoja vojnika u Siriji, više ne sprječava migrante koji se žele domoći Europe u pokušaju prelaska granice.

Osim skupine migranata koja je pokušala prijeći kopnenu granicu s Grčkom, turska agencija DHA javila je o dolasku migranata na obalu Ayvacika, u pokrajini Canakkale na zapadu Turske, kako bi se odatle prebacili na grčki otok Lesbos.

Na Lesbos je u petak iz Turske stigao brod s pedesetak migranata, javili su novinari agencije AFP, kako je prenijela Hina.

Grčka je ranije danas zatvorila prijelaz Kastanies na granici s Turskom nakon što je veliki broj migranata pokušao ući u tu zemlju, javio je Tanjug, pozivajući se na agenciju ANA.

Grčka policija rasporedila je pojačanja na graničnim prijelazima s Turskom kako bi spriječila migrante da uđu u Grčku.

Nekoliko desetaka ljudi okupilo se na kopnenoj granici dviju zemalja na sjeveroistoku Grčke, a policija im je sprječavala pristup.

“Oni neće ući u zemlju. Oni su ilegalni migranti, nećemo im dozvoliti da uđu”, kazao je vladin dužnosnik za Reuters.

Atina razgovara s EU-om i NATO-om

Ranije je Grčka pojačala kontrolu morske i kopnene granice s Turskom nakon što je Ankara poručila da neće zadržavati migrante, zbog ofenzive sirijske vojske protiv proturskih pobunjenika u Idlibu, rekli su vladini izvori.

Visoki turski dužnosnik rekao je da Turska više neće zaustavljati migrante koji žele doći u EU nakon što je u petak sirijsko zrakoplovstvo, prema tvrdnjama Ankare, ubilo 33 turska vojnika u Idlibu.

Anonimni izvor iz grčke vlade rekao je za Reuters da Atena razgovara s Europskom unijom i NATO-om. Grčka je, za brojne migrante, bila prva zemlja EU-a u koju su dolazili, ponajviše 2015. i 2016. iz Turske, dok EU nije sklopio sporazum s Ankarom.

Novinska agencija Demiroren navodi da se približno 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće prema turskoj pokrajini Edirne, koja graniči s Bugarskom i Grčkom, prenijela je Hina.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da će vlasti pojačati granične kontrole kako bi spriječile širenje korona virusa na egejske otoke, gdje tisuće migranata žive u lošim uvjetima, čekajući rješenje zahtjeva za azil.

Izvor: Agencije