Oglasi

Georgieva jedina kandidatkinja za šefa MMF-a

Bugarka je trenutno druga osoba Svjetske banke, a treba naslijediti Christine Lagarde, koja ide na čelo ECB-a.
Fond je morao promijeniti statut koji se odnosi na starosnu granicu za mjesto generalnog direktora kako bi kandidatura Georgieve, koja puni 66 godina 13. augusta sljedeće godine, bila validnaEPA-EFE

Bugarka Kristalina Georgieva, sada broj dva u Svjetskoj banci, jedina je kandidatkinja za mjesto šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF, IMF), gdje će zamijeniti Christine Lagarde, saopćio je danas MMF, a prenosi agencija Beta.

Lagarde je podnijela ostavku na to mjesto kako bi preuzela vodstvo Evropske centralne banke.

"Period podnošenja kandidatura za mjesto generalnog direktora završen je u petak, 6. septembra. Jedina kandidatkinja, Kristalina Georgieva, sadašnja generalna direktorica Svjetske banke i bugarska državljanka, potvrdila je volju da se kandidira", naveo je Fond u saopćenju.

Upravni odbor MMF-a sada će organizirati sastanke kandidatkinje i uprave planirajući nominaciju najkasnije do 4. oktobra.

Fond je morao promijeniti statut koji se odnosi na starosnu granicu za mjesto generalnog direktora kako bi kandidatura Georgieve, koja puni 66 godina 13. augusta sljedeće godine, bila validna.

Od 1951. propisi zabranjuju kandidaturu na to mjesto osobi staroj 65 godina i ne dozvoljavaju da nosilac te funkcije ostane na tom mjestu dalje od 70. rođendana.

Tradicionalna podjela

Institucija je u saopćenju navela da se izmjenom propisa, koju je usvojilo Vijeće guvernera i koja odmah stupa na snagu, usklađuju uvjeti za imenovanje generalnog direktora s uvjetima koji se primjenjuju na članove Upravnog odbora, kojim generalni direktor predsjedava, i na predsjednika Grupe Svjetske banke, gdje nema starosnog ograničenja.

Georgievu je za kandidata odredila Evropska unija 2. augusta poslije tijesnog glasanja, koje je pokazalo podjele unutar Unije. Osim toga što ima veliko iskustvo u međunarodnim finansijama, u njenu korist išlo je i to što je žena i državljanka države istočne Evrope.

Historijski gledano, vodstvo MMF-a uvijek je bilo povjereno Evropljaninu, a Svjetske banke Amerikancu.

Lagarde, odlazeća generalna direktorica MMF-a, zvanično će napustiti funkciju u četvrtak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.