Evakuacija u Rabu zbog eksplozivnog gasa u centru grada

U centru grada Raba, na istoimenom hrvatskom otoku, utvrđeno je prisustvo plina, zbog čega je dio grada zatvoren, a blizu 80 ljudi, stanovnika i turista, je evakuirano.

Dio stare gradske jezgre i dalje je zatvoren nakon što se plin iz oštećene instalacije proširio u tlo te se uklanjaju nakupljene količine, doznaje se u srijedu iz  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rab koje obavlja taj posao, dok specijalizirana tvrtka stalno provjerava razinu plina.

Kako je ranije prenio zagrebački portal Index.hr, plin je u zraku primijećen još u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima na području povijesne gradske jezgre, prenosi Tanjug.

Prema do sada dostupnim informacijama, propuštanje plina propan-butana primijećeno je u Plovanovoj ulici u Rabu, a uzrok je oštećenje plinske instalacije jednog hotela, prenijela je Hina.

Sve se intenziviralo u utorak navečer kada su vatrogasci utvrdili da plina ima u eksplozivnoj koncentraciji te da se ispod gradske jezgre nalazi “jezero plina”.

Plin niske granice eksplozivnosti

Stanje je i dalje nepromijenjeno, a koliko će potrajati sanacija, za sada se ne može procijeniti.

Navodi se da su na terenu policija, vatrogasci i lokalna civilna zaštita, a evakuirano je približno 80 ljudi.

“Došlo je do pucanja plinskog cjevovoda i kroz tu rupu je plin iscurio u zemlju. Mi ispod gradske jezgre imamo jezero plina. Uspjeli smo ograničiti kretanje i sad možemo samo čekati da priroda odradi svoje i da se ta koncentracija očisti”, rekao je zapovjednik rapskih vatrogasaca Milivoj Ličina.

Ličina da je plin propan-butanu opasan i ima nisku granicu eksplozivnosti.

Plin nakupljen u podzemlju i komunalnoj infrastrukturi se uklanja prirodnim putem, prozračivanjem ili prisilno, izvijestili su vatrogasaci.

Navodi se da je uži centar Raba ograđen i da cijelo područje osigurava policija.

Izvor: Al Jazeera i agencije