Erdogan kritizirao Izrael zbog Sirije

Turski premijer smatra da nema naznaka šta bi i kada bi Izrael mogao sljedeće uraditi (AFP)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je prilikom osude zračnog napada na Siriju optužio Izrael za vođenje “državnog terorizma”.

On je za taj zračni napad rekao da se radi o neprihvatljivom kršenju međunarodnog zakona.

“Oni koji tretiraju Izrael kao razmaženo derište mogu od njih svašta očekivati, u svakom trenutku”, rekao je Erdogan u nedjelju.

“Kao što ponavljam, Izrael ima mentalitet za vođenje državnog terorizma. Trenutno nema naznaka šta mogu uraditi i gdje”, kazao je Erdogan novinarima.

Erdogan je poznat kao oštar kritičar jevrejske države, a ove izjave je dao nakon što je izraelski ministar odbrane Ehud Barak implicitno priznao da je Izrael izveo napad za koji je Damask rekao da je meta bila vojni kompleks u blizini sirijske prijestolnice.

“Ne možemo narušavanje zračnog prostora smatrati prihvatljivim. Ono šta Izrael radi je potpuno u suprotnosti sa međunarodnim zakonom, a to zaslužuje više od osude”, rekao je Erdogan.

“Zabrinut sam što je u ovakvoj situaciji svaki budući scenarij moguć.”

Ranije u nedjelju Barak se suzdržao od direktne potvrde nakon što je pokrenuto pitanje napada na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

“Ne mogu dodati ništa o onome što ste pročitali u novinama o tome šta se desilo u Siriji prije nekoliko dana”, rekao je Barak učesnicima.

Riječi i djela

Ipak, on je dodao: “To je još jedan dokaz da kada nešto kažemo mi to zaista i mislimo. Mi kažemo da ne mislimo da bi trebalo biti dozvoljeno da se unosi napredne sisteme naoružanja u Liban, Hezbollahu iz Sirije, kada [sirijski predsjednik Bashar] al-Assad propadne.”

Prema američkim zvaničnicima, napad u srijedu je pogodio konvoj protuzračnih raketa unutar Sirije, koji je bio namijenjen libanskom Hezbollahu, ali Izrael nije zvanično priznao zračni napad.

Sirijska vojska je saopćila da je napad izvršen na naučno-istraživački centar. Centar se nalazi u području Jamraya, sjeverozapadno od Damaska.

Nakon Barakovih izjava, sirijski predsjednik Bashar al-Assad je optužio Izrael za pokušaj destabilizacije Sirije i dodao da se Damask može suprotstaviti “trenutnim prijetnjama i agresiji”.

Sirijska državna novinska agencija SANA je navela da je Assad ove opaske iznio na sastanku u Damasku sa Saeedom Jalilijem, sekretarom iranskog vijeća sigurnosti. To je prvi zabilježeni komentar Assada o napadu.

Od izbijanja sukoba u Siriji izraelski čelnici su izrazili bojazan da bi Assad bi mogao izgubiti kontrolu nad hemijskim i drugim oružjem ako se Sirija raspadne.

Objavljene slike napadnutog centra, koje su prikazane na državnoj televiziji u subotu, prikazuju uništene kamione, automobile i vojna vozila.

Zgrada je imala razbijene prozore i oštećene unutrašnje prostorije, ali nisu prikazana značajnija oštećenja na objektu.

U međuvremenu su čelnici sirijske opozicije u petak napali Assada zbog neodgovaranja na zračni napad, rekavši da je to dokaz njegove slabosti i podavanja Izraelu.

U subotu navečer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji trenutno formira novu vladajuću koaliciju, rekao da će njegova nova Vlada morati da riješi problem oružja koje se “nagomilava u našoj blizini i koje prijeti našim gradovima i civilima”, što je očita referenca na pogoršanje situacije u Siriji.

Barak je kazao da su “Hezbollah iz Libana i Iranci jedini saveznici koji su preostali Assadu”.

On je rekao da smatra kako Assadov pad “neizbježno dolazi” i da će to, kada se desi, biti veliki udarac za Irance i Hezbollah.

“Mislim da će oni platiti za to”, dodao je on.

Izvor: Agencije