Dubai izručio Holandiji navodnog šefa ‘Anđela smrti’

Emiratske vlasti su zatražile od holandske policije da ga preuzme, što je i urađeno charter letom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata izručile su čovjeka koga opisuju kao jednog od najtraženijih kriminalaca u Holandiji, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na holandske medije.

Ridouan Taghi, navodni lider bande koja se bavi švercem kokaina poznate kao “Anđeli smrti” (Angels of Death), stigao je u Holandiju u četvrtak ujutro, javio je državni servis NOS.

Vlasti Dubaija su zatražile od holandske policije da ga preuzme, što je urađeno charter letom, navodi NOS, te dodaju kako se sve desilo iako Holandija i Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju sporazum o izručenju.

Lažni identitet

Taghi je uhapšen u UAE zajedničkom akcijom lokalne policije, holandskih vlasti i Interpola, objavila je državna Emiratska novinska agencija (WAM).

Taghi (41), rodom iz Maroka, bio je tražen kroz međunarodne naloge za hapšenje zbog ubistva i šverca narkotika. Organizacija koju navodno vodi je povezana sa devet ubistava i većeg broja neuspjelih pokušaja ubistava, navode holandski mediji.

Emiratski WAM javlja kako je nalog za hapšenje Taghija izdan prošle godine nakon što je navodno ušao u UAE koristeći lažni identitet.

“Nakon zaprimljenog zahtjeva vlasti, policijski tim izvršio je istragu i uhapsio Tagh(i)ja u njegovom stanu u Dubaiju”, navodi se u izvještaju WAM-a.

Šef holandske policije Erik Akerboom je kazao kako je hapšenje “od velike važnosti za Holandiju” te da je uslijedilo kroz saradnju dvije države.

Ubistvo advokata

Taghi se našao u žiži javnosti ovog septembra kada je holandski advokat državnog svjedoka u slučaju protiv njega ubijen u svojoj kući u Amsterdamu.

Ubistvo advokata Derka Wiersuma, oca dvoje djece, povećalo je pritisak na holandske vlasti da djeluju. Policija u Holandiji je ponudila nagradu od 100.000 eura za informacije koje bi dovele do hapšenja Taghija.

Wiersum je bio advokat državnog svjedoka Nabila B. u velikom slučaju protiv Taghija i Saida Razzoukija koji je bio tražen po sličnim optužbama.

U to vrijeme, jedan od sindikata holandske policije je saopćio kako je ubistvo advokata “potvrda da žive u narko-državi”.

Izvor: Al Jazeera