Oglasi

Dom naroda federalnog Parlamenta potvrdio budžet

U srijedu je budžet od 1,47 milijardi eura potvrdio Zastupnički dom, a u petak Dom naroda, oba na vanrednim sjednicama.
Budžet je predložila federalna Vlada u najvećem dosadašnjem nominalnom iznosu od 2,88 milijardi KMFena

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine dobio je u petak budžet za 2018. godinu, kao akt potvrđen u oba doma federalnog Parlamenta, koji sada može stupiti na snagu.

U srijedu je budžet potvrdio Zastupnički dom, a u petak i Dom naroda, oba na vanrednim sjednicama.

Budžet je predložila federalna Vlada u najvećem dosadašnjem nominalnom iznosu od 2,88 milijardi konvertibilnih maraka (1,47 milijardi eura).

Na predloženi tekst budžeta poslanici Zastupničkog doma su ranije uložili više od 300 amandmana, a od toga 294 samo Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Vlada nije prihvatila amandmane, a ministrica finansija Jelka Milićević je izjavila da je to učinjeno s obrazloženjem.

Neke amandmane je nemoguće ugraditi iz tehničkih razloga, a neke zbog prioriteta koje je već utvrdila Vlada, rekla je ona.

Bez podrške opozicionih zastupnika

Poslaničku raspravu u Zastupničkom domu o predloženom budžetu karakterizirale su različite ocjene.

Iz klupa parlamentarne većine, konkretno iz Stranke demokratske akcije, utvrdili su da je riječ o najboljem dosadašnjem federalnom budžetu, dok je opozicija navodila da stvarnost uopće ne odgovara takvim ocjenama.

Opozicioni zastupnici nisu podržali budžet, jer je, kako kažu, nerealan.

Vanredna sjednica Zastupničkog doma zakazana je nakon više od mjesec dana političkih pregovora o budžetu, zbog čega je, početkom sedmice, razmatrana i mogućnost raspuštanja entitetskog Parlamenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.