Dodiku propao selfie sa Trumpom?

Republikom Srpskom u jednom momentu prostrujala je glasina da bi Dodik mogao čak i zapjevati na Trumpovoj inauguraciji (Arhiva)

Deset hiljada američkih dolara za mjesto u sedmom redu na zabavi u luksuznom njujorškom hotelu, organizovanoj u čast inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trampa, i nije neka para. Ni za jednog balkanskog političara.

Ako treba još koju desetinu pridodati, ali da se napravi i fotografija sa samim Trampom, ma vrijedi svakog centa. Molitveni doručci, fotografisanje, promovisanje u predizborne svrhe – sve je to već iskoristio Milo Đukanović još u vrijeme Bila Klintona. Samo neuporedivo vještije i efikasnije nego što to ovih dana radi predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

U želji da se u javnosti promoviše kao pravi državnik koji se druži samo sa svjetskim veličinama, a ne balkanskim fićfirićima, odlučio je da bi poslije Putina pravi zgoditak bio upravo Tramp. Em jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, em unaprijed proglašeni i prihvaćeni prosrpski zaštitnik, a da nije napravio nijedan jedini potez koji bi to potvrdio.

Republikom Srpskom u jednom momentu prostrujala je glasina da bi Dodik mogao čak i zapjevati na Trampovoj inauguraciji, jer će Ivica Dačić biti odsutan, ali glasina je ostala nepotvrđena. Umjesto toga sam je Dodik na televiziji pokazao pismo da ga zovu kod Trampa na zabavu.

Javna blamaža regionalnih razmjera

Ima li idealnije šanse da se Srbima pokaže kako je poslije Putina, “naš” neprikosnoveni vođa stigao, eto, i do Trampa, poslije čega bi valjda bilo logično da ga i Angela Merkel zamoli da malo skokne i do Berlina. Koliko bi samo poučnih stvari o zapadnom Balkanu, terorizmu, pravosuđu, bezveznoj opoziciji i neiskorišćenoj industrijskoj zoni u Tesliću mogli čuti… A o Bakiru Izetbegoviću, evropskim težnjama Dragana Čovića, briljantnom kreiranju budžeta u Republici Srpskoj i solidarnom pristajanju na smanjenje plata da i ne pričamo.

Nažalost, u sve su se upetljali zlobnici i vjerovatno i sami neprijatelji srpskog naroda, potpomognuti zna se od koga i odakle. Uostalom, sve ih možete pronaći u crnim, i još crnjim, knjigama. Oni tvrde da je sve farsa koja nema veze s pravom istinom i da je riječ o javnoj blamaži regionalnih razmjera, koju je prouzrokovao sam Dodik. Da je odgledao i jednu jedinu epizodu popularne danske serije Borgen, prevedene kod nas kao Premijerka, shvatio bi suptilnost poslova vezanih za odnose s javnošću, lobiranje i spinovanje. I važnost saradnika koji se time bave. Ali očito nije, a nije mu to, izgleda, stigla reći ni “njegova” entitetska premijerka, ako bi i smjela, s obzirom da ju je on na to mjesto i instalirao. A ostali mnogobrojni savjetnici ionako ga nemaju šta savjetovati kada sve zna. Tako da za one za koje je to blamaža za Dodika je dobra promocija. Sve po sistemu da je i loša reklama dobra reklama ako se o njoj priča.

Zato je Dodik, i poslije svih razjašnjenja ko, koga i zbog čega, i dalje uporan.

“Imam mjesto u sedmom redu. Pozvan sam i da prisustvujem Predsjedničkom balu, na kome će biti Donald Tramp. Ako mi odlazeća vašingtonska administracija ne ospori vizu, biću na inauguraciji”, uporan je Dodik. Posebno ne hajući za tvrdnje zlobnika, kao što je to ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji je izjavio da Dodik nije dobio nikakav zvaničan poziv američke administracije da prisustvuje inauguraciji novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trampa i dodao da je ta vijest plasirana jer su “brojni radnici i drugi budžetski korisnici nedavno protestovali protiv vlade zbog smanjenja plata”. Dodiku nije naklonjena ni sadašnja američka administracija, koja mu je uskratila američku diplomatsku vizu. Prema njegovim riječima, još su tražili da se odrekne SNSD-a i njegove politike. Strašno. Kao da su tražili da se odrekne Republike Srpske, a svi znamo da je Dodik = Republika Srpska i da bez njega neće biti ni nje. Ah, ti zlobni Amerikanci… Samo da se ustoliči ta nova administracija pa da Srbima jednom konačno svane…

Privatna zabava

Ne daj Bože da nastavi  strajavati na sadašnjim stavovima američke ambasade u BiH, koja je saopštila da SAD podržavaju zakonske procese koje su protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokrenule nadležne institucije BiH zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma, kao i da se nastavlja procjena odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD-a.

Sjedinjen Države kontinuirano su opredijeljene za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u toj zemlji, zbog čega su zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hojt Ji i ambasadorka u BiH Morin Kormak razgovarali s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da bi istakli svoju zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka.

Ji i ambasadorica Kormak pozvali su Dodika da preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje. Neizvjesno je kako će to Dodiku pasti s obzirom na to da se i sam zdušno zalaže za striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma uz neprestano zalaganje za evropske integracije, istrajavajući na politici podjele BiH i samostalnosti Republike Srpske. Ali, valjda će se već nekako snaći u tome, pa bar je u tome najbolji – kako nelogično plasirati građanima kao logično i ubijediti ih da više vjeruju njemu nego sopstvenim očima.

Bilo bi šteta da Dodik ne ode u Njujork na inauguralni prijem “Faith, Future”, koji će se održati 20. 1. 2017. u hotelu “Hyatt Regency” na Capitol Hillu, na koji ga je pozvao bivši kongresmen SAD-a Robert Bob Mekjuan, na svoju privatnu zabavu povodom inauguracije Donalda Trampa. “Posebno mi je drago što ću moći da vam uzvratim za gostoprimstvo koje ste vi pružili Liz i meni kada smo bili u Banjaluci tokom maja”, napisao je Mekjuan. Na njegovom mjestu ja bih otišao s turističkom vizom, ako Amerikanci hoće da daju i takvu. Baš mi je zanimljivo ko će još sjediti u tom sedmom redu i hoće li i Tramp navratiti i napraviti koju fotku. Ono u šta sam siguran jest da tu neće biti Vučića, a to je već samo po sebi uspjeh. Nije lako biti veći Srbin od Vučića, i to još navijajući za Nikolića.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera