Do kada će Halep izdržati

Vojni analitičar Fayez al-Asmar predviđa da Halep neće izdržati više od šest mjeseci (Reuters)

Piše: Mohammed Knas

Bolni prizori iz Halepa koji se pojavljuju na televizijskim ekranima i koji dominiraju naslovnicama štampe nose sa sobom na desetine pitanja. Možda jedno od najjednostavnijih pitanja: „Gdje je svjetska savjest kada se radi o ovom masakru?“, dok najteže pitanje glasi: „Koliko dugo će grad Halep izdržati da se suprostavlja ovom napadu sirijskog režima i njihovog ruskog saveznika?“

Nakon što je okončano primirje, koje je postignuto dogovorom Washingtona i Moskve, otpočeli su intenzivni napadi sirijskih i ruskih borbenih aviona različitim vrstama oružja na četvrti pod kontrolom sirijske opozicije u Halepu – sjever Sirije. U ovim napadima, koji traju bez prekida već deveti dan zaredom, poginulo je oko četiri stotine osoba, dok je broj ranjenih još i veći.

Sjednica Vijeća sigurnosti o Siriji, održana u prošlu nedjelju, nije polučila nikakve rezultate osim jednog pisma kojeg je prenio delegat sirijskog režima Bashar Jaaferi, gdje stoji da će režim i njegovi saveznici Rusi nastaviti s vojnim rješenjem sve dok se ne povrati kontrola nad cijelim Halepom. Obje strane nisu štedjele truda da naglase kako su njihovi napadi usmjereni na terorističke elemente u opkoljenim četvrtima Halepa koje se nalaze pod kontrolom sirijske opozicije.  

Očekivana bitka

Hossam Al-Shafei, glasnogovornik Jabhat Fath al-Shama, govori o njihovoj reakciji u slučaju da režim i njihovi ruski saveznici nastave s ovim napadom. U tom slučaju, kaže on, vojni komandanti – posebno kada je riječ o Jabhat Fath al- Shamu – ponovo će pregrupirati snage i mobilizirati dodatni broj boraca, budući da naredna faza zahtijeva snage spremne za infiltriranje i diverzantsko djelovanje, te da je bitka vrlo blizu.

Al-Shafei dodaje da su „materijalno-tehnička sredstva koje je vojska Jaish al-Fath zaplijenila osvojivši artiljerijski koledž na jugu Halepa dovoljna za vođenje nekoliko velikih bitaka.“

Član Nacionalne koalicije revolucionarnih i opozicijskih snaga Sirije Samir Nashar, inače iz Halepa, kaže da se ovakva situacija u gradu Halepu može zaustaviti ukoliko bi se međunarodna zajednica ostavila bez izgovora na koje se poziva. „Rusi i sirijski režim, pa čak i međunarodni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, ulagali su maksimalne napore u Vijeću sigurnosti kako bi iskrivili stvarnu sliku o revoluciji, govoreći da oni koji se bore u Halepu pripadaju terorističkim elementima u sastavu Jabhat Fath al-Shama“, kaže on. 

Unutrašnji odnosi

Nashar dodaje da je neophodno urediti unutrašnje odnose kada je riječ o revoluciji, te je iznova prezentirati međunarodnoj zajednici. To bi se učinilo na način da se Jabhat Fath al-Sham više približi drugim opozicionim snagama. Također, potrebno je obznaniti da se radi o istinskom sirijskom nacionalnom projektu, te da se taj projekat podudara s nacionalnim projektom kojeg trenutno zastupa većina vojnih frakcija i političkih opozicionih snaga koje su prisustvovale na konferenciji održanoj u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, prošle godine.  

Ovaj sirijski opozicionar smatra da je ovakva sinteza dva projekta u stanju uskratiti bilo kakav izgovor međunarodnoj zajednici u kašnjenju s reakcijom, uključujući i SAD, Rusiju i sirijski režimi koji, također, govore kako je riječ o borbi protiv terorizma. 

Kada međunarodna zajedica bude vidjela da ono što se dešava u Siriji jeste revolucija koja nosi jedinstven nacionalan projekat iza kojeg stoje ujedinjene vojne frakcije saglasne sa tim pitanjem, neće imati drugog izbora nego da uvaže zahtjeve Sirijaca, kaže Nashar.

Također, smatra da se više nije moguće oslanjati na osjećaj ljudske solidarnosti međunarodne zajednice nakon svih masakra počinjenih protiv Sirijaca, te dodaje da je međunarodna zajednica zapravo zajednica interesa a ne principa. 

Nashar je rekao da Halep može izdržati ovakvu situaciju negdje oko mjesec dana, u najboljem slučaju, ukoliko bombardiranje nastavi istim ovim intenzitetom. Stanovnici ovog grada žrtvuju sve što imaju, ali Halep nema pretpostavke za suprotstavljanje dugoj opsadi.

Ograničeni otpor

Vojni analitičar Fayez al-Asmar predviđa da Halep neće izdržati više od šest mjeseci te da period opstanka uveliko ovisi o tome koliko je borcima ostalo municije. To se može očekivati ukoliko sirijski režim i Rusija nastave svoju vojnu operaciju, i ako se ne pojavi inicijativa od strane boraca opozicije za ponovno razbijanje opsade Halepa.

Ovaj vojni analitičar dodaje da Halep ne može izdržati dugu opsadu jer nema vlastitu proizvodnju hrane, poput Ghoute ne periferiji Damaska, budući da je riječ o urbanom području i četvrtima koje su u osnovi siromašne.

Al-Asmar kaže da se na meti napada sirijskog režima nalaze vodovodne stanice, trafostanice, sve vitalne tačke grada i bolnice, što predstavlja dodatni pritisak na stanovnike, a samim tim i na oružanu sirijsku opoziciju. On kaže kako je režim taj koji nastoji stvoriti revoluciju unutar grada protiv boraca sirijske opozicije tako što okreće narod protiv njih i izaziva nepodnošljivu humanitarnu krizu.

Al-Asmar zaključuje da će sirijski režim raditi na osvajanju Halepa korak po korak, od sjevera i juga, sve dok sirijska opozicija, kao prvo, ne bude uskraćena za bilo kakav siguran obruč, zatim drugo, dok ih ne udalji od bilo kakve mogućnosti razbijanja opsade, i na kraju, organiziranjem napada koji će iscrpiti opoziciju i navesti je da potroši svu municiju koju ima. Nakon svega toga slijedi jedan napad za koji se režim već dugo priprema. 

Izvor: Al Jazeera