Demonstranti se razišli, uspostavljen saobraćaj


Sarajevo, 14:48

Demonstranti su upali u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, gori policijska kućica pored zgrade Vlade.


Bihać, 14:43

Kako iz Bihaća javlja Elvira Cerić, novinarka BHRT, na ulicama grada su na hiljade nezadovoljnih mladih koji uništavaju automobile Vlade Unsko-Sanskog kantona.

Dodaje kako policija ne reagira, kao i da su ovo najmasovniji protesti od kraja rata.


Sarajevo, 14:38

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primljena su tri povrijeđena muškarca koji su povrede zadobili na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

„Radi se o civilima, koji su zadobili povrede glave, odnosno posjekotine. Zbrinuti su i idu kući“, potvrdila je agenciji Fena u 14:30 sati glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Ekipe Hitne pomoći KS se nalaze ispred zgrade Vlade KS gdje se održavaju protesti građana.

Kako je Feni potvrdio dr. Tigran Elezović, šef smjene u Hitnoj pomoći KS, ekipe Hitne pomoći su na licu mjesta i ostat će tamo dok se situacija ne smiri.


Tuzla, 14:34

Zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sva je u plamenu, ali vatrogasne ekipe su spriječene da interveniraju, javlja agencija Fena.

Novinarske ekipe na licu mjesta su nezvanično saznale da je moguće da u zgradi koja je u plamenu još ima nekih demonstranata koji su ranije upali u nju.


Zenica, 14:32

Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere iz Sarajeva, javlja kako su u toku nemiri ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo gdje policija koristi suzavac i gumene metke.


Zenica, 14:25

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Kako javlja reporter agencije Anadolija iz Zenice, demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.

Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom.

Više hiljada građana Zenice okupilo se ispred Vlade ZDK, trećeg dana protesta u Bosni i Hercegovini, započetih u cilju podrške demonstrantima u Tuzli, koji su prvi izašli na ulice.


Jajce, 14:25

Ispred zgrade općine jajce trenutno se nalazi oko 400 demonstranata, a za sada nema incidenata, rekao je agenciji Fena jedan od organizatora protesta u Jajcu Leni Hrnjić.

„Trenutno se građanima obraća načelnik Općine Jajce Edin Hozan koji podržava proteste širom BiH“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, policajci podržavaju građane koji protestiraju.


Zenica, 14:19

Na velikim protestima u Zenici okupilo se više od 3.000 građana, a manja grupa huligana napravila je otvoren sukob sa policijom.

Prema onom što je dopisnik Fene vidio na licu mjesta, teže je povrijeđeno pet do šest policajaca, a nekoliko građana zatražilo je hitnu medicinsku pomoć od medicinske ekipe.

U ovom trenutku i dalje traju otvoreni sukobi policije i većeg broja građana u dvorištu zgrade institucija Zeničko-Dobojskog kantona.

Policijske snage izvode iz dvorišta zgrade Kantona još tri povrijeđena policajca.

Na ulicama Zenice, čuju se sirene hitnih medicinskih službi, policije, vatrogasaca i službi za pomoć građanima.


Sarajevo, 14:13

Policijske snage pred Vladom Kantona Sarajevo dobile su pojačanja.

Predstavnici skupa u Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona tvrde da su povrede koji su demonstranti dobili u prethodnom napadu na kordon policije zadobijene kamenovanjem, prenosi agencija Fena.

Po njihovim navodima, policija još nikom nije nanijela povrede te da su samo branili zgradu od napada. Radi se o povredama glave, ruku i leđa. Povrijeđene su i neke novinarske ekipe.


Tuzla, 14:03

Vatra na prvom spratu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, demonstranti uništavaju inventar na svim spratovima, još nema policijske reakcije.

Novinari sa lica mjesta i agencije javljaju kako je na protestima prisutno više do 10.000 osoba.


Sarajevo, 13:56

Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere koji se javio iz Sarajeva, navodi kako su demonstranti kamenjem gađali zgradu Vlade Kantona Sarajevo, na što je policija odgovorila suzavcem.

Potom su pripadnici MUP-a potisnuli demonstrante na veću udaljenost od zgrade Vlade, te da je stiglo vozilo hitne pomoć.


Tuzla, 13:36

Novinar Al Jazeere Stefan Goranović javlja kako su demonstranti ušli u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona i da se policija povukla.

„Pored mene su upravo proneli povređenog policajca“, kaže Goranović.


Tuzla, 13:31

Novinar Al Jazeere Boris Gagić, koji se javio iz Tuzle, navodi kako se u gradu čuju topovski udari.

“Pucaju stakla na zgradi Vlade. Policija gleda za sada”, dodao je.


Visoko, 13:20

Više stotina ljudi okupilo se ispred zgrade Općine Visoko kako bi izrazili podršku protestima u Tuzli, ali i iskazali nezadovoljstvo stanjem u svom gradu.

Protesti su počeli u 13 sati, a ubrzo nakon toga demonstranti su počeli jajima i kamenjem gađati zgradu općine.

Nosili su transparente i uzvikivali parole kao što su „Visoko-tamni vilajet“ ili „Izlazite napolje!“, ali nema sukoba sa policijom.

Blokiran je saobraćaj u centralnoj gradskoj ulici.


Bihać, Visoko, Goražde, 13:15

Novinske agencije iz BiH javljaju kako se više od 500 građana Bihaća okupilo na glavnom gradskom trgu. Kantonalni premijer Hamdija Lipovača im se pokušao obratiti, ali su ga demonstranti otjerali.

Na stotine stanovnika Visokog i Goražda također su u petak izašli na ulice kako bi ukazali na tešku ekonomsku situaciju u državi.


Banja Luka, 13:12

U Banjoj Luci je završena je protestna šetnja čiji su učesnici su od pozorišta krenuli kroz Gospodsku ulicu prema Trgu Krajine i Robnoj kuci Boska, javila je novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Širanović sa advokatom [Al Jazeera]

Na ulicama Tuzle, kako se procjenjuje, bilo je više od 6.000 građana, koji, uprkos, kako tvrde, policijskoj brutalnosti, traže da Vlada TK-a, koju predvodi premijer Sead Čaušević, odmah podnese ostavku.

Nakon žestokih protesta u Tuzli, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u četvrtak, za petak su najavljena nova okupljanja građana širom ove države.

Većina protestnih okupljanja trebala bi početi između 12 i 16 sati.

Pored protesta u Tuzli, koji će biti nastavljeni i treći dan zaredom, ponovo će ne ulicama, kako je najavljeno, građanski bunt protiv prilika u Bosni i Hercegovini, naročito zbog lošeg ekonomskog i socijalnog statusa radnika i građana, izraziti i građani u Zenici, Kaknju, Mostaru, Prijedoru i Bihaću.

Najavljena su okupljanja i u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Donjem Vakufu, Travniku, Jajcu, Ključu, Cazinu, Visokom, Žepču, Zavidovićima, Gračanici i Brčkom, ali se očekuje da će im se pridružiti i građani drugih bh. gradova, jer se val nezadovoljstva širi državom.

“Pobuna građana”, “Počela Husinska buna”, “Građani žele promjene”, “Počinje bosansko proljeće”, samo su neke od poruka građana i naslova u medijima u Bosni i Hercegovini.

Sukobi s policijom

Tokom demonstracija u Tuzli u četvrtak povrijeđeno je na desetine građana i 60 policajaca, od kojih jedan teže.

I u Sarajevu su se građani sukobili s policijom, nakon što je više njih pokušalo ući u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, u Mostaru su bili blokirani Španski trg i Bulevar.

Do naguravanja i fizičkog sukoba došlo je i na protestima u Zenici; u Bihaću su građani jajima gađali i pokušali ući u zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona, a kasnije su se premjestili pred zgradu Općine Bihać.

Neformalna grupa građana najavila je za petak proteste i u Jajcu.

“Po uzoru na Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Mostar i druge gradove, i u Jajcu će se danas [petak] ispred zgrade Općine okupiti neformalna grupa građana nezadovoljnih stanjem i radom institucija države Bosne i Hercegovine i grada Jajca. Prema najavama, na okupljanje dolaze demobilizirani borci, radnici bivše Elektrobosne, koja je privatizirana i opljačkana, fakultetski obrazovani građani koji još  traže posao, studenti, učenici, ali i mali broj zaposlenih”, najavila je članica neformalne grupe Leni Hrnjić.

Poruka Delegacije EU

Helsinški parlament građana Banja Luka za petak u podne najavio je simboličnu protestnu šetnju, u želji da pokažu solidarnost s građanima Tuzle.

Osim što na taj način namjeravaju pokazati solidarnost s Tuzlacima, na čije su, kako je navedeno na Facebook stranici Helsinškog parlamenta, legitimne zahtjeve vlasti odgovorile upotrebom policijske sile, žele podsjetiti na sve obespravljene radnike i uništene privredne gigante u Banjoj Luci.

Aktivisti i aktivistkinje Helsinškog parlamenta će organizirati u 12 sati simboličnu protestnu šetnju na relaciji Narodno pozorište -zgrada Vlade bh. entiteta Republika Srpska- Radio-televitija RS-a – Osnovni sud – Palata predsjednika RS-a.

“Demonstranti u Tuzli, Zenici i Bihaću su nas podsjetili na jednu jako važnu stvar – da vlast, sa svim svojim policijskim kordonima, nije tu radi sebe same i svojih uskostranačkih ili rođačkih veza, već zbog nas koji ovdje živimo i radimo. I plaćamo poreze”, navode iz Helsinškog parlamenta.

Građani imaju pravo na mirne proteste i proteste u skladu sa zakonom, izjavio je za agenciju Fena glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie komentirajući proteste građana koji su počeli u Tuzli, nakon čega su se proširili i na druge gradove.

Kada je u pitanju operativno djelovanje policije tokom demonstracija, McGuffie kaže da je to pitanje za nadležne agencije za provođenje zakona i vlasti koje nadziru njihov rad.

“Pozivamo sve da izbjegavaju akte nasilja”, poručio je glasnogovornik Delegacije EU-a.

Apel Vlade TK

Premijer TK-a Čaušević pozvoa je predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem da u petak u 13 sati dođu na sastanak s predstavnicima Vlade TK-a, kako bi se razgovaralo o rješavanju zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona.

Također, Vlada TK-a početkom naredne sedmice planira održati sastanak s predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzla, koje je bilo aktivan sudionik protesta ispred zgrade Vlade.

Cilj je definirati prioritetne ciljeve i zahtjeve mladih, definirati buduće aktivnosti, ali i rezimirati ono što je do sada urađeno na ovom planu.

“Još jednom apeliramo na sve građane, koji svoje nezadovoljstvo izražavaju protestima ispred zgrade Vlade TK-a, da se suzdrže od uništavanja privatne i javne imovine te da komunikaciju vratimo u institucionalne okvire, kako bi smo najefikasnije iznašli rješenja za novonastalu situaciju”, poručili su iz Vlade TK-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a poziva građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa, smirivanju situacije te ukazuje na zabrinjavajućeg učešća djece i maloljetnika u protestima.

Policija apelira na građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine.

“Pozivamo roditelje da utječu na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica. Obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan, zbog ozbiljnosti povreda, zadržan na intenzivnoj njezi Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Nažalost, i 13 građana zadobilo je povrede, koje su okarakterizirane kao lakše”, navodi se u saopćenju MUP-a TK-a.

Kultura dijaloga

Svako ima pravo na javno okupljanje, mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali isto tako niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti i imovine građana, poručio je u četvrtak navečer premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić nakon vanrednog sastanka u Sarajevu u vezi s protestima širom države, prenosi Anadolija.

U zgradi federalne Vlade održan je vanredni sastanak, kome su prisustvovali predstavnici vlada Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Sastankom je predsjedavao federalni premijer, a prisustvovali su kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije te komesari i tužioci.

Na sastanku su razmatrane daljnje mjere na uspostavljanju javnog reda i mira.

“Prije svega, želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku, odnosno na jednu stranu stavljamo obespravljene radnike, koji u svojim zahtjevima ističu tri imenitelja: uvezivanje radnog staža, zdravstveno osiguranje i odgovornost onih koji su njihove firme donijeli na prosjački štap, a njih na onaj nivo potrebe ili stanja u kojem se trenutno nalaze”, kazao je Nikšić.

“Na drugu stranu stavljamo sve one huligane, koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije, razbojništva, pljačke i stvaranje kaotičnog stanja na području sjedišta TK-a, i onda svakako stvaranje slike kojom se oni prikazuju žrtvama u svemu tome.”

Nikšić je uputio poziv svim građanima da se, kulturom dijaloga, snagom argumenata i institucijama sistema, razgovara o svim problemima koji postoje i koji su evidentirani, jer, kako je kazao, uništavanjem imovine, kamenicama, razbijanjem stakala, uništavanje vozila, tučom između policije i njih do rješenje situacije sigurno neće doći.

Izvor: Agencije