Oglasi

Demonstranti se razišli, uspostavljen saobraćaj

Iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteni su svi privedeni demonstranti.


Sarajevo, 19:45

Razišli su se preostali demonstranti okupljeni ispred Predsjedništva, a saobraćaj je uspostavljen, izvijestila je Al Jazeerina Arduana Kurić.


Sarajevo, 19:30

Iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteni su svi privedeni demonstranti, potvrdilo ja za Al Jazeeru Kantonalno tužilaštvo, a javila je reporterka Arduana Kurić. 

Raskrsnica prekoputa Predsjedništva BiH još je blokirana. Na ulici je još samo mali broj demonstranata.


Sarajevo, 18:00

Nekoliko stotina demonstranata blokiralo je Titovu ulicu kod Alipašine džamije.

Oni traže oslobađanje pritvorenih i, kažu, ostaju do ispunjenja zahtjeva, javio je reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.


Bihać, 17:25

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača poručio na današnjoj konferenciji za novinare u Bihaću da neće podnijeti ostavku na tu funkciju.

Istakao je i kako “policija više neće trpjeti batine”.

Lipovača je naveo i kako mediji snose dio odgovornosti zbog činjenice da su se demonstranti okupili u blizini njegove kuće, pokušavajući kamenovati objekat, prenosi Anadolija.


Sarajevo, 17:20

Manja grupa demonstranata blokirala je saobraćajnicu prekoputa Predsjedništva BiH, a druga je otišla pred zgradu Parlamenta BiH na Marindvoru, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

 


Sarajevo, 17:00

Demonstrantima okupljenim ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajeva pridružio se jedan od uhapšenih maloljetnih demonstranata koji je pušten prije pola sata, javlja Fena. 

Kazao je da je s njim pušten još jedan maloljetnik, a da su ostali još zadržani. 

Rekao je da su policajci jučer oko 11:00 ispred pijace Sirano uhapsili grupu ljudi, u kojoj je i on bio te da su ih odveli u Policijsku upravu Centar gdje su ih tukli.

Prema njegovim riječima, svi koji su uhapšeni, i maloljetni i punoljetni, odvođeni su u policijske podrume.

Demonstranti su napustili prostor ispred Kantonalnog tužilaštva i opet otišli pred Predsjedništvo BiH.

 


Sarajevo, 16:21

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović tvrdi da oni nemaju naredbodavnu nadležnost ni prema jednoj policijskoj agenciji.

Tvrdi da su na dan sukoba u petak tražili angažiranje specijalnih snaga SIPA-e, ali im je odgovoreno da nisu u mogućnosti angažirati ih.

Rekao je da međunarodna zajednica i Evropska unija trebaju razmisliti o međunarodnim vojnim snagama u BiH ako se ovo ponovi.

Selimović je ponudio i ostavku.

 


Sarajevo, 16:05

Jedna od demonstrantica saopćila da Tužilastvo i MUP odbijaju pustiti pritvorene.

Advokatica jednog od uhapšenih pokušava ući u zgradu, navodno ne puštaju je, javlja reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

Svi policajci ponovo imaju kacige.

Sve je više ljudi, zviždanje... prilično je napeto.., javlja Stanimirović.

Demonstranti traže ostavke i skandiraju: "Idemo na Poljine"

 


Bihać, 15:45

Predstavnici nefomalnog pokreta „Bosansko proljeće“ predali su zahtjev skupštinskoj komisiji, kojim je zatražena smjena Vlade USK-a na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom, javila je Anadolija.

Demonstranti su zatražili da Skupština Unsko-sanskog kantona danas održi vanrednu sjednicu na kojoj bi bila završena procedura u vezi sa smjenom kantonalnog premijera.

Demonstranti su se kasnije razišli sa centralnog gradskog trga u Bihaću.


Sarajevo, 14:45

Blizu hiljadu demonstranata nalazi se pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo, traže oslobađanje pritvorenih. Uzvikuju: Skinite kacige, Djecu napolje, Lopove u zatvore.


 

 

Sarajevo, 14:10

Građani Sarajeva ispred zgrade MUP-a traže puštanje privedenih demonstranata. Specijalci osiguravaju zgradu, javlja naša reporterka.


Foto: Arduana Kurić/Al Jazeera


Tuzla, 14:10

Na Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona, koji je održan danas sa predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzlanskog kantona „Bolje sutra“ i neformalne FB grupe „UDAR“, doneseno je nekoliko zaključaka, javila je tuzlanski TV Slon.

Nakon obavljenih razgovora i obostrane volje da se dijalogom pokuša smiriti novonastala situacija, ali i donošenje korjenitih promjene za dobrobit svih građana, jednoglasno su doneseni sljedeći zaključci:

 1. Zajednička je opredijeljenost da se stanje mijenja i popravlja u skladu sa ustavom i zakonom.

2. Podržavaju se i opravdavaju protesti građana, ali se osuđuje i ne podržava nasilje ni u kom obliku, s bilo koje strane.

 3. Prvi koraci za rješavanje situacije su učinjeni i svi su saglasni da se problemi rješavaju dijalogom.

4. U narednih deset dana, kroz razgovore i konsultacije svih zainteresiranih, doći do prijedloga kandidata za mandatara i članove Vlade te iste izglasati na sjednici Skupštine.

 5. Nastaviti kontinuirano raditi i razgovarati radi što bržeg iznalaženja najboljih i najefikasnih rješenja.

 


Sarajevo, 14:00

Kako javlja naša reporetrka Arduana Kurić, građani okupljeni ispred Predsjedništva BiH krenuli su prema MUP-u općine Centar kako bi tražili puštanje pritvorenih demonstranata.


 Bihać, 13:35

Na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupilo se blizu 500 demonstranata, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Demonstranti najavljuju blokadu saobraćajnica, a boračka udruženja traže ostavku i hapšenje premijera USK-a Hamdije Lipovače te ostavku Vlade.


Sarajevo 13:03

Građani ispred Predsjedništva BiH čitaju svoje zahtjeve vlastima.


Foto: Arduana Kurić/Al Jazeera


Sarajevo, 12:50

Demonstranti u centru Sarajeva blokirali saobraćaj, javlja Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić. Blizu 300 okupljenih ispred Predsjedništva BiH uzvikuju 'Lopovi, lopovi'.


Blokiran saobraćaj, stali tramvaji u centru grada


Sarajevo, 12:47

Jedna od učesnica današnjeg protesta Nedreta Hasanović kazala je za agenciju Anadolija da „apsolutno ne podržava nasilje koje je u petak zabilježeno na protestima širom BiH“, ali podržava mirne proteste.

„Mirnim protestima ih sve treba pozvati na odgovornost, ali da sve ide po zakonu“, kazala je Hasanović.

Studentica Arnela Kahrić kazala je da svi žele promjene u BiH.

„Ovo što se desilo prethodnih dana je bio rezultat opšteg nezadovoljstva, ali nasilje nije nikakvo rješenje. Ja bih željela da nas se što više sakupi na jednom mjestu, ali rušenje i paljenje ovih zgrada nije nikakvo rješenje. I to će sve neko morati da nadoknadi“, kazala je.

Još jedan od učesnika današnjih demonstracija kazao je da je danas ovdje iz više razloga, a najviše zbog porodiljskih naknada. On je, želeći ostati anoniman, poručio da podržava samo mirne proteste te da će istrajati u svojim zahtjevima, ali na miran način.

Demonstranti su iznijeli i svoje zahtjeve. Traže smanjenje plaća i naknada državnim službenicima, smanjenje javnih troškova i, između ostalog, poništavanje svih štetnih ugovora o privatizaciji.


Sarajevo, 12:30

Ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu okupilo se blizu 150 građana, a još ih pristiže, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić. Građani nose transparente na kojima piše 'Ostavke'.


Bihać, 11:32

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javlja da su građani Bihaća najavili okupljanje u 13:00. 


Beograd, 11:24

Grupa građana iz Beograda, koja podržava proteste u Bosni i Hercegovini, najavila je da će 10. februara, u ponedjeljak u centru Beograda, na Trgu republike organizirati protest solidarnosti.

Protest organiziraju građani koji su se okupili na facebook-grupi pod nazivom “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”. U pisanom saopćenju dostavljenom medijima, navodi se da protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se ušutkavaju godinama.

“Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i verskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija pružaju prvi put prostor mladim i, uglavnom nezaposlenim, ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu,” stoji u saopćenju.

Dodaje se da je Tuzla podigla svoj glas i počela borbu za socijalna prava i prevazilaženje podjela.

“Najbolja solidarnost koju možemo da pružimo jeste da se i sami organizujemo i konačno na dnevni red postavimo pitanja dvodecenijske pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija”, navodi se u saopćenju.


Tuzla, 10:32

Grupe građana Revolt i Udar, koje su pokrenule proteste u Tuzli, u manifestu "Nova Bosna i Hercegovina" zahtijevaju fundamentalne promjene u zakonodavstvu, ustavu i trenutnom demokratskom poretku u BiH.

„Stanje u državi je katastrofalno. Narod živi na rubu egzistencije, a poredak države uspostavljen Dejtonskim sporazumom je neodrživ“, navedeno je.

Ovi građani zahtijevaju oslobađanje mirnih demonstranata iz zatvora, ostavku premijera Hamdije Lipovače, reviziju ušteđevine funkcionera stečene na funkcijama, reviziju davanja ministarstava poljoprivrednicima, nevladinim organizacijama, pojedincima i retroaktivno oduzimanje nelegalno dodijeljenih sredstava.

Traže i smanjenje plaća političarima na apsolutni minimum sve dok država ne postigne cifru od deset posto nezaposlenih, reviziju budžeta na svim nivoima, uspostavu antikorupcijske policije.

Uvođenje većih poreza na uvozne artikle osim na one koji se ne mogu proizvoditi na domaćoj teritoriji te promocija domaćih proizvoda su, također, na listi zahtjeva. 

Ovi građani traže besplatno zdravstveno osiguranje za sve državljane te izglasavanje propisa o obaveznom izlasku na izbore.


Sarajevo, 09:30

Prijepodnevni sati u nedjelju u Bosni i Hercegovini protječu mirno, a komunalne službe nastavljaju uklanjati tragove nereda koji su izbili u petak tokom protesta.

Nova okupljanja građana najavljena su za 12:00 u Sarajevu, a riječ je o istoj grupi koja je u subotu poslije podne na nekoliko sati blokirala glavnu gradsku saobraćajnicu ispred Predsjedništva BiH. Tada se okupilo stotinjak, uglavnom mlađih, ljudi koji su tražili ostavku Vlade Kantona Sarajevo, ali i Vlade Federacije BiH.

Kantonalni premijer Suad Zeljković u subotu u večernjim satima podnio je neopozivu ostavku, ispunivši tako zahtjeve demonstranata.

Za nedjelju je, ipak, najavio održavanje vanredne sjednice Vlade koja od policije očekuje izvještaj o sigurnosnom stanju i plan mjera kako bi se ono stabiliziralo.


Sarajevo, 21:30

Gotovo 12 kilograma droge "spid" nije pronađeno na protestima u Sarajevu, već u potpuno odvojenoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo u Novom Gradu i na Ilidži, rekao je glasnogovornik kantonalnog MUP-a Irfan Nefić.

"Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv narkotika u svojim redovnim aktivnostima lišili su slobode tri osobe i kod njih je pronađeno 12 kilograma 'spida', puška, municija i još neki predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela", rekao je Nefić.


Sarajevo, 20:15

Demonstranti u Sarajevu su se razišli.

Manji broj osoba, koje su večeras ostale ispred zgrade Predsjedništva BiH, najavio je za sutra mirne proteste u 12 sati na istom mjestu.

Pozvali su građane glavnog grada BiH na mirne proteste za smjenu vladajuće strukture.

Ponovili su svoje zahtjeve, među njima, i smjenu članova Predsjedništva BiH.

 


Sarajevo, 19:35

Saobraćaj u Sarajevu, u dijelu Titove ulice, i dalje je blokiran zbog demonstracija građana okupljenih ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Najavili su da će protestirati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.


Sarajevo, 19:30

Dosadašnji premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković potvrdio je večeras za Anadoliju da je podnio ostavku, rekavši kako je pokušao, ali nije uspio voditi Kanton, jer nije imao dovoljno dobru podršku.

''Tu se priča završava'', kazao je Zeljković.

Podsjeća na to da je, kada premijer podnese ostavku, i cijela Vlada u ostavci. Vjeruje da će u narednih 20-ak dana biti formirana manjinska vlada koju će sačinjavati eksperti.

Ističe da ga jučerašnji događaji, kada je zapaljena i zgrada Vlade Kantona Sarajevo, nisu prinudili na ostavku te da se nije bojao. No, ipak ističe da dešavanja u državi ''imaju elemente državnog udara'' u čijoj pozadini su neslužbeno i neke političke opcije.

Na pitanje jesu li jučerašnji protesti, ipak, bili presudni za ostavku, odgovorio je negativno.

''Ja nisam dorastao funkciji koja se zove otirač za noge, gdje bi oni radili radnje koje rade, a da otiru noge o moju ličnost! Povlačim se, ostavljam Sarajevo istinskim Sarajlijama, pravim, koji žele da se legalno bave kriminalom i korupcijom'', rekao je  Zeljković.


Bihać, 19:00

Kako javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, vođa protesta u Bihaću Edin Delić Piksi se, nakon kratkog dogovora u zgradi Vlade, obratio demonstrantima. 

Zakazan je sastanak sa premijerom u ponedjeljak, na kojem će se tražiti ostavka vlade USK-a sa premijerom Lipovačom na čelu. Okupljeni su se razišli. Policija je uhapsila nekoliko demonstranata.

Demonstranti su spisak sa 13 zahtjeva uputili Skupštini Unsko-sanskog kantona:

1. Smjena Vlade USK-a i svih direktora javnih ustanova i javnih preduzeća

2. Imenovanje nove vlade USK-a i direktora bez utjecaja politike na odabir premijera i ministara (stručna vlada – sa javnom objavom biografija i razlozima imenovanja)

3. Usklađivanje plata u javnom sektoru tako da najviša ne smije preći visinu tri prosječne plate u proizvodnom sektoru

4. Usklađivanje plata u javnom sektoru prema visini stručne spreme

5. Javno objavljivanje tenderske dokumentacije iz posljednjih 10 godina i ubuduće

6. Usklađivanje budžetskih izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju iz budžeta na svim nivoima vlasti sa standardima Evropske unije

7. Usklađivanje obrazovnih standarda na svim nivoima obrazovanja sa standardima Evropske unije

8. Usklađivanje broja zaposlenih u javnom sektoru sa standardima Evropske unije

9. Završavanje izgradnje boračke zgrade najdalje do izbora 2014.

10. Ukidanje svih dodatnih privilegija državnim službenicima

11. Ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osnovu raznih komisija

12. Ukidanje plata i ostalih privilegija svim političarima nakon isteka mandata 

13. Hitan prestanak upotrebe sile policije prema demonstrantima i demostranata prema policiji


Sarajevo, 17:50

Neformalna grupa građana Sarajeva obratila se javnosti saopćenjem u kojem je istakla svoje zahtjeve vlastima.

"Povodom jučerašnjih protesta širom Bosne i Hercegovine i medijskog diskreditovanja opravdanog bunta, neformalna grupa građana i učesnika demonstracija ponavlja zahtjeve vlastima.

U ime građanstva s ulica Sarajeva izjavljujemo:

I mi koji smo juče izašli na ulice Sarajeva žalimo zbog povrijeđenih i materijalne štete, ali naše žaljenje se proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije koje su svojim direktnim djelovanjem uništili oni (SVI) koji više od 20 godina čine naše vlasti. Molimo sve naše sugrađane i sapatnike da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da nas ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više.

Stoga zahtijevamo:

- Bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.

- Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva.

- Hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje lova na ljude.

Kad ovi zahtjevi budu ispunjeni, možemo tražiti otpočinjanje razgovora i djelovanja na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva: radnike, one tek nominalno zaposlene, one nikad zaposlene, one zaposlene na crno, penzionere, omladinu, skupine i pojedince u stanju socijalne potrebe, uposlenike u zdravstvu i obrazovanju i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja.

Uspostavljanje takvog poretka, prije bilo kakvih socijalnih mjera, zahtijeva momentalno obustavljanje pljačke društva upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih. Tek kad se to učini, možemo početi graditi nešto novo za sve nas", kaže se u saopćenju koje je Al Jazeeri poslala Svjetlana Nedimović, doktorica društvenih i političkih nauka.


Sarajevo, 17:00

Komunalna preduzeća, uz pomoć građana Sarajeva, rade na čišćenju nereda oko Predsjedništva BiH i zgrade Vlade Kantona Sarajevo, koji je nastao tokom sinoćnjih protesta.

Radnici komunalnih preduzeća i građani čiste ulice oko dviju zgrada, a park iza Predsjedništva BiH gotovo je očišćen.

S druge strane, u Koševskom potoku pored Ali-pašine džamije još se nalazi sinoć zapaljeni automobil kao i veliki broj namještaja i tehničke opreme koju su demonstranti bacali kroz prozore nakon ulaska u zgradu. Zapaljeni automobili pored zgrade Predsjedništva BiH još su na ulici, javlja Anadolija.

U parku ispred zgrade kantonalne Vlade prisutno je stotinjak građana, pripadnika policije kao i nekoliko pripadnika specijalnih jedinica. 


Bihać, 16:40

U sukobu policije i demonstranata u Bihaću povrijeđen je jedan policajac, dok je lakše povrijeđeno i nekoliko okupljenih građana.

Situacija u gradu trenutno je mirna.

Pripadnici specijalne policijske jedinice rastjerali su demonstrante koji su se okupili ispred kuće premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače i kamenovali je.


Sarajevo, 16:26

Na današnjem sastanku u KO SDA Sarajevo, na kojem je razmatrana trenutna situacija u Kantonu Sarajevo, premijer Vlade KS-a Suad Zeljković izvijestio je KO SDA Sarajevo da je podnio ostavku.
Izvršni odbor KO SDA će se tokom večeri izjasniti o tome.


Sarajevo, 16:25

Grupa od blizu 200 osoba, uglavnom mlađih, okupila se danas popodne ispred glavnog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Titovoj ulici, blokirajući saobraćaja u tom dijelu Sarajeva, prenosi Anadolija.

Pomenuta grupa izašla je na cestu i prišla žutoj traci kojom je ograđena zgrada Predsjedništva BiH i plato ispred nje, onemogućavajući prolazak automobilima i tramvajima.

Istovremeno, i dalje traje uviđaj i raščišćavanje paljevine nakon jučerašnjeg požara, koji su izazvali nasilni demonstranti tokom protesta u Sarajevu.


Sarajevo, 16:20

U jučerašnjim protestima u BiH povrijeđeno je 348 osoba - 187 policajaca i 161 demonstrant.

U Sarajevu 144 policajca i 138 demonstranata.

U Tuzli 12 policajaca i 11 demonstranata.

U Zenici je 40 osoba zatražilo medicinsku pomoć, među njima 29 policajaca.

U Bihaću su povrijeđene tri osobe - dva pripadnika policijskih snaga te jedan demonstrant.


Zenica, 16:10

Nakon jučerašnjih demonstracija u Zenici, u kojima je povrijeđeno više od 80 osoba, dok su premijer i cijela Vlada Zeničko-dobojskog kantona podnijeli ostavke, na ulice su danas izašli brojni građani koji pomažu u raščišćavanju.

Oko zgrade Vlade ZDK-a jutros je postavljena žuta traka, a policijski službenici vrše uviđaj, slična situacija je i u blizini zgrade Općine Zenica.

Značajan broj građana pridružio se zaposlenicima komunalnog preduzeća kako bi im pomogli da zajedno očiste grad i vrate ga što prije u normalno stanje.


Bihać, 16:00

Pripadnici Specijalne policijske jedinice rastjerali su demonstrante koji su se okupili ispred kuće premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače.

Tokom današnjih protesta u Bihaću došlo je do sukoba policije i demonstranata, u kojima je više osoba povrijeđeno. 

Demonstranti su se potom razdvojili u dvije grupe, od kojih je ona manja ostala u blizini kuće Hamdije Lipovače. Veća grupa demonstranata okupila se na gradskom mostu u Bihaću.

Protesti se nastavljaju.


Konjic i Sanski Most, 15:50

U centru Konjica okupilo se nekoliko stotina građana na mirnim protestima. Policija osigurava skup.

U organizaciji Udruženja građana "Za bolji Sanski Most" i u centru tog grada građani su izašli na mirne proteste.


Mostar, 15:50

Policija je u Mostaru rastjerala nekoliko desetaka demonstranata koji su se danas okupili na Španskom trgu kako bi nastavili jučer počete proteste.

Šef Odjela kriminalističke policije i glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak potvrdio je za Anadoliju da je policija intervenirala na Španskom trgu i da su neke osobe privedene, pojašnjavajući da u skladu sa Zakonom svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno.

Dodao je kako događaji od jučer i sinoć daju osnova da policija preduzme odgovarajuće mjere u cilju uspostavljanja reda i mira, a potvrdio je i pojačano prisustvo policije na ulicama iz istih razloga.

Danas je vanredno zasjedala Vlada HNK-a. Sjednica je održana u hotelu ''Ero'' u Mostaru, jer je zgrada Vlade zapaljena. 

Premijer Denis Lasić prihvatio je ostavku ministra unutrašnjih poslova Marija Šulente, koju još mora prihvatiti i Skupština HNK-a. Dragan Brkić je imenovan za vršitelja dužnosti policijskog komesara.


Bihać, 15:15

U Bihaću je došlo do sukoba policije i demonstranata, u kojima je više lica povrijeđeno, javlja Anadolija.

Više od hiljadu građana okupilo se na centralnom gradskom trgu, a nakon toga otišli su do kuće kantonalnog premijera Hamdije Lipovače u bihaćkoj Midžić mahali, gdje je došlo i do sukoba sa policijom.

Lipovača je ranije u izjavi za Anadoliju odbacio informacije kako je pobjegao iz Bihaća te se sa suprugom i troje djece, kako su prenijeli neki bosanskohercegovački mediji, sklonio u Hrvatsku.

''Ja sam u Bihaću! Podržavam iskazivanje nezadovoljstva građana kojima je to cilj. Osuđujem i suprotstavit ćemo se najgrublje onima koji dolaze pijani, drogirani, opskrbljeni rekvizitima za pljačku, palež i uništavanje. Posebno onim poslanim iz drugih sredina da pale i ruše Bihać'', kazao je Lipovača.

Rekao je da Vlada USK-a radi u punom kapacitetu.

''Građani zovu i ogorčeni su rušenjem i paljenjem'', kazao je Lipovača.

Sinoć je za AA izjavio da neće podnijeti ostavku.

''Bio bih neozbiljan prema građanima kada bi to učinio, jer ne znam kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želim da dopustim. Vlada radi u punom kapacitetu. Mi vlast možemo prepustiti samo ozbiljnim ljudima. Ne bi bili ozbiljni prema ljudima koji su nas podržali, ako bi sada dali ostavku'', rekao je Lipovača.


Bugojno, 14:30

U Bugojnu su, kako javlja tamošnja lokalna TV, od 12 do 14 sati održani mirni protesti.

Nekoliko stotina građana, nezadovoljnih lokalnom vlašću, tražilo je njenu smjenu. Iznijeli su zahtjeve da se preispita privatizacija i imovina najbogatijih Bugojanaca.

Protest je osiguravala policija, a demonstranti su se razišli.


Sarajevo, 13:45

Konačni epilog dvodnevnih protesta u BiH su ostavke dvojice premijera, jedne vlade i jednog načelnika, javlja Anadolija.

Nakon masovnih protesta u Tuzli premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je ostavku na tu dužnost. O tome je Čaušević, inače, obavijestio ministra MUP-a Zorana Teofilovića. Ipak, većina demonstranata je rekla kako je ostavka stigla kasno.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i cijela kantonalna Vlada podnijeli su danas ostavke, nakon zahtjeva demonstranata u tom gradu.

Husejnagić je, saopćavajući demonstrantima informaciju da on i Vlada podnose ostavke, istakao kako smatra da ne snosi odgovornost za situaciju u BiH, jer je na toj dužnost tek nekoliko mjeseci.

Danas je i načelnik Novog Travnika Refik Lendo ponudio ostavku na tu dužnost.

“Ukupna situacija na prostoru Bosne i Hercegovine, u svjetlu građanskih protesta, natjerala me da kao načelnik općine Novi Travnik razmotrim novonastalu situaciju i u najboljem interesu očuvanja sigurnosti svakoga pojedinca, privatne i društvene imovine, poduzmem određene korake”, kazao je Lendo.

Dodao je kako izražava svoje nezadovoljstvo skupom i neefikasnom državom, lopovskom privatizacijom, velikom nezaposlenošću, raširenom korupcijom, nepravdom i siromaštvom građana.

Nakon haosa u Mostaru, sinoć je ostavku podnio i ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Šulenta. Ipak, glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović nije mogao potvrditi da je ministar Šulenta podnio ostavku.

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača potvrdio je da neće podnijeti ostavku na mjesto kantonalnog premijera nakon jučerašnjih protesta i u tom gradu.

Rekao je da bi bio neozbiljan prema građanima kada bi to učinio jer ne zna kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želi dopustiti.


Bihać,  13:15

U Bihaću je počelo okupljanje demonstranata.

Kako javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, na glavnom gradskom trgu okupilo se više od hiljadu ljudi.

Specijalna policija čuva zgradu Općine. 


Mostar, 12:10

U Mostaru se nakon dramatične večeri zbrajaju štete.

U tom gradu su jučer zapaljene zgrade Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Gradske uprave i Gradske vijećnice, zgrade Središnjice Hrvatske demokratske zajednice BiH i prostorije Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije te svlačionice NK ''Redarstvenik'', potvrđeno je iz MUP-a HNK.

Na mjestu događaja su policijske ekipe koje obavljaju uviđaj.

Mnogi građani jutros su se uputili do zgarišta kako bi vidjeli razmjere štete.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a sinoć su uhapsili 38 osoba, od kojih je u pritvoru zadržano petero.

Prema neslužbenim informacijama, u Mostaru bi se u 14 sati trebali održati novi protesti, javlja Anadolija.


Tuzla, 12:00

Nakon jučerašnjih nereda ulice Tuzle, grada u kojem su i počeli protesti nezadovoljnih građana, koji su kasnije prerasli u nasilne demonstracije i nerede, uglavnom su puste.

Zapaljene zgrade uprave kantonalne i općinske vlasti, polomljeni inventar, ostaci kamenica, krhotina i stakla dominiraju ulicama tog bosanskohercegovačkog grada, javlja Anadolija.

Situacija u tom gradu danas je mirna, a nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona podnijela ostavku, nije najavljen nastavak demonstracija.


Sarajevo, subota 10:00

Nakon jučerašnjih dramatičnih događaja na ulicama Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine situacija je, uglavnom, stabilizirana i utvrđuju se štete počinjene u nasilju koje je kulminiralo tokom protesta.

Ulice u blizini zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH ograđene su žutom trakom zbog policijskog uviđaja.

Iz zgrade Općine Centar još se izvija dim, a na mjestu događaja su i vatrogasne ekipe koje pokušavaju potpuno sanirati požar.

Na ulicama vlada nesvakidašnji mir, primjetan je veći broj novinarskih ekipa, ali i građana koji obilaze mjesto jučerašnjih poprišta i snimaju demolirane zgrade.

U blizini zgrada institucija razbacane su stolice, fotelje i drugi namještaj, plazma televizori, kao i dokumenti. Sarajlija, koji je kazao da se zove Ivica, rekao je novinaru AA da ovakve scene nije vidio ni u ratu te da ga sve podsjeća na 1992. godinu.

''Ova zgrada u ratu nije potpuno stradala, a sad je zapaljena. Ovo nije način. Nije lako tim mladim ljudima, nikom u zemlji nije lako, nije ni nama. Ali ovim ništa ne možemo pomoći. Opet ćemo mi plaćati. Moja poruka mladima je da iziđu na ulice, ali da mirno protestiraju'', kazao je Ivica.

Zaposlenik administracije rekao je novinaru AA da su se radnici na vrijeme sklonili na sigurno i da je većina važnije dokumentacije sklonjena na sigurno.

Jutros ispred Predsjedništva - porazbijana stakla na prvom i drugom, pa i trećem spratu zgrade starije od jednog stoljeća. Zapaljen je depo Arhiva BiH s vrijednim dokumentima. Ispred zgrade su papiri i kontejneri.

Pored objekta su ostaci policijskih vozila, koja su zapaljena. Porazbijani su prozori i na zgradi u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Na cesti je staklo, ali i voda koja je ostala nakon gašenja požara u objektu.

Zgradu čuva policija i ne može joj se približiti. Još niko ne raščišćava posljedice jučerašnjeg haosa u Sarajevu.


Sarajevo, 22:00

U Sarajevu je mirno, u Titovoj ulici je uspostavljen saobraćaj i građani su došli vidjeti šta se dogodilo, javio je Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

Dodao je kako su vatrogasna vozila još na mjestu događaja i gase preostala žarišta u zgradi Predsjedništva BiH i kantonalne vlade.

Situacija se smirila i u Tuzli. Al Jazeerin Stefan Goranović najavljuje kako će građani i radnici pomoći sutra komunalnim radnicima u čišćenju nereda ispred zgrade kantonalne vlade i drugih lokacija na kojima su izbili neredi.

I u Mostaru, ali i u Bihaću je mirna večer nakon burnog dana, javljaju Al Jazeerini reporteri.

"Na ulicama nema ni prosvjednika niti policije. Samo se vide posljedice događanja i razbijanja po gradu. Prosvjednici ne odustaju od zahtjeva i nastavljaju okupljanje sutra, točno u podne", javio je Ivan Čorkalo iz Bihaća.

Ivan Pavković je javio kako je policija u Mostaru privela 20-ak demonstranata te detektirala još onih koje "od ranije imaju u svojim dosjeima". "Policija ih sve naziva - huliganima", potvrdio je Pavković.


Bihać, 21:50

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača potvrdio je za Anadoliju kako neće podnijeti ostavku na mjesto kantonalnog premijera nakon današnjih protesta koji su održani u Bihaću.

Poručio je kako bi bio „neozbiljan prema građanima kada bi to učinio jer ne zna kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želi da dopusti“.

„Vlada radi u punom kapacitetu, a vlast možemo prepustiti samo ozbiljnim ljudima. Ne bi bili ozbiljni prema 35.000 ljudi koji su nas podržali ako bi sada dali ostavku“, poručio je Lipovača.


Sarajevo, 21:20

Prema posljednjim podacima iz medicinskih ustanova, tokom demonstracija povrijeđeno je 219 osoba.

Od tog broja, do 21 sat u sarajevskim zdravstvenim ustanovama zbrinuto je 156 osoba (90 policajaca i 66 civila), u Tuzli 23 (12 policajaca i 11 civila), dok je u Zenici ukupno 40 osoba primljeno u bolnicu.


Sarajevo, 21:15

Nakon cjelodnevnih nereda i nasilja na ulicama Sarajeva, Tuzle, Mostara, Bihaća, Zenice i drugih bh. gradova situacija u Bosni i Hercegovini se u večernjim satima smirila.

Tokom nereda zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, vladâ Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, te zgrade općinâ Zenica i Tuzla.

I u Mostaru su zapaljene zgrade gradske uprave i gradske vijećnice, sjedišta nekih stranaka kao i dvije privatne kuće.


Sarajevo, 21:05

Dio Arhiva Bosne i Hercegovine, koji se nalazi u zgradi Predsjedništva BiH, danas je izgorio. Nestala je najvrijednija i neprocjenjiva arhivska građa, potvrdio je Andrej Rodinis, savjetnik u Arhivu BiH.

"Koliko smo mogli da vidimo, izgorio je najmanje jedan depo", naglasio je i objasnio kako se u tom depou nalazila najvrijednija arhivska građa iz austrougarskog perioda, personalni dosjei i spisi, arhivska građa iz perioda između dva svjetska rata te određeni orijentalni dokumenti.

"Ono što je večeras izgorilo je neprocjenjive vrijednosti", zaključio je Rodinis.


Sarajevo, 21:00

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je hitnu telefonsku sjednicu povodom nemira u više gradova BiH.

"Predsjedništvo BiH razumije ogorčenost građana teškom socijalnom situacijom te poziva građane da se uzdrže od ispoljavanja nasilja.

Osuđujemo huliganske ispade i dajemo podršku organima reda na uspostavi javnog reda i mira. Molimo građane da ličnim primjerom pomognu stabilizaciju situacije", stoji u saopćenju iz Predsjedništva BiH.


Sarajevo, 20:40

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je, u telefonskom javljanju u program Al Jazeere, kako razumije nezadovoljstvo naroda koji ima razloga za frustraciju i ljutnju i demonstracije, ali je nasilje i paljenje zgrada - neprihvatljivo.

Rekao je kako treba preduzeti sve da se nasilni protesti i ponašanje prema policiji ne ponove.


Sarajevo, 20:25

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je večeras, na konferenciji za novinare, kako "prirodno osjeća odgovornost" za sadašnje stanje.

Potvrdio je kako je spreman i za ostavku i za rekonstrukciju vlade, no istakao je kako je problem zapravo u tome što su "oni koji su izmanipulirali mlade ljude na prosvjedima možda paljevinama pokušali prikriti dokaze o pljačkama što su ih počinili tijekom privatizacije".

Komentirajući nasilje koje je izbilo tokom popodneva, Nikšić je kazao kako će se sve ispitati i utvrditi odgovornost.

"Svako treba snositi svoj dio odgovornosti", kazao je Nikšić, dodajući kako se varaju oni koji misle da su profitirali od izgreda.


Sarajevo, 20:15

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu do 20 sati primljene su 93 povrijeđene osobe s demonstracija koje su održane u gradu - 73 policajca, a 20 civila, potvrdila je glasnogovornica te ustanove Biljana Jandrić.

Uglavnom je riječ o lakšim povredama, dok su prethodno tokom dana četiri pacijenta zadržana u bolnici. Ostali su pušteni kući.

Vozila hitne pomoći i dalje dovoze povrijeđene.


Tuzla, 20:10

Služba hitne medicinske pomoći i Klinika opšte medicine Doma zdravlja Tuzla tokom dana je zbrinula 25 osoba povrijeđenih u demonstracijama, od toga 13 policajaca i 12 civila, izjavio je glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

„Teže su povrijeđena tri policajca sudske medicine te jedan civil“, objasnio je i dodao kako su policajci uglavnom imali povrede u obliku kontuzija, odnosno blagih prijeloma, dok su civili imali potrebe izazvane od bacanja suzavca.


Zenica, 20:00

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i cijela kantonalna vlada u tom kantonu podnijeli su ostavke poslije masovnih demonstracija i nemira u tom gradu, potvrđeno je Anadoliji iz više izvora.

Predstavnicima demonstranata u Zenici dao je pismenu garanciju da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona podnijeti ostavku.

Smatra kako ne snosi odgovornost za situaciju u BiH, jer je na ovoj dužnost tek nekoliko mjeseci.


Sarajevo, 19:50

Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović potvrdio je da je zapaljena zgrada te kulturne institucije i uništena građa neprocjenjive vrijednosti.

Al Jazeeri je potvrđeno kako je još u plamenu depo u kojem se nalazi građa iz austrougarskog perioda, koja je originalna i neprocjenjiva.

Direktor Zahirović je ukazao kako je riječ o neprocjenjivoj šteti, te u izjavi za Anadoliju taksativno naveo što je izgorjelo.

''To je fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, 40.000 dosjea Doma za ljudska prava BiH, zbirka mikrofilmovane građe iz raznih arhiva, fotokopije iz Bečkih arhiva i dosta pojedinačnih vrijednosti. Ne mogu se više napraviti originali za građu koja jednom izgori. Zgradu koja je zapaljena možete napraviti, ali takvo blago se ne može vratiti. Ova građa je prošla tri rata - Prvi svjetski, Drugi svjetski rat i ovaj posljednji, spašena je, ali je danas stradala'', kazao je Zahirović.

''U zbirci je bilo desetak orijentalnih rukopisa, izuzetne vrijednosti, nekoliko fermana, berata, bururdija, izuzetne vrijednosti, kaligrafskih djela'', dodao je.

Naglasio je kako je to jedna od vrijednih zbirki i da ima primjeraka velike vrijednosni.

"Mislim da je paljenje Arhiva, bez obzira na motive i ko je to uradio, ogromna kulturna sramota. To je blago BiH. Sutra ćemo početi utvrđivati koliko je stradalo građe, dio će možda biti moguće konzervirati, ali znate kako je kad knjige gore", zaključio je Zahirović.


Sarajevo, 19:40

Medicinske ustanove potvrdile su kako su pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potražile 63 osobe, dok je u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" zbrinuto 48 ljudi.

Iz tuzlanskih zdravstvenih ustanova stigla je potvrda za 23 povrijeđene osobe - 12 policajaca i 11 civila.


Sarajevo, 19:15

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac potvrdio je, javljajući se u program Al Jazeere, kako je kantonalna policija danas dobila naredbu da mora biti tolerantna prema demonstrantima.

"Policija je bila tolerantna, no apsolutno sam uvjeren da su huligani bili plaćeni da haraju po Sarajevu. Policija trenutno vlada situacijom", potvrdio je Pećanac.

Potvrdio je da "policija neće tući građane, ali neće ni dozvoliti huliganima da tuku policajce", te dodao kako je najmanje 60 policajaca povrijeđeno u neredima.

"Iako ima privedenih lica, još nijedan nije uhapšen. Pojedinci su, ipak, zloupotrijebili situaciju za kriminalne radnje", upozorio je Pećanac.

Upozorio je i kako je "dva dana podgrijavana atmosfera protiv policije", ali i ukazao da su "na jednoj strani demonstranti koji opravdano traže svoja prava, a na drugoj - huligani".


Sarajevo, 19:00

Unutrašnjost zgrade Vlade Kantona Sarajevo gotovo je u potpunosti izgorjela.

Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo pokušavaju ugasiti požar, ali vatra je izbila već na krov zgrade.

Alipašina ulica je puštena u promet i vozila su njom počela saobraćati, dok je ulica Maršala Tita ispred zgrade Predsjedništva BiH i dalje blokirana.

Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo i dalje gase požar u zgradi Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o trenutnom stanju, pripadnici Specijalne jedinice policije drže situaciju pod kontrolom, u smislu da izgrednici ne prilaze više Predsjedništvu BiH.


Sarajevo, 18:50

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izrazio je zabrinutost zbog događaja u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine te naglasio da nasilje nije niti može biti način rješavanja problema, kao što ni opravdani zahtjevi za poboljšanje socijalnih prilika ne mogu opravdati korištenje nasilja.

„Jasno je da se nasiljem ne poboljšava stanje u društvu, nego se ono dodatno pogoršava. Razlozi za izražavanje nezadovoljstva prisutni su već duži period i vlasti, sadašnje i prethodne, ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti za stanje u kojem se nalazi bosanskohercegovačko društvo“, navodi se u saopćenju.

„Pozivam građane da ne posežu za nasiljem i da u svojim legitimnim zahtjevima za boljim stanjem u društvu koriste isključivo zakonom predviđena sredstva. Pozivam sve činioce pravno-političkog sistema da pokažu primjerenu odgovornost i zajedničkim snagama rade na rješavanju nezadovoljavajućeg stanja u bosanskohercegovačkom društvu“, stoji u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.


Sarajevo, 18:40

Pripadnika policije sve je više u centru Sarajeva i polako kreću u hapšenja, prenijela je Al Jazeerina reporterka Ivana Momčilović Odobašić, dodajući kako je sve manje pasivnih posmatrača na ulicama grada.

Potvrdila je kako su "opremljeni malo ozbiljnije nego do sada, a u ophođenju prema onima koje privode nisu nimalo nježni".

Za 19 sati najavljena je vanredna konferencija za novinare federalnog premijera Nermina Nikšića.


Tuzla, 18:30

Zapaljena je zgrada Vlade Tuzlanskog kantona i u gradu je i dalje haotična situacija, javlja Al Jazeerin Boris Gagić.

U tom je gradu još jednom napadnuta ekipa BHRT-a. Snimatelj je pretučen, a kamera mu je razbijena.

Prethodno je povrijeđen još jedan snimatelj Javnog servisa.

U međuvremenu, specijalne snage policije izašle su na ulice Tuzle.


Sarajevo, 18:20

Pripadnici vatrogasnih jedinica trenutno gase požar u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, koja je zapaljena prije nekoliko sati kulminacijom protesta.

Veliki broj pripadnika Specijalne policije velikim je dijelom smirio situaciju, a okupljeni se razilaze.

Manja grupa demonstranata, koja se uputila prema zgradi Vlade Federacije BiH, nije uspjela nanijeti štetu osim što su zapalili usputne kontejnere.

Zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo još su obavijene dimom.


Sarajevo, 18:15

Glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić saopćila je da je tokom dana u tu ustanovu primljeno ukupno 52 povrijeđenih osoba, od kojih je 38 policajaca i 14 civila.

Dodala je da su četiri osobe sa zadobijenim teškim tjelesnim povredama hospitalizirane, dok su svi drugi nakon ukazane pomoći pušteni kući.

U Opću bolnicu "Abdulah Nakaš" u Sarajevu pomoć je ukazana 30 osoba, koje su povrijeđene tokom demonstracija, a među kojima je bio veći broj policajaca.


Sarajevo, 18:00

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica nešto prije 18 sati počeli su akciju rastjerivanja demonstranata kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je tokom popodneva zapaljena.

Specijalci, koji su pod punom opremom, okupili su se najprije kod Titove ulice. Postrojili su se kod stražnjeg ulaza u zgradu Predsjedništva, dok su demonstranti, ljuti zbog dolaska specijalaca, napali policijske službenike koji su se branili štitovima.

Specijalci su potom počeli sa akcijom.

Potisnuli su demonstrante prema centru grada. Prema prvim informacijama ima povrijeđenih specijalaca.

Policija je u cilju rastjerivanja demonstranata bacila suzavac.


Sarajevo, 17:50

Antiterorističke jedinice krenule su u akciju potiskivanja demonstranata, koji su prethodno demolirali  Predsjedništvo BiH i zapalili prizemne dijelove zgrade.


Tuzla, 17:45

Al Jazeerini reporteri javljaju iz Tuzle kako se policija "jednostavno predala i stoje bespomoćno". Navodno su samo u jednom trenutku spustili štitove, odložili palice i šljemove te masi prepustili zgrade koje čuvaju.

"Policija sasvim sigurno ima naređenje da ne reaguje, jer nisu odgovarali kad su letele kamenice prema njima", javlja Stefan Goranović.


Mostar, 17:40

Gusti dim nadvio se nad Mostarom, jer je zapaljena zgrada kantonalne vlade, a policajcima i vatrogascima nije bilo dopušteno prići tim objektima, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

I gradskoj vijećnici prijeti požar, dodaje Pavković, a demonstranti paljenjem zgrada u kojima se nalazi državna i lokalna administracija žele iskaliti svoj bijes zbog svega što se događa u državi i aktuelne situacije u kojoj se nalaze bh. građani.


Sarajevo, 17:25

Antiterorističke jedinice izašle su na ulice, potvrđeno je Al Jazeeri iz federalne policije i agencije SIPA.

Na ulicama je sve manje demonstranata, no vatra još gori na ulazima u zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Vlade Kantona Sarajevo.


Sarajevo, 17:15

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji se u program Al Jazeere javio iz Mostara, apelirao je na prestanak protesta i poručio kako "demonstracije ne mogu polučiti ništa pozitivno".

"Ovo nije način na koji se može ili treba djelovati. Apeliram na sve koji su među prosvjednicima da ne koriste bilo koji oblik sile. Ako je to i bio način da ih se čuje, postigli su cilj, ali sad treba prekinuti svaki oblik nasilja, posebno prema policajcima, jer su i oni samo građani BiH izloženi kao i svi drugi građani problemima svakodnevnog života", rekao je Budimir.

Na pitanje osjeća li se odgovornim i odstupiti, odgovorio je kako "nema političara koji može reći da nije odgovoran, no razine odgovornosti nisu iste".


Mostar, 16:55

Reportera Al Jazeere Sanela Kajana demonstranti su pogodili kamenom i gurnuli niz stepenice tokom praćenja njihovog nasilnog upada u zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zbog svega, Al Jazeerin reporter primoran je okončati javljanja iz Mostara.

„Zgrada je zapaljena, nagutao sam se dima, ljudi su mi pritekli u pomoć i spremam se u Hitnu“, javio je povrijeđeni reporter.

Nakon zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, demonstranti uništavaju i gradsku vijećnicu, ali i ured gradonačelnika, pa su zapalili i taj objekt.


Tuzla, 16:50

U međuvremenu, demonstranti su upali i u Skupštinu grada Tuzle, koju su demolirali, polupali sve po zgradi, a zatim i zapalili prostorije gradske uprave.


Mostar, 16:45

Najmanje 2.000 ljudi u Mostaru krenulo je prema Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon što su mirno iskazali nezadovoljstvo ispred zgrade federalne vlade. Nije bilo niti jedne bačene petarde.

"Mostar je ujedinjen u traženju pravde, ujedinjene su obje obale Neretve u traženju pravde", prenosi Al Jazeerin reporter Sanel Kajan.

U međuvremenu, situacija je izmakla kontroli, a demonstranti su nasilno ušli u zgradu kantonalne vlade i počeli razbijati inventar.


Tuzla, 16:30

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je ostavku, potvrdio je glasnogovornik MUP-a tog kantona Izudin Šarić. 

Nakon okupljanja ispred Vlade Tuzlanskog kantona, hiljade demonstranata uputile su se prema zgradi Općinskog suda, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Navodno, demonstranti namjeravaju i u šetnju prema zgradi Općine Tuzla.

Iako se situacija smirila, problem je što sa demonstrantima nema nikoga iz vlasti da razgovara.

Policija se povukla i trenutno nema sukoba na ulicama Tuzle.

Pet vatrogasnih vozila i dalje se nalazi ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, koju su zapalili demonstranti, a vatrogasci ne mogu staviti požar pod kontrolu.


Sarajevo, 16:25

Zbog haotičnog stanja na protestima širom Federacije BiH i novinarima je otežan rad.

Novinari i kamermani koji izvještavaju s terena, koji su na licu mjesta, u epicentru protesta, uvijek su u neposrednoj opasnosti.

Izloženi su i kamenicama i suzavcima.

Požrtvovanost i hrabrost bh. novinara je velika, prenosi agencija Fena, a kamermani, fotoreporteri, novinari nastoje da slikom i riječju uživo, pisanom riječju, prenesu pravu sliku s terena. 

Protesti u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, kojim građani izražavaju nezadovoljstvo socijalnim stanjem u kojem se nalaze, izmakli su kontroli.


Sarajevo, 16:15

Najžešći protesti i sukobi i dalje traju ispred Predsjedništva BiH, a u toku je evakacija iz zgrada institucija.

Vatrogasci ne uspijevaju doći do Predsjedništva.

"Čim se malo pomjerite od te situacije, ljudi normalno hodaju, sjede u kafićima. Samo 100 metara dalje je drama", javljaju Al Jazeerini reporteri.


Sarajevo, 16:00

Demonstracije su se preselile pred Predsjedništvo BiH, javljaju reporteri Al Jazeere.

Jedan automobil bačen je u Koševski potok, a potom su demonstranti pošli prema zgradi Predsjedništva, došli na prednji ulaz, naposljetku ga i probili.

Policija se uslijed velikog pritiska morala povući, a policijski automobili su zapaljeni.

"Sve pomalo prelazi i u vandalizam, jer je jako puno razbijenog javnog dobra. Sve tramvajske stanice su porazbijane, a demonstranti kamenjem devastiraju stakla na Predsjedništvu", javljaju Al Jazeerini reporteri.

Pojedini demonstranti penju se na rešetke prozora na Predsjedništvu BiH, razbijaju stakla, a najmanje dva automobila između zgrade Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova gore. I kućica u kojoj je smješten policajac koji čuva institucije vlasti potpuno je izgorjela.

Do sada su medicinske službe zbrinule najmanje 38 povrijeđenih osoba.


Sarajevo, 15:45

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primio je od 14 sati najmanje 33 povrijeđena, od čega je veći broj pripadnika policije, potvrdila je glasnogovornica Centra Biljana Jandrić.

Dodala je kako su policajci pretrpjeli "puno agresivnije povrede po cijelom tijelu", dok su civili zadobili posjekotine po glavi i uglavnom su svi otišli kući.


Brčko, 15:35

Situacija je napeta i u Brčkom, ali i u Zenici.

Veoma žučna atmosfera vladala je u Brčkom, demonstranti su jajima zasuli zgrade lokalnih vlasti. Sukoba nije bilo.

Mediji javljaju i kako je u Zenici "vladao pravi mali rat, a zgrada kantonalne vlade kamenovana je tri sata".


Sarajevo, 15:25

Policija je krenula u napad i potisnula demonstrante preko Miljacke, no čim su konsolidirali redove demonstranti su u punom jurišu vratili početne pozicije, javlja Al Jazeerin Sead Fadilpašić.

I Al Jazeerin reporter Mario Pejović izvještava o sukobi policije i demonstranata, prenoseći kako se linije potežu "naprijed - nazad". "Kamenje leti na sve strane", prenosi Pejović.

U međuvremenu, policija je uspjela istjerati demonstrante iz zgrade kantonalne vlade.

Reporter Marin Veršić javlja kako se stvara novi front sa druge strane Vlade Kantona Sarajevo, na kojem okupljeni razbijaju zgradu. "Policija uzmiče, bačeno je puno suzavca. Kamenje leti na sve strane, potrgane su rampe i dijelovi auta. Zgrada kantonalne vlade još uvijek gori", javlja Veršić.


Sarajevo, 15:15

Demonstranti u Sarajevu na policiju bacaju gotovo sve što im dođe pod ruku - kamenje, kante za smeće, čak i saobraćajne znakove, javljaju reporteri Al Jazeere s mjesta događaja.

"Policija ne poduzima ništa, jer se čini da ni ne mogu previše učiniti. Prije nekoliko minuta pokušali su nešto učiniti, ali u tome nisu uspjeli", javlja Al Jazeerin Marin Veršić.

Al Jazeerin reporter Sead Fadilpašić javlja kako je oko zgrade Kantona Sarajeva vanredno stanje - "leti sve živo i demonstranti bacaju na policiju sve što dohvate".

Reporter Vladimir Bobetić javio se s Obale Kulina bana gdje je vatrogascima u pokušaju dolaska do zgrade kantonalne vlade onemogućen prelazak preko Miljacke, pa nisu uspjeli ugasiti požar na ulazu u Vladu Kantona Sarajevo.

"Povređeno je četvoro ljudi, prilikom upada u zgradu kantonalne vlade, kao i jedan novinar", javio je Bobetić.


Tuzla, 15:11

Između 10.000 i 11.000 osoba trenutno mirno protestira u Tuzli, gdje je zgrada Vlade TK-a u dimu i vatri.

Demonstranti pomažu vatrogascima da ugase požar, a gašenje dodatno otežava vjetar.


Sarajevo, 15:09

Zgrada Kantonalne vlade u Sarajevu obavijena je dimom - što od suzavaca što od okolnih stražarskih kućica i zapaljenih kontejnera.

Iz razbijenih prozorskih stakala zgrade izbija dim. Okolni objekti polupani su, a policija ne može smiriti masu.

Kola hitne pomoći dolaze sa svih strana, ali ne mogu doći do povrijeđenih. 


Cazin, 15:06

Okupljanjem na centralnom gradskom trgu i Cazinjani su danas dali podršku protestima građana Tuzle.

Za vrijeme protestnog okupljanja saobraćaj na kružnom toku bio je zatvoren.

Bilo je to mirno okupljanje, praćeno zvižducima i uzvikivanjem „Lopovi, lopovi“, sa transparentima „Podrška narodu Tuzle iz Cazina“, a prošlo je bez ikakvih incidenata, javlja RTV Cazin. 


Sarajevo, 14:56

Zgrada Vlade Kantona Sarajevo je u plamenu.

Demonstranti su polupali sva stakla i zapalili stražarske kućice. Policija se povukla iza zgrade,  a kamenovanje i paljenje je u toku.


Sarajevo, 14:52


Sarajevo, 14:48

Demonstranti su upali u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, gori policijska kućica pored zgrade Vlade.


Bihać, 14:43

Kako iz Bihaća javlja Elvira Cerić, novinarka BHRT, na ulicama grada su na hiljade nezadovoljnih mladih koji uništavaju automobile Vlade Unsko-Sanskog kantona.

Dodaje kako policija ne reagira, kao i da su ovo najmasovniji protesti od kraja rata.


Sarajevo, 14:38

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primljena su tri povrijeđena muškarca koji su povrede zadobili na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

„Radi se o civilima, koji su zadobili povrede glave, odnosno posjekotine. Zbrinuti su i idu kući“, potvrdila je agenciji Fena u 14:30 sati glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Ekipe Hitne pomoći KS se nalaze ispred zgrade Vlade KS gdje se održavaju protesti građana.

Kako je Feni potvrdio dr. Tigran Elezović, šef smjene u Hitnoj pomoći KS, ekipe Hitne pomoći su na licu mjesta i ostat će tamo dok se situacija ne smiri.


Tuzla, 14:34

Zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sva je u plamenu, ali vatrogasne ekipe su spriječene da interveniraju, javlja agencija Fena.

Novinarske ekipe na licu mjesta su nezvanično saznale da je moguće da u zgradi koja je u plamenu još ima nekih demonstranata koji su ranije upali u nju.


Zenica, 14:32

Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere iz Sarajeva, javlja kako su u toku nemiri ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo gdje policija koristi suzavac i gumene metke.


Zenica, 14:25

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. Kako javlja reporter agencije Anadolija iz Zenice, demonstranti nisu dozvolili prilazak vatrogasnom vozilu.

Nakon izbijanja požara, policajci koji su čuvali zgradu Vlade ZDK, odložili su opremu i demonstrantima prepustili kontrolu nad tim objektom.

Više hiljada građana Zenice okupilo se ispred Vlade ZDK, trećeg dana protesta u Bosni i Hercegovini, započetih u cilju podrške demonstrantima u Tuzli, koji su prvi izašli na ulice.


Jajce, 14:25

Ispred zgrade općine jajce trenutno se nalazi oko 400 demonstranata, a za sada nema incidenata, rekao je agenciji Fena jedan od organizatora protesta u Jajcu Leni Hrnjić.

„Trenutno se građanima obraća načelnik Općine Jajce Edin Hozan koji podržava proteste širom BiH“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, policajci podržavaju građane koji protestiraju.


Zenica, 14:19

Na velikim protestima u Zenici okupilo se više od 3.000 građana, a manja grupa huligana napravila je otvoren sukob sa policijom.

Prema onom što je dopisnik Fene vidio na licu mjesta, teže je povrijeđeno pet do šest policajaca, a nekoliko građana zatražilo je hitnu medicinsku pomoć od medicinske ekipe.

U ovom trenutku i dalje traju otvoreni sukobi policije i većeg broja građana u dvorištu zgrade institucija Zeničko-Dobojskog kantona.

Policijske snage izvode iz dvorišta zgrade Kantona još tri povrijeđena policajca.

Na ulicama Zenice, čuju se sirene hitnih medicinskih službi, policije, vatrogasaca i službi za pomoć građanima.


Sarajevo, 14:13

Policijske snage pred Vladom Kantona Sarajevo dobile su pojačanja.

Predstavnici skupa u Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona tvrde da su povrede koji su demonstranti dobili u prethodnom napadu na kordon policije zadobijene kamenovanjem, prenosi agencija Fena.

Po njihovim navodima, policija još nikom nije nanijela povrede te da su samo branili zgradu od napada. Radi se o povredama glave, ruku i leđa. Povrijeđene su i neke novinarske ekipe.


Tuzla, 14:03

Vatra na prvom spratu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, demonstranti uništavaju inventar na svim spratovima, još nema policijske reakcije.

Novinari sa lica mjesta i agencije javljaju kako je na protestima prisutno više do 10.000 osoba.


Sarajevo, 13:56

Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere koji se javio iz Sarajeva, navodi kako su demonstranti kamenjem gađali zgradu Vlade Kantona Sarajevo, na što je policija odgovorila suzavcem.

Potom su pripadnici MUP-a potisnuli demonstrante na veću udaljenost od zgrade Vlade, te da je stiglo vozilo hitne pomoć.


Tuzla, 13:36

Novinar Al Jazeere Stefan Goranović javlja kako su demonstranti ušli u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona i da se policija povukla.

„Pored mene su upravo proneli povređenog policajca“, kaže Goranović.


Tuzla, 13:31

Novinar Al Jazeere Boris Gagić, koji se javio iz Tuzle, navodi kako se u gradu čuju topovski udari.

"Pucaju stakla na zgradi Vlade. Policija gleda za sada", dodao je.


Visoko, 13:20

Više stotina ljudi okupilo se ispred zgrade Općine Visoko kako bi izrazili podršku protestima u Tuzli, ali i iskazali nezadovoljstvo stanjem u svom gradu.

Protesti su počeli u 13 sati, a ubrzo nakon toga demonstranti su počeli jajima i kamenjem gađati zgradu općine.

Nosili su transparente i uzvikivali parole kao što su „Visoko-tamni vilajet“ ili „Izlazite napolje!“, ali nema sukoba sa policijom.

Blokiran je saobraćaj u centralnoj gradskoj ulici.


Bihać, Visoko, Goražde, 13:15

Novinske agencije iz BiH javljaju kako se više od 500 građana Bihaća okupilo na glavnom gradskom trgu. Kantonalni premijer Hamdija Lipovača im se pokušao obratiti, ali su ga demonstranti otjerali.

Na stotine stanovnika Visokog i Goražda također su u petak izašli na ulice kako bi ukazali na tešku ekonomsku situaciju u državi.


Banja Luka, 13:12

U Banjoj Luci je završena je protestna šetnja čiji su učesnici su od pozorišta krenuli kroz Gospodsku ulicu prema Trgu Krajine i Robnoj kuci Boska, javila je novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Predstavnica Helsinškog parlamenta građana Banja Luka Dragana Dardić rekla je kako su ovom šetnjom željeli pružiti podršku građanima Tuzle i drugih gradova, ali i da podsjete na radnike nekadašnjih banjalučkih giganata koji su uništeni privatizacijom.

Među okupljenima bila je i penzionerka, Savka Dakić. Rekla je da učestvuje u šetnji jer vlastima treba pokazati da ljudi teško žive.

„Neće se oni sami sjetiti i reci da je narodu teško“, rekla je Dakić.

Organizatori šetnje, Helsinški parlament građana i Udruženje građana Oštra nula, saopćili su da će narednih dana obavijestiti javnost o daljim koracima kad je riječ o podršci protestima u drugim gradovima u BiH.


Bugojno, 13:07

Građani Bugojna također protestiraju na ulicama pružajući na taj način podršku stanovništvu Tuzle, ali i iskazujući vlastito nezadovoljstvo zbog teškog stanja u kojem se posljednjih godina i sami nalaze.


Tuzla, 13:00

Novinar Al Jazeere Stefan Goranović iz Tuzle javlja kako okupljeni na demonstracijama flašama i petardama gađaju policiju.

Nešto ranije, učesnici protesta su blokirali uži centar grada.

Pred zgradom Vlade TK okupilo se nekoliko stotina građana, čiji se broj povećava, javljaju agencije.


Sarajevo, 12:50

Nekoliko stotina građana okupilo se oko 13 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, na protestima kojima podržavaju demonstracije u Tuzli, ali i iskazuju nezadovoljstvo ukupnom socijalno-ekonomskom situacijom u BiH, javlja Anadolija.

Zgradu Vlade KS osigurava veliki broj policajaca i pripadnika specijalne policije. U blizini zgrade parkiran je i veliki broj policijskih vozila. Veći dio parka ispred Vlade KS ograđen je žutom policijskom trakom, te je pristup samoj zgradi onemogućen.

Građani još uvijek pristižu, a vozila koja prolaze pored trubljenjem pružaju podršku demonstracijama.

Nakon što su jučer demonstranti jajima i kamenjem gađali zgradu Vlade KS, predstavnici vlasti upozoravaju građane da ne uništavaju javnu imovinu. Danas je pristup zgradi onemogućen, a prema broju sigurnosnih snaga na demonstracijama, vlasti i danas strahuju od mogućih nereda.


Građani Tuzle, nezadovoljni zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja, u petak su se, treći dan zaredom, okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Okupljeni traže smjenu Vlade TK-a, na čelu s premijerom Seadom Čauševićem, te upozoravaju da protesti neće stati dok njihov zahtjev ne bude ispunjen.

Zgradu Vlade TK-a, ispred koje građani za sada stoje mirno, osiguravaju jake policijske snage.

Neformalna grupa građana će se u 13 sati sastati ispred Općine Jajce i dati svoju podršku demonstrantima u Tuzli, potvrdio je Feni jedan od organizatora ovog okupljanja Leni Hrnjić.

"Okupljamo se i da damo podršku otpuštenim radnicima iz fabrika u Jajcu. Oni će nam se također danas pridružiti i detaljnije iznijeti svoje zahtjeve", kazao je.

Naglasio je da očekuje da će doći oko 250 građana, te da im je načelnik policije Općine Jajce Bare Pršlja dao podršku za održavanje protesta.

"Načelnik Pršlja nam je ponudio da nas provede kroz Jajce pod policijskom pratnjom i zahvali smo mu na ovome", zaključio je Hrnjić.

U Banja Luci je, u znak podrške građanima Tuzle, u petak na ulice izašlo oko 40 građana, objavio je na svom Twitter profilu Srđan Puhalo.

Prekomjerna sila

Ranije u petak je Mirnes Ajanović, advokat Aldina Širanovića, izjavio na konferenciji za novinare kako je policija protiv njegovog klijenta koristila prekomjernu silu, javlja iz Tuzle novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Širanović je kazao kako nema pregovora s Vladom TK-a te da ne podržava nasilje.

On je oslobođen optužbi za napad na policijskog službenika u Tuzli.

"Moj način borbe nije nasilje", dodao je.


Širanović sa advokatom [Al Jazeera]

Na ulicama Tuzle, kako se procjenjuje, bilo je više od 6.000 građana, koji, uprkos, kako tvrde, policijskoj brutalnosti, traže da Vlada TK-a, koju predvodi premijer Sead Čaušević, odmah podnese ostavku.

Nakon žestokih protesta u Tuzli, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u četvrtak, za petak su najavljena nova okupljanja građana širom ove države.

Većina protestnih okupljanja trebala bi početi između 12 i 16 sati.

Pored protesta u Tuzli, koji će biti nastavljeni i treći dan zaredom, ponovo će ne ulicama, kako je najavljeno, građanski bunt protiv prilika u Bosni i Hercegovini, naročito zbog lošeg ekonomskog i socijalnog statusa radnika i građana, izraziti i građani u Zenici, Kaknju, Mostaru, Prijedoru i Bihaću.

Najavljena su okupljanja i u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Donjem Vakufu, Travniku, Jajcu, Ključu, Cazinu, Visokom, Žepču, Zavidovićima, Gračanici i Brčkom, ali se očekuje da će im se pridružiti i građani drugih bh. gradova, jer se val nezadovoljstva širi državom.

"Pobuna građana", "Počela Husinska buna", "Građani žele promjene", "Počinje bosansko proljeće", samo su neke od poruka građana i naslova u medijima u Bosni i Hercegovini.

Sukobi s policijom

Tokom demonstracija u Tuzli u četvrtak povrijeđeno je na desetine građana i 60 policajaca, od kojih jedan teže.

I u Sarajevu su se građani sukobili s policijom, nakon što je više njih pokušalo ući u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, u Mostaru su bili blokirani Španski trg i Bulevar.

Do naguravanja i fizičkog sukoba došlo je i na protestima u Zenici; u Bihaću su građani jajima gađali i pokušali ući u zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona, a kasnije su se premjestili pred zgradu Općine Bihać.

Neformalna grupa građana najavila je za petak proteste i u Jajcu.

"Po uzoru na Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Mostar i druge gradove, i u Jajcu će se danas [petak] ispred zgrade Općine okupiti neformalna grupa građana nezadovoljnih stanjem i radom institucija države Bosne i Hercegovine i grada Jajca. Prema najavama, na okupljanje dolaze demobilizirani borci, radnici bivše Elektrobosne, koja je privatizirana i opljačkana, fakultetski obrazovani građani koji još  traže posao, studenti, učenici, ali i mali broj zaposlenih", najavila je članica neformalne grupe Leni Hrnjić.

Poruka Delegacije EU

Helsinški parlament građana Banja Luka za petak u podne najavio je simboličnu protestnu šetnju, u želji da pokažu solidarnost s građanima Tuzle.

Osim što na taj način namjeravaju pokazati solidarnost s Tuzlacima, na čije su, kako je navedeno na Facebook stranici Helsinškog parlamenta, legitimne zahtjeve vlasti odgovorile upotrebom policijske sile, žele podsjetiti na sve obespravljene radnike i uništene privredne gigante u Banjoj Luci.

Aktivisti i aktivistkinje Helsinškog parlamenta će organizirati u 12 sati simboličnu protestnu šetnju na relaciji Narodno pozorište -zgrada Vlade bh. entiteta Republika Srpska- Radio-televitija RS-a - Osnovni sud - Palata predsjednika RS-a.

"Demonstranti u Tuzli, Zenici i Bihaću su nas podsjetili na jednu jako važnu stvar - da vlast, sa svim svojim policijskim kordonima, nije tu radi sebe same i svojih uskostranačkih ili rođačkih veza, već zbog nas koji ovdje živimo i radimo. I plaćamo poreze", navode iz Helsinškog parlamenta.

Građani imaju pravo na mirne proteste i proteste u skladu sa zakonom, izjavio je za agenciju Fena glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie komentirajući proteste građana koji su počeli u Tuzli, nakon čega su se proširili i na druge gradove.

Kada je u pitanju operativno djelovanje policije tokom demonstracija, McGuffie kaže da je to pitanje za nadležne agencije za provođenje zakona i vlasti koje nadziru njihov rad.

"Pozivamo sve da izbjegavaju akte nasilja", poručio je glasnogovornik Delegacije EU-a.

Apel Vlade TK

Premijer TK-a Čaušević pozvoa je predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem da u petak u 13 sati dođu na sastanak s predstavnicima Vlade TK-a, kako bi se razgovaralo o rješavanju zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona.

Također, Vlada TK-a početkom naredne sedmice planira održati sastanak s predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzla, koje je bilo aktivan sudionik protesta ispred zgrade Vlade.

Cilj je definirati prioritetne ciljeve i zahtjeve mladih, definirati buduće aktivnosti, ali i rezimirati ono što je do sada urađeno na ovom planu.

"Još jednom apeliramo na sve građane, koji svoje nezadovoljstvo izražavaju protestima ispred zgrade Vlade TK-a, da se suzdrže od uništavanja privatne i javne imovine te da komunikaciju vratimo u institucionalne okvire, kako bi smo najefikasnije iznašli rješenja za novonastalu situaciju", poručili su iz Vlade TK-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a poziva građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa, smirivanju situacije te ukazuje na zabrinjavajućeg učešća djece i maloljetnika u protestima.

Policija apelira na građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine.

"Pozivamo roditelje da utječu na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica. Obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan, zbog ozbiljnosti povreda, zadržan na intenzivnoj njezi Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Nažalost, i 13 građana zadobilo je povrede, koje su okarakterizirane kao lakše", navodi se u saopćenju MUP-a TK-a.

Kultura dijaloga

Svako ima pravo na javno okupljanje, mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali isto tako niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti i imovine građana, poručio je u četvrtak navečer premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić nakon vanrednog sastanka u Sarajevu u vezi s protestima širom države, prenosi Anadolija.

U zgradi federalne Vlade održan je vanredni sastanak, kome su prisustvovali predstavnici vlada Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Sastankom je predsjedavao federalni premijer, a prisustvovali su kantonalni premijeri, federalni i kantonalni ministri unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije te komesari i tužioci.

Na sastanku su razmatrane daljnje mjere na uspostavljanju javnog reda i mira.

"Prije svega, želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku, odnosno na jednu stranu stavljamo obespravljene radnike, koji u svojim zahtjevima ističu tri imenitelja: uvezivanje radnog staža, zdravstveno osiguranje i odgovornost onih koji su njihove firme donijeli na prosjački štap, a njih na onaj nivo potrebe ili stanja u kojem se trenutno nalaze", kazao je Nikšić.

"Na drugu stranu stavljamo sve one huligane, koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije, razbojništva, pljačke i stvaranje kaotičnog stanja na području sjedišta TK-a, i onda svakako stvaranje slike kojom se oni prikazuju žrtvama u svemu tome."

Nikšić je uputio poziv svim građanima da se, kulturom dijaloga, snagom argumenata i institucijama sistema, razgovara o svim problemima koji postoje i koji su evidentirani, jer, kako je kazao, uništavanjem imovine, kamenicama, razbijanjem stakala, uništavanje vozila, tučom između policije i njih do rješenje situacije sigurno neće doći.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.